Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valakinek vastagon fogott

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Könnyek árján ring kicsiny szerkesztőségünk, mióta ráakadtunk az alábbi hírre:

„DK: Feljelentjük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a félmilliárdos honlapja miatt.

A kötelezően kamarai tagok alig 7%-ának részvételével „megválasztott” fideszes fiókintézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 471 millió forintot költött egy olyan honlap fejlesztésre, amely egy ingyenesen használható rendszerben készült.

Farokfelvágva rohantunk megtekinteni a közel félmilliárdos honlapot, mert olyat még mi sem láttunk. Így néz ki:ak

Mármint így néz ki a címlap. Mert megnyitni semmit nem lehet, ugyanis ezt tudja:ak1

Ezt jelenti:502

Valami egészen fantasztikus! Nem tudom ugyan – és nem is ér annyit, hogy kiderítsük – pontosan milyen sablont használ a honlap, de nagyjából mindegy is. Ránézésre ingyenes is lehet, de a legdrágább sablonok sem kerülnek többe, mint párszáz dollár.

Ha van egy ügyes, az ilyesmihez kicsit is értő kolléga, néhány óra alatt összepattintgatja a weboldalt. Ha nincs, akkor meg kell bízni egy szakit. 150 ezerért megcsinálja bárki, ha sablonra kell építeni, de ne legyünk szűkmarkúak, legyen 300 ezer forint.

Domain név évi maximum 10 ezer forint. Tárhely bérlés – virtuális szerveren – havi párezer forint. Legyen 20 ezer, ami már havi többmilliós látogatottságot is gond nélkül tud kezelni.

Namármost ez sehogyan sem áll arányban a 471 millió forinttal. Még az olyan – háromnegyedrészt laikus – felhasználók számára sem, mint akik vagyunk a szerkesztőségben és bámulunk ki a fejünkből. Ennyi pénzből nagyjából 45 évig tudnánk működni. De ez csak futó sóhaj, mert nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy – amennyiben igaz ez a 471 millió forintos bekerülés – valakinek nagyon vastagon fogott a cerkája. Márpedig igaznak kell lennie, hiszen az agrarszektor.hu-n jelent meg a hír.szektor

„Megújult a NAK portálja, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a testület 235 millió forintos uniós támogatást nyert az összesen 471 millió forintos informatikai projekt megvalósításához. A támogatásból megvásárolt berendezéseket üzembe helyezték, és kialakították a rendszer működéséhez szükséges környezetet – tájékoztatott a NAK.

Az oldalon a kamarai tagok felvehetik a kapcsolatot a testülettel, testreszabott információkat érhetnek el, de a szolgáltatásokhoz kapcsolódó adminisztratív feladatokat is elvégezhetik. A mintegy 360 ezer fős kamarai tagság kiszolgálását a személyes tartalomszolgáltatásra is alkalmas ügyfélszolgálati rendszer biztosítja.” 

Hogy jól értsem (mert az olvasók biztosan értik, csak én és a kollégák vagyunk értetlenek) egy weboldal létrehozására kapott a NAK 235 millió forint uniós forrást és 236 milliós költségvetési forrást. Tehát összesen 471 millió forintot az adófizetők pénzéből.

Ebből a pénzből ők vettek valamiket (gondolom legalább egy számítógépet), kialakították a környezetet…ez mit jelenthet? Mert ennyi pénzből nyilván nem szőnyegpadlót vettek az irodába, hanem meg kellett venni az iroda körül lévő kastélyt is, lehetőleg egy kisebb parkkal.

Majdnem félmillárd forintot költöttek valamire, ami ráadásul jelen állás szerint nem is működik.

Mert ki kell szolgálni a 360 ezer fős kamarai tagságot, amely tagságból jelenleg 6087 tag tartózkodik a honlaphoz kapcsolt közösségi oldalon, de egyébként nem tudni, hányan használják egyáltalán az internetet. De amennyiben kivétel nélkül, mind a 360 ezer tag használja, akkor is mi van?

Ekkora forgalmat egy havi tízezer forintba kerülő tárhely röhögve ellát.

Hogy itt nem stimmel valami, az eléggé valószínű. Reméljük, a DK keresztül tudja verni a rendszeren és kiderül, mi a jó francra lehet ennyi pénzt elkölteni és azt is reméljük, hogy az illetékes megkapja méltó jutalmát.

Az ennél is nagyobb baj az, hogy ez valószínűleg csak a – pontosabban az egyik – jéghegy csúcsa. Véletlenül fennakadt a rostán, de százával lehetnek hasonló, vagy még ennél is elképesztőbb ügyek, amelyek soha nem kerülnek napvilágra.

Ez a pénz – és még nagyon sok pénz – számtalan helyen hiányozni fog.

Biztosan többen emlékeznek még a 2004-es „kakaóbiztos számítógépet az ovisoknak” projektre. Akkor Rogán Antal végtelenül fel volt azon háborodva, hogy mi került 300 darab számítógépen 300 millió forintba. Biztosan joggal. Mivel ezek szerint Rogán Antal az a személy a kormányban, aki ért ezekhez a dolgokhoz, célszerű lenne, ha ez ügyben is kifejtené áldásos tevékenységét.

Ugyanis itt biztosan nem vettek 300 számítógépet, ellenben elköltöttek (?) 471 millió forintot. A kérdés csak az: mire?

Várjuk a megfejtést.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.