Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Nyelvtanulási útmutató megélhetési kivándorlóknak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan sokan szembesültek már azzal a ténnyel, hogy idegen nyelvet elsajátítani nem is olyan egyszerű dolog. Sokan nekifutunk újra és újra, mire valamennyire ki merjük jelenteni, hogy megtanultuk. Egy kicsit. Talán.

Most egy forradalmi módszerrel szeretnénk megismertetni az olvasókat. Mivel soha, senki nem írta még le, sőt, fel sem fedezte ezt a zseniális módját a rapid nyelvtanulásnak, ezért bátran állíthatjuk: csak most, csak itt és csak Önöknek, a Kolozsvári Szalonna és Hir-Telen Beszólunk oldal olvasóinak egy olyan titkot árulunk el, amit más valószínűleg nem tud és soha nem is fog tudni.

A dolog úgy kezdődött, hogy egy közeli ismerősöm kalandvágyból kiténfergett Angliába. Vagy talán gyávaságból, mert itthon elég tartósan igyekezett normális megélhetéshez jutni, de valamiért nem járt sikerrel. Tehát az ő véleménye szerint kalandvágyból itthon maradni lehet, nem pedig elmenni.

A lényeg az, hogy elment. Kiérkezve azt tapasztalta, hogy az ottani bennszülöttek az angolhoz nagyon hasonló nyelven beszélnek, amiből ő roppant keveset ért meg. Két lehetőség közül választhatott: vagy ő nem beszél normálisan angolul, vagy az angolok. Mivel a második opció valószínűtlennek tűnt, maradt az első. Az ő nyelvtudása hiányos, de nagyon.

Amennyiben valaki minden előzetes rákészülés nélkül, egy hátizsákkal vág neki az ismeretlennek, nem sok esélye van arra, hogy azonnal vezérigazgatói pozíciót ajánlanak fel a különféle vállalatok. Marad az, ami sok más megélhetési bevándorlónak is: indulni a létra legaljáról és onnan kapaszkodni felfelé.

A létra legaljának az egyik jellemzője, hogy kevés angol található arrafelé. Vagy azért, mert magasabb beosztásban dolgoznak, vagy azért, mert annyi pénzért inkább berendezkednek a segélyből élés kicsit sem szimpatikus létformájára. Van ugyan egy sajátos bája annak, amikor egy lengyel, egy magyar, egy pakisztáni és egy spanyol igyekszik egymást angolul megtanítani, de kevéssé hatékony módszer.

Ezért aztán az én ismerősöm nem dübörgött rohamléptekkel Shakespeare nyelvének elsajátítása felé, ellenben baromi lassan cammogott. Mondhatni, helyben járt.

A legutóbbi találkozásunk alkalmával tátott szájjal vettem tudomásul, hogy röpke pár hónap alatt rohamtempóban megokosodott idegennyelvből, már-már evolúciás ugrást hajtott végre.

Amikor megkérdeztem, hogy sikerült az addig toporgó tudását versenyló-tempóra cserélni, elárulta a nagy titkot.

Én pedig most elárulom Önöknek, kedves olvasók.

Két dolog kell ahhoz, hogy percek alatt, az anyanyelvi szintet súroló mértékben megtanuljunk angolul (bár feltételezem, ez minden más nyelvre is érvényes).

Az egyik: az öszvérét kissé meghaladó mértékű makacs természet.

A másik: egy pontosan olyan makacs élettárs. Külön lakó barátnővel (baráttal) is működik, csak úgy tovább tart. A folyamatos együttlét inspirálóbb.

Tehát van ez a hihetetlenül intelligens, de legalább annyira makacs barátom. Szerencsére nem feltétlenül és nem minden esetben ragaszkodik az igazához, de amihez igen, ahhoz utolsó vérig. És van neki egy pont ugyanilyen természettel megáldott párja, aki halmazati büntetésként született brit, amúgy félig ír, félig angol.

A nagy titok pedig, ami a sikeres és villámgyors nyelvtanulást teszi lehetővé (pontosan idézem a barátom szavait):

„Sokat veszekszünk. Angolul, mert magyarul csak én tudok, egyedül veszekedni pedig nem szórakoztató. De ugye a barátnőm tud érvelni és amikor én lassan válaszoltam (mert szedegettem össze a szavakat), ő elkönyvelte, hogy neki van igaza, mert nem vitázom. Ezért meg kellett tanulnom választékosan és gyorsan beszélni. Nehogy már mindig ő győzzön!”

Hát ennyi, kedves olvasók. Ne árulják el senkinek, maradjon ez a mi titkunk.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.