Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egészségügyre, oktatásra fordítják a bűnözésből származó vagyonokat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A korrupcióval – Magyarországhoz hasonlóan – igen jó kapcsolatokat ápoló Románia óriási lépést tett a korrupció elleni harc hatékonyabbá tételének rögös útján. Legalábbis ezt véljük kiolvasni abból a hírből, amely szerint állami  ügynökség alakul a büntető eljárások során lefoglalt vagy elkobzott vagyontárgyak kezelésére, illetve értékesítésére. Klaus Iohannis államfő már ki is hirdette a jogszabályt.

Persze ahhoz, hogy a bűnözésből származhassanak lefoglalható vagyonok, ahhoz az kell, hogy a bűnözést, mint olyat, meg amolyat, üldözzék. Mármint, hogy egyáltalán meglegyen az erre való hajlandóság. E tekintetben Románia az elmúlt időszakban tett néhány nyilvánvaló lépést, néha úgy is tűnhetett, és most is úgy tűnhet, hogy az igazságszolgáltatás szinte futószalagon csapott/csap le az ország neves korruptjaira, miniszterekre, parlamenti képviselőkre, a hatalom mindenkori nagykutyáira.

A jelenkori Magyarországról szemlélve, egészen meglepő dolgokat ír elő az elfogadott törvény. Az ügynökséget egy az igazságügyi miniszter által négy évre kinevezett független (!!!) bíró, vagy ügyész vezeti. Továbbá a jogerősen elkobzott ingatlanokat az ügynökség, a megyei önkormányzatok kérésére ingyenesen (!!!) a közigazgatási intézményeknek adományozhatja társadalmi célú felhasználásra, vagy térítésmentesen alapítványok, egyesületek használatába adhatja. Ennek gyakorlati megvalósítását a kormánynak kell fél éven belül pontosítania.

A „legdurvább” viszont mégiscsak csak az, hogy a jogerősen elkobzott pénzt, vagy az értékesített vagyontárgyakból származó összegeket illeti, ezeket az ügynökség – a törvényben pontosan megszabott arányban – szétosztja az oktatási minisztérium, az egészségügyi tárca, a belügyminisztérium, az ügyészség, az igazságügyi minisztérium, és a civil szféra között.

Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője korábban több ízben jelezte, hogy az igazságszolgáltatás csak akkor érhet el elrettentő hatást a korrupció elleni harcban, ha a vétkeseket nemcsak néhány év szabadságvesztéssel büntetik, hanem sikerül elkobozni tőlük a törvénytelenül megszerzett vagyont. A DNA éves értekezletén rámutatott: ha be tudnák hajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését.

A bíróságok által elrendelt vagyonelkobzások mindössze 14 százalékát sikerült tavaly behajtani Romániában, de ez is jelentős előrelépés a korábbi évek 5 százalékos arányához képest. Éppen ezért egyelőre nyilván korai ennek az intézkedésnek a várható hatékonyságáról beszélni, de azért az már mindenképpen jó irányt jelez, hogy egyáltalán megpróbálják. Üldözni a korrupciót, elkobozni az illetéktelenül szerzett vagyonokat, és azokat egyáltalán jó célokra fordítani. Oktatásra, egészségügyre!!!???!!! Egészen megdöbbentő. 🙂

(via MTI)adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.