Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Boldog születésnapot, g*cik!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel ma fontos évfordulót ülünk – február 6-án ünnepeljük” az Orbán-Simicska házasság gecizésbe torkollott végének pirosbetűs ünnepnapját -, gondoltam nem volna illendő nekünk se lemaradni erről a jelentős eseményről.

Kiemelten arról a Simicska Lajosról szeretnék röviden megemlékezni, aki Magyarország máig tartó közelmúltjának legkártékonyabb, vagy mindenesetre egyik legkártékonyabb figurája. Biztos sokan vannak, akik ezen a tekintélyes évfordulón szívesen hallanák-olvasnák egy esztendővel korábbi, egyszavas előadásának kibővített változatát, de ha esetleg nem lesz ilyen.

A nyomtatott Figyelő kicsit megelőzött az ünneplésben és két napja névtelen forrásokra hivatkozva már megírta, hogy Orbán Viktor fiatalkori barátja, egykori szövetségese hogyan irányította informálisan üvöltözve a háttérből az állami intézmények vezetőit, de a legmagasabb beosztású politikusokat is, vagy például hogyan „találta ki” Lázár Jánost. Megmég hogy létezik egy olyan elmélet, miszerint az udvari pénztárnok urat nem biztos, hogy kirúgták, hanem 2010 után – kivételes pozíciójának köszönhetően -, olyan óriási osztalékokat vehetett fel cégeiből, hogy azokon a tízmilliárdokon már nem akart osztozni.

Nem fogom kideríteni, mi az igazság, de azt hiszem, névtelen források nélkül is kijelenthető: az egész Fideszt és Orbán Viktort is Simicska találta ki. Ha már ő volt a legokosabb mindnyájuk közül, ugye. Igaz, hogy pár éve még azt sem tudtuk, hogy létezik Simicska, hogy ő a Közgép tulajdonosa, olyan szépen titokban tartották, de a háttérben ő volt a góré, hatott és gyarapított.

Az ellenzékiség nyolc kőkemény évében (=elmúltnyolcév) is szervezett, leosztott és nagy valószínűség szerint eltartotta a pártot azokban az ínséges időkben. Simicska humán erőforrást toborzott és tudatosan építkezett azokra a szebb napokra, amikor a Fidesz hatalomra kerül és átveszi a gazdaság irányítását. És hatalomra került, Simicska emberei pedig a helyükre kerültek. Ők azok, akiket a pontosan egy évvel ezelőtti nyilvános szakítás nyomán páros lábbal rúgtak ki azokból az intézményekből, ahol addig áldásos tevékenységüket folytatták.  Némelyikük értett is a feladatához, hisz Lajos úgy válogatta ki őket (mégiscsak ő volt a legokosabb), akikkel azóta betömködték a lyukakat, azokról ez nem feltétlenül mondható el.

Ebben az értelemben Simicska gecizése egy félig felszántott országból egy teljesen felszántott országot eredményezett. Lajos számára kiderült – akár tudatos döntésről volt szó, akár nem -, hogy a színfalak mögötti góréból, a legnagyobb becsben tartott udvari oligarchából miként válik pária.

Egy gyors szerződésfelbontás eredményeként Lajos hirdetőoszlopait kigyomlálta a főváros, Lajos emberi testekkel kényszerült megvédeni a tulajdonát, Lajos bíróságra ment, Lajos oszlopait visszaállították. Lajos korábban alaposan kitömött média-portfólióját (Magyar Nemzet, Heti Válasz, Metropol, Hír Tv) egy éve messziről elkerülik az állami propaganda-hirdetések. Lajos Magyar Nemzetét kitiltották a parlamentből is, valakinek a felsőbb utasítására nem rendelhetnek Magyar Nemzetet parlamenti alelnökök és bizottsági elnökök az Országgyűlés Hivatalának keretéből. Lajos, aki évekig minden közbeszerzésen fölényesen és magabiztosan nyert, akinek nem volt ellenfele a hazai és uniós költségvetési pénzekért történő versenyfutásban, azzal kénytelen szembesülni, hogy immár minden a Garancsik, Mészárosok, Tiborczok zsebébe folyik.

A magyar gazdaság Fidesz kezébe privatizálásának szellemi atyjába, akinek a kezéből evett egykor a párt apraja-nagyja, könyörtelenül belemarnak új idők szelei. Lajos többnyire hallgat, mert annyira ő sem hülye, hogy hátrányos megkülönböztetésre panaszkodjon most, miközben évekig nem zavarta, hogy pozitívan különböztették meg őt. Ezen a kesernyés ünnepnapon a mai magyar közállapotok groteszk képe köszön vissza a tükörből. Ami két éve még elképzelhetetlennek tűnt, az egy éve maga lett a törvény. Ez a nap pontosan arról szól, hogy ebben az országban bármi megtörténhet és az idő múlásával mindennek az ellenkezője is.

Az, amit Simicska Lajos 20 éves építkezése jelentett, azt sokkal keményebben megszívta ez az ország, mint gondolná. Csak az nem biztos, hogy ha egyszer eljön az idő, újabb 20 év elég lesz-e eltakarítani a károkat. A gecigate egy éves évfordulója számomra arról szól, hogy bármennyire is megszépítette az elmúlt év Simicskát, miközben kedélyesen és felhőtlenül elbeszélgetünk a sarki közértben kiflit majszoló milliárdossal, nem kellene elfelejteni ezt. Hogy Simicska Lajosnak mekkora része volt ennek a gátlástalan konstrukciónak a létrehozásában, amely éppen a Simicska által kidolgozott algoritmus szerint pusztítja nap nap után  a hont.

Cinikus, de egy év alatt Lajos némelyek szemében tényleg megszépült. A bulvársajtó a kedves, aranyos, emberarcú oligarcháról ír, aki minden reggel elslattyog a közértbe kifliért. Milyen cuki ő, hogy a mostani ficsúrokkal ellentétben, nem dörgöli bele az arcunkba a gazdagságát. És micsoda felfedezés: még Simicska Lajosnak is ennie kell az életbenmaradáshoz.

Igen, miközben majdnem szimpátiával tekintünk Lajosra, nem ártana tudni: számára ugyanúgy nincs és nem lehet felmentést találni, mint a másikra. Lajos a lelke mélyén tudomásul vette, hogy gecizése alanyától és tárgyától semmi nem különbözteti meg őt. A klán tagjai egymásra nézve terhelő bizonyítékok birtokában vannak. Ezért Simicska Lajost nem fogja elütni egy eltévelyedett osztrák nyugdíjas Veszprém valamely sötét mellékutcájában. Egészségi állapotának függvényében sokáig – és az ország 99 százalékával ellentétben – nagyon gazdagon fog élni.

Lajos valószínűleg örökké fog élni, amennyiben rendelkezik gyerekkori barátja és harcostársa eredeti ügynökaktájával, vagy a közös meggazdagodásért folytatott háborút dokumentáló feljegyzésekkel. Ezek az értékes „bizonyítékok” valahol biztonságban vannak, ezért Lajosnak a haja szála nem fog görbülni soha. A nemzet bálványa, a méltán vagy méltatlanul legecizett Orbán Viktor és egykori elvbarátja közötti kicsinyes háború pedig folytatódik. Csendben, a háttérben, lehetőleg mindenáron.

Hogy mi lesz közben az országgal, az ugyanolyan közömbös, mint ezelőtt 20-25 évvel, boldog kapcsolatuk vadhajnalán.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.