Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Barátilag összehányt köznevelési kerekasztal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A közoktatás (tudom, köznevelés) körül kialakult helyzet messze áll a mulatságostól, de a kormánynak sikerült humort csempésznie a drámába.

Ma ül össze az a formáció, ami köznevelési kerekasztal néven vonul be az egyetemes világtörténelembe. A meghívottak listáját elnézve joggal bízhatunk abban, hogy úgy megoldanak mindent köznevelésileg, hogy ott kő kövön nem marad. Nézzük, kiket hívott meg a kormány:

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ez mondjuk teljesen jogos, mivel a bajok elsődleges forrása ez a remekül működő intézmény. Ide söpörték be az iskolákat, a hozzájuk tartozó 120 ezer pedagógussal egyetemben. Létrehozásának célja az egységes iskolarendszer kialakítása, azonos feltételek megteremtése volt. Ez mondjuk sikerült is, amennyiben a legnívósabb, mindaddig jól működő iskolák is eljutottak arra a szintre, ahol egy nógrádi zsákfalu kínkeservesen fenntartott iskolája eddig is volt. Ma már büszkén elmondhatjuk, hogy egy – a Klik létrehozása előtt még – jó feltételekkel működő iskolában pont úgy nincs kréta, villanykörte, fénymásolópapír, nyomtatópatron és alkalmanként fűtés, világítás, víz, mint egy istenhátamögötti tanyasi iskolában. Valójában a Klik a tökéletes demokráciát vezette be az iskolákban. Kicsit drágább ugyan a fenntartása, mintha a szegény iskolákat megtámogatta volna a költségvetés, de minden fillért megért nekünk.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Mendrey László vezette kisebb, de radikálisabb szakszervezet elfogadta a meghívást. Ez távolról sem azt jelenti, hogy le is fognak ülni érdemben tárgyalni az asztalhoz. Igaz, nem is nagyon találnának a dologban valóban illetékes és kompetens tárgyalópartnert. Nézzük a többi meghívottat.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A honlapjuk szerint: 74 felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és anyaországbeli tagszervezetből álló szövetség. A Szövetség a tevékenységével erősíti a Kárpát-medencei magyarság nemzeti önazonosságának és összetartozásának tudatát, segítséget nyújt a magyar nyelv használatának határainkon túli fennmaradásában. Annyi közük lehet a köznevelés szakmai részéhez, mint rezsibiztosnak a birkózáshoz. Sok.

Magyar Művészeti Akadémia. Az ő részvételüket nem igazán tudom semmivel indokolni, legfeljebb Fekete György frizurája szolgálhat mentségül.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Ők annyiban érintettek, hogy feltételezhetően vannak gyermekeik. Három, vagy annál több, családonként. Jelzem, az én családomban is háromnál több gyerek van, mégsem hívtak meg kerekedni, ezzel szemben a szomszédban csak egy gyerek van és őket sem. Ez nem függ össze semmivel, csak úgy mondom.

MTA Közoktatási Elnöki Bizottság. Ez jól hangzik és akár köze is lehetne a témához, de nincs, ellenben oktatási módszertani tanulmányokat dolgoznak ki.

Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúság számára létrehozott olyan fórum, mely a fiatalok és ifjúsági szervezetek között, valamint a hazai és nemzetközi szereplőkkel döntéshozókkal és szervezetekkel való hatékony párbeszéd megteremtését tűzte ki céljául. – olvasható a honlapon. Iszonyúan sok alapító szervezet hozta létre, sorolok néhányat. Zalai Hazatérők Egyesülete,  Zagyvapálfalvai Ifjak Sportegyesülete, Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Fóruma, Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége (KIE), Jobbik Ifjúsági Tagozat, Fidelitas, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Hogy ők itt kit fognak képviselni, arról elképzelésem sincs. Hogy mennyire kompetens tárgyalópartnerek bármiben is, arról főleg nincs.

Nemzeti Pedagógus Kar. Nemzeti – természetesen a kormány hozta létre – képződmény. Biztosan harcosan ki fognak állni. Valahova, valamikor, valamiért.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Feltétlenül megkerülhetetlen tényezők oktatásügyileg. Mindenügyileg is. Hasznos tanácsokat tudnak adni a pedagógusoknak például a tanrend összeállításában, illetve abban, mivel lehet helyettesíteni a krétát.

Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet. Ők meg azért vannak az asztalnál, mert az egyháznak minden asztalnál ott kell ülnie. Mindig. Egyébként semmi közük a Klik-hez, a Klik-nek se hozzájuk.

Tehát ezeket a szervezeteket hívta meg a kormány, hogy közös erővel megoldják a közoktatás (tudom, köznevelés) gondjait. Ők fognak tárgyalni 120 ezer pedagógus, néhány millió gyermek és szülő ügyében/érdekében. Ők a leginkább illetékesek és jogosultak a tárgyalások lefolytatására.

Ja, mégsem! Ők azok – a PDSZ kivételével – akik nem fognak kellemetlen kérdéseket feltenni, kínos problémákat feszegetni és égető gondokat a szépen lakkozott asztalra borítani. Pöpec!

A gond az, hogy ettől a bajok ott vannak, az érintettek nem nyugszanak, a demonstrációk folytatódnak. Közben a kormány babazsúrt rendez és úgy tesz, mintha békekonferenciát tartana.

Mindenesetre sok szerencsét kívánunk a résztvevőknek és reméljük, nem fognak hajbakapni. Egyúttal – mert végtelenül jófejek vagyunk – mindjárt javaslatot is szeretnénk tenni a következő, hasonlóan nagy formátumú problémamegoldó-kerekasztal mellé meghívandók listájának összeállításához.

Szerintünk feltétlenül meg kell hívni:

A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesületet, a Magyar Birkózó Szövetséget, a CÖF-öt, Buday Gyulát és a Magyar Sakkszövetséget, a most létrehozandó Schmitt Pál nyelvművelő, etikai és helyesírás-aranyozó szövetséget és Gaskó Istvánt.

Ameddig ők is be nem kapcsolódnak az érdemi munkába, nem várható előrelépés.

Ettől teljesen függetlenül szívből szurkolunk és minden jót kívánunk a mai – várhatóan embert próbáló – tárgyaláshoz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!