Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az LMP kezet nyújt a Fidesznek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gulyás Gergely a Die Pressének nyilatkozott arról, mennyire jó lesz az nekünk, ha végre sikerül bevezetni a rendeleti kormányzást és egyéb – nem éppen lényegtelen – kérdésekről.

A kormánynak most is szerencséje van (?). Ha nem a migránsok, akkor a zúgolódó közoktatás játszik a kezére akkor, amikor nagyon akar terelni. Most pedig nagyon akar, mert az ezernyi korrupciós ügy, az állami földek egymás közti szétosztása és a legfontosabb: az alaptörvény módosítása és a miniszterelnök által oly igen vágyott teljhatalom megszerzése minden mást felülír.

Mégis, jelenleg nagyon gyanús csönd van ebben a kérdésben.

Nincs semmi, ami nagyobb jelentőségű lenne mindannyiunk számára, mint az alaptörvény módosítás. Akkor is, ha ezt sokan nem értik, nem hiszik, nem foglalkoznak vele. Ez az utolsó lépcső, a végső korlát, amit le kell küzdenie a Fidesznek ahhoz, hogy a totális diktatúra lehetőségét megszerezze. Ha ez sikerül és úgy sikerül, ahogy ők azt kitalálták, akkor minden más lényegtelenné válik. A pedagógusok követelései is és minden egyéb is. Mindegy lesz, mert többé nem lesz beleszólásunk semmibe. Ennyire nagyon egyszerű ez.

Illetve nem is ennyire egyszerű. Ugyanis van még egy dolog, amiben a Fidesznek szüksége van az ellenzéki pártok aktív együttműködésére a passzív közreműködés mellett. Ez a nagyon fontos dolog pedig: az Alkotmánybíróság tizennégy -hivatalban lévő – tagja közül háromnak, köztük az elnöknek, hamarosan lejár a mandátuma. Egy hely pedig eleve betöltetlen, tehát négy új tagot kell választani. Az új tagok megválasztásához az kell, ami a terrorveszélyhelyzet megszavazáshoz is. Kétharmad. Ami a Fidesznek már nincs meg, tehát alkut kell kötnie az ellenzéki pártokkal, vagy azok közül az egyikkel.

Miközben a zúgolódó közoktatástól hangos a sajtó, Gulyás Gergely nyilatkozott az osztrák lapnak. Az MTI nem hozta le a hírt (mostanáig legalábbis), csak a Magyar Idők tesz róla említést. Tömören és tőlük szokatlan módon, majdnem tárgyszerűen. Arról írnak, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány rendelhesse el a terrorveszélyhelyzetet a parlament megkerülésével és ebben nincs alku részükről. A cikk a Jobbik javaslatával zárul: három napra megadná a lehetőséget a kormánynak arra, hogy rendkívüli jogrendet vezessen be terrorveszély esetén, ezután azonban a parlament négyötödös többségű döntéséhez kötné a terrorveszélyhelyzet fenntartását.

Itt ér véget a cikk. Semmi érdekes, mondhatná az ember. Mondhatná, ha nem keresné meg az eredeti interjút. De az ember megkeresi, mert távol áll tőle a vakhit. Megkeresi, elolvassa és megdöbben.

„Derzeit wird über die Besetzung von vier Verfassungsrichtern diskutiert. Sie haben aber keine Zweidrittel-Mehrheit mehr. Sehen sie die Chance auf einen Kompromiss?
Mit den Sozialisten kann man keinen Kompromiss finden, weil sie sich dem Dialog verwehren. Bleiben also noch Jobbik und die Grünen. Derzeit sieht es so aus, als wäre ein Kompromiss mit den Grünen am wahrscheinlichsten.”

A Die Presse kérdése: „Jelenleg a négy alkotmánybíró kiválasztásáról folyik a vita. Önöknek jelenleg nincs meg a kétharmados többségük. Lát-e Ön esélyt arra, hogy kompromisszumot találjanak?

Gulyás Gergely válasza: A szocialistákkal nem lehet kompromisszumra jutni, mert nem hajlandóak a párbeszédre. Tehát marad a Jobbik és a zöldek. A legvalószínűbbnek tűnik  jelenleg a zöldekkel megállapodni.

A zöldek természetesen az LMP. Az az LMP, amelynek sem a közösségi oldalán, sem a honlapján egy büdös hang nincs a tervezett alkuról. Arról pláne nincs, hogy tárgyalásokat folytatnának a kormánnyal, netán megállapodás közelébe jutottak volna.

Az Alkotmánybíróság feltöltése nagyon fontos a Fidesznek. Azt mindannyian tudjuk, hogy jelenleg fideszhű alkotmánybírák töltik meg a testületet. Akkor is így van ez, ha van némi átfedés a Jobbikkal, hiszen két bíró megválasztását ők is támogatták.

A  legutóbbi hírek szerint a Fidesz azt ajánlotta a parlamenti pártoknak, hogy a négy megüresedő helyre két alkotmánybírát jelöl a Fidesz, egyet a Jobbik és egyet a demokratikus ellenzék.

Ha igaz Gyulyás Gergely állítása, akkor az LMP hajlandó részt venni egy olyan folyamatban, amelyben a biodíszlet nemes feladatát vállalja valamiféle – számunkra ismeretlen – előny fejében. Ugyanis az Alkotmánybíróság önmagában is jelképezi a Fidesz erőpolitikáját, az ellenzéki pártok (és az ő választóik) semmibevételét. A most kialakult helyzetben a felajánlott egy pozíció (a jelölhető egy alkotmánybíró) semmiféle változást nem jelentene a testület kormányhű működésében. Az ajánlat elfogadása nem vinne közelebb a demokratikus működéshez, viszont legitimálná az ellenzék részéről is a jelenlegi – demokratikusnak sehogyan nem nevezhető – rendszert.

Amennyiben az ellenzékben lévő parlamenti pártok nem kötnének alkut valamely – átmeneti, vagy hosszútávú – előny fejében, az AB működésképtelenné válhatna. Ez új helyzetet jelenthetne és talán módot adhatna egy kevésbé pártkatonákból álló testület összeállítására.

Az ellenzéki pártoknak felajánlott 1+1 alkotmánybírói poszt semmit nem tudna változtatni a testület működésén, semmi módon nem tudná azt befolyásolni. A legtöbb, amit tehetne: elmondhatná, hogy mivel miért nem ért egyet. A kétharmados döntést nem tudná megvétózni, sem megváltoztatni.

A Fidesznek lényegében nem jelent veszteséget az „ajándék” két pozíció, a kétharmad az AB-n belül így is megmarad. Sőt, a kormánypártnak több előnye származna abból, ha valamelyik ellenzéki párt is adná a nevét az alkuhoz, így legitimálva a kormányhű Alkotmánybíróság működését.

Ha igaz, amit Gulyás Gergely állít, akkor most az LMP vállalja magára ezt a nemesnek nem igazán nevezhető feladatot és asszisztálni készül a semmire nem jó, kizárólag pártérdekeket szolgáló Alkotmánybíróság további, zökkenőmentes működéséhez.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.