Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A múltat végképp eltörölni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasok mindent, mert szokásom és mert érdekel mindenki véleménye. Függetlenül attól, hogy egyetértek, vagy sem az adott írással, annak szerzőjével. Távolról sem gondolom, hogy kizárólag egy helyes irány létezik, ahogy azt sem gondolom, hogy beteges dolog lenne akár jobb-, akár baloldaliként vélekedni a világ dolgairól, akár pedig nem fogadni el az ilyen pozicionálást.

Azt viszont nem gondolom, hogy normális dolog bármikor szembeköpni önmagunkat, a szüleinket, a múltunkat. Az soha nem egészséges és előbb, vagy utóbb visszaüt.

Az emberek változnak. Változik a gondolkodásuk, az évek múltával gyűlnek a tapasztalatok. Amit pár éve, vagy évtizede még úgy gondoltunk, azt ma így gondolunk. Ez teljesen rendben van, hiszen fejlődünk. Ki előre, ki pedig vissza.

Ez a kis eszmefuttatás most onnan jutott eszembe, hogy történetesen a Magyar Hírlap egyik publicistáját, Máté T. Gyulát volt szerencsém olvasni. Ha akarom, ha nem, mindig szembejön velem az az érzés, hogy a mostani kormányhű szerzők közül leginkább választékosan gyűlölködő, a máshogy gondolkodót legszínesebben mocskoló emberek valójában önmaguk elől menekülnek.

Remélve azt, hogy soha, senki nem fog elgondolkodni azon, hogy kik voltak ők a nem túl távoli múltban. Őszintén hisznek abban, hogy nem merül fel a kérdés: te honnan jöttél, pajtás? Pedig de.

Máté T. Gyula legújabb veretes műve nem a hihetetlen szellemességével keltette fel az érdeklődésemet, hanem a – Magyar Hírlapban távolról sem szokatlan – sunyiságával. A kormánymédiában természetesen és kötelező módon gúnyolni, szapulni kell a demokráciát, a demokratákat, a baloldali gondolkodásúakat. Értem én, ezért fizet a gazda. Tiszta ügy. Azt viszont nem értem, hogy miért nem lehet legalább olyan iparosokat keresni erre a feladatra, akiknek kevésbé színes a múltjuk.

Múltja mindenkinek van, nincs ezzel semmi baj. De azzal már van – bár lehetséges, hogy csak nekem van ezzel bajom -, ha hiteltelenné válik egy cikk, szerző, annak minden szava.

Jelen cikk arról szól, hogy Ujhelyi István MSZP-alelnök és EP-képviselő Európai Demokraták néven egy szellemi műhelyt alapított. Ez a soványka hír szolgált alapul az iromány megszületéséhez, mert ütni kell a demokratákat, lehetőleg még frissiben és lehetőleg naponta. Mert csak így védhető meg a gazda és a gazda gazdája.

„Nos, Ujhelyi úrelvtárs szerint meg kell mutatni Brüsszelnek, hogy Magyarországot nem a „politikai troll” Orbán határozza meg…
Természetesen az újabb libbal gittegylet létrejötte uniós mázzal leöntve sem érdemelne különösebb figyelmet.” – írja Máté T. Gyula.

Nem tisztem és nem is fogom védeni Ujhelyit, de nem tudok szívbéli vigyor nélkül továbbjutni az olvasásban. Úrelvtárs. Mondja (írja) ezt Máté T. Gyula, a Munkáspárt egykori tagja, aki a párt (nem a Fidesz, hanem a Munkáspárt) lapjánál a Szabadság-nál szerzett újságírói gyakorlatot.

Természetesen nem tudom az okát, miért változtatott nevet Thürmer Gyula fia, nem is tartozik rám és nem is érdekel. Az azonban rám (is) tartozik, egy egykori ifjú kommunista hogyan és miért gyűlöli ennyire a baloldali gondolkodást, miért ellensége neki a szabadság eszméje és miért érzi szükségesnek úrelvtársnak titulálni Ujhelyit. Nem tisztem Ujhelyi helyett nyilatkozni, de helyből felszállva ki merem jelenteni: biztosan nem elvtársa Máté T. Gyulának.

Mindezt csak azért mondtam el, mert úgy gondolom, hogy a jobboldal sokkal többet érdemelne annál, mint amit az ilyen véleményformáló megmondóemberektől kaphat, akik hihetetlen tömegben nyüzsögnek a kormánymédiában és egy pillanatig sem gondolnak arra, hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni. Még a saját múltjukat sem.

türtür1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.