Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha én kormány lennék 46.*

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Óriásplakátokon hirdetném, hogy több milliárd forintot hagyok az emberek zsebében, miközben annál sokkal több milliárdot húznék ki belőle.

Ha én kormány lennék, megalakítanám a Nemzeti Hulladékgyűjtő Ügynökséget, és minden eddigi szemétgyűjtőtől megvonnám az engedélyt. Mivel előre nem szoktam kiszámolni, hogy mi mennyibe kerül, utólag kezdeném vakargatni a fejem. Először is megállapítanám, hogy a rezsiharcban leszorított árak nem fedezik a szemétszállítás költségeit, tehát nekem kellene pótolnom. Ráadásul a vállalkozások megszűnése miatt nem lenne kitől beszednem a felügyeleti díjat, a brutálisan megemelt hulladéklerakási járulékot és a nemrég bevezetett elektronikus útdíjat. Persze fizethetné ezeket a Nemzeti Hulladékgyűjtő Ügynökség is, de ez nem lenne plusz pénz, csak egyik zsebemből raknám a másikba.

Ha nem akarnám, hogy Magyarország szemétbe fulladjon, mint Nápoly 2008-ban, akkor emelnem kellene a szemétszállítás díját. Ezt azonban úgy kellene eladnom, mint egy újabb rezsicsökkentést. Ezért az eddigi űrtartalom helyett bevezetném a szemét súlya utáni díjfizetést, és nagy kampányba kezdenék. Valahogy el kellene ködösítenem, hogy a régi díj többszörösét szedem be. Lakossági fórumokon, újságokban, tévében, rádióban magyaráznám el, hogy megvédem a keményen dolgozó kisnyugdíjasokat, akiknek egy- vagy kétszemélyes háztartásában alig keletkezik szemét, és kisebb kukájuk ellenére majdnem annyit kell fizetniük, mint a szemétben tobzódó gazdagoknak.

És valóban lennének pár ezren, akik kevesebbet fizetnének, velük riportokat csinálnának a tévéhíradók. Reszkető hangú öregek mesélnék el, hogy mennyivel jobb most nekik, miközben kis nejlonzacskót lengetnének a kezükben, hogy náluk egy hét alatt csak ennyi szemét gyűlik össze. Azt csak a statisztikákból lehetne tudni, hogy milliók viszont rosszabbul járnának, de a statisztikákat titkosítanám. Óriásplakátokon hirdetném, hogy több milliárd forintot hagyok az emberek zsebében, miközben annál sokkal több milliárdot húznék ki belőle. Van ebben már némi gyakorlatom.

Andor Mihály / gepnarancs.hu

*A „Ha én kormány lennék” sorozat első 45 darabja a 2015-ben megszűnt Galamusban jelent meg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.