Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Varsó nem Budapest, az este nem reggel: jó éjt, világ!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindig ez van, amikor egy kicsit nem figyelünk oda: leszáll az est. Hétköznap, vagy hétvége, tökmindegy. Pedig amerikai tudósok éppen most jöttek rá, hogy egyre lassabban forog a Föld, így hosszabbodnak a napok. Kár, hogy ebből mi kábé semmit nem észlelünk, sebaj.

A lényeg, hogy ma szombat volt, és a nap híre  – amely ebből a jó éjt cikkből semmiképpen nem maradhat ki – az, hogy Varsó központjában ötvenezer ember vonult fel egy civil szervezet által tető alá hozott tüntetésen. A felvonulók az egy hónapja beiktatott lengyel kormány és az államfő, Orbán Viktor demokrácia értelmezését a belső sávon előzni próbáló, alkotmányosnak alig nevezhető, törvénytelen intézkedései ellen tiltakoztak.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

Lengyelországban egy hónapra, Romániában több tíz ember halálára volt szükség ahhoz, hogy az emberek utcára vonuljanak. Pedig senkinek nem rángatták ki a kezéből még a zsíros deszkát, nem hasogattak fát a hátán, nem vágták le a béreket és nyugdíjakat. Egyszerűen az alkotmányt megsértve neveztek ki alkotmánybírákat, és példának okáért lecserélték a titkosszolgálat vezetőjét egy olyan emberre, akit korában elítéltek egy pártfinanszírozási ügyben.

Magyarország erre már fel sem kapná a fejét, a baráti Lengyelországban viszont már felfogták: „ez nem Budapest, hanem Varsó”. Melyhez hasonló szép álmokat kívánunk! Ezzel:

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.