Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


A miniszterelnöki főtanácsadó bármikor lehajol

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MTVA kitette a Facebookra, hogy mindenkinek legyen nagyon világos: a magyarországi rádiókban elhangzó híreket Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadója állítja elő. 

 

Újságírói kérdést kaptunk:Tisztelt MTVA! Amiatt keresem Önöket, mert érdeklődni szeretnék, hogy a Strategopolis Kft….

Közzétette: MTVA Sajtóosztály – 2016. február 11.

A fenti ábrát úgy kell értelmezni, hogy Giró-Szász András állami megrendelések terén igen szépen teljesítő cége, a Strategopolis havi 3,5 millió forintért (melyből levonásra kerül 300.000.-Ft+áfa/hó bérleti díj) naponta 17 darab, 2:50-3:10 perces hírblokkot gyárt a közmédiának. Ezt a 17 darab hírblokkot a közszolgálati továbbadja 31 kereskedelmi rádiónak, ahol aztán felcsendülnek az egykori kormányszóvivő, jelenlegi miniszterelnöki főtanácsadó szája ízét megjelenítő hírek.

Ahelyett, hogy örömömben falra másznék, és tekintettel arra, hogy a kollektív memória kies tájainkon meglehetősen véges, röviden áttekintem, mit kell tudni erről a tehetséges úriemberről ahhoz, hogy értelmezhető legyen a fenti agyrém.

Giró-Szászt 2014-ben nevezték ki a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává. Ekkor kénytelen volt megválni a Strategopolis Kft.-ben birtokolot 61 százalékos tulajdonrészétől.

Közel egy évig bírta a gyűrődést, 2015 októberében lemondott államtitkári posztjáról, és november elején újra többségi, ezúttal 70 százalékos tulajdonrészt szerzett a Strategopolisban.

E két fontos esemény között azonban, az akkor még államtitkár úr akkori nemcégének beesett egy nem remélt, 140 milliós állami megrendelés, amelynek keretében az információs társadalomról, a kormányzati célok és a fejlesztéspolitika összhangjáról, valamint a pályázati konstrukciók kiírási hatékonyságának javításáról szóló tanulmányokat kellett a Miniszterelnökség számára elkészíteni. Ha a globális felmelegedés hatásairól kellett volna, az sem lenne egyáltalán meglepő.

Hülyemagyar nyelven ez annyit tesz, hogy Giró-Szász átült abból a székből, ahonnan tolták a pénzt abba a székbe, ahova tolták a pénzt, így esélye nem volt ennek az összegnek rossz helyre kerülni. Majd ebből a székből, ahol most is ül, belpolitikai főtanácsokat ad a miniszterelnöknek, miközben a magyarországi rádiók hírblokkjait állítja össze. Ez persze csak az apró, a morzsa, amiért bárki lehajol, Giró-Szász ettől sokkal nagyobb tételekben utazik: egy belvárosi 120 szobás szálloda kisebbségi tulajdonosa is például, amelyet hárommilliárd forintos költséggel alakítanak ki egy korábbi bérházból, az átalakítási munkálatok kivitelezője pedig Garancsi István fideszes kötélbarát cége.

De térjünk vissza: egyfelől tényleg öröm és boldogság, hogy vannak közérdeklődésre számot tartó adatok, amelyekért még nem kell pereskedni és éveket várni. Az MTVA egyelőre még kegyesen válaszol az újságírói kérdésekre és megosztja a közvéleménnyel, hogy a 80 milliárdból fenntartott közmédiának további 42 milliót kell kifizetnie évente azért, hogy 31 keresekedelmi rádióból ugyanaz a propaganda ömöljön bele a hallójáratainkba Bajától Székesfehérvárig. Az ember örül, mert végül is lehetne napi 3,5 millió is és valószínűleg annak sem lenne következménye.

Másfelől elképesztő, hogy ennyire kendőzetlenül csinálják. Miközben egyre nehezebb a valóságot ezekhez a Giró-Szász-féle (és a többi hasonló) hírekhez igazítani – így kap értelmet a hírgyártás kifejezés -, azért mégiscsak groteszk és nevetséges, hogy a 80 milliárdba nem fér bele egy saját rádiós hírszerkesztő, aki néhány extra Erzsébet utalványért megcsinálja azt, amiért már amúgy is kifizetett az adófizető 80 milliárdot. Van ember, akinek életszerű, hogy a közszolgálati média számára egy úgynevezett „külsős” cég gyártja a hírblokkokat?

Nem tegnapi bizonyosság, hogy az MTI Hangos Hírek szolgáltatását, vagyis az előre felmondott, uniformizált híreket – amelyekről most kiderült, hogy Giró-Szász cége szállítja – a kereskedelmi rádiók prózai okokból használják munkaanyagként. Olcsóbb megvenni egy (lefedettség függvényében havi 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjért) egy legyártott konzervet, mint megfizetni az élő munkaerőt, aki után adókat, járulékokat kell fizetni. Ezért aztán a közmédiából amúgy is ömlő kozmetikázott valóság további 31 kereskedelmi rádióból is szembejön. Valahogy így válik a megrendelt híreket bejátszó médivállalkozás a rendszert kiszolgáló gépezet apró fogaskerekévé. Mindenki jól jár, nem? De.

Hogy speciel az MTVA mennyire jár jól, azt nem tudom, de szerintem ők se tudják. Azt írják: „A közszolgálati kötelezettségeink ellátásra vonatkozó a teljesítés, melyből azonban sikerül bevételt is realizálnunk, ezzel csökkentve a terheinket.” Ha ez a 31 rádió fejenként mind 100 ezret fizet a napi 17 hírblokkért (100 ezer x 31 rádió = 3,1 millió forint/hó) és Giró-Szásznak kifizetnek 3,5 milliót, akkor hol van itt az üzlet, elvtársak?

Mindegy is, eltörpül ez az évi 80 milliárd mellett és amellett is, hogy mivé lett az újságírói szakma, az etika és minden, ami a hiteles tájékoztatással valaha talán még összefüggött. Hogy nem csak a közmédia partner ebben, hanem üzleti vállalkozások is, az többszörösen szomorú. Hogy egy miniszterelnöki főtanácsadó cégének fizetnek ki adófizetői pénzt azért, hogy eredményes legyen az agymosás, az önmagáért beszél.

Giró-Szász szerepe ebben az, hogy a bevándorlók, a gazdasági csodák és a bukott baloldal nyelvére átszerkesssze a valóságot. E tekintetben az MTVA közérdekű adatigénylésre adott válasza annak az írásos bizonyítéka, hogy igenis kozmetikázott, kormánycélokat szolgáló alternatív valóságot tolnak az arcunkba és nem is érzik úgy, hogy ezzel bármi gond lenne.

De ha esetleg a híreket mégis alulfizetett közmédiás gyakornokok szerkesztik és Giró-Szász cége – semmiféle szolgáltatás ellenében – csak lehajol a havi 3,5 millióért, az sem kevésbé súlyos. Hogy életszerű lenne, hogy itt bármi életszerű lenne, azt végképp nem mondanám.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!