Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


(Világ)háború ha dúlna: Mutatjuk a világ 10 legbiztonságosabb országát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A világviszonylatban jelenleg zajló katonai konfliktusok kontextusában készült el az a „toplista”, amely a tíz legbiztonságosabb országot összesíti, ahol nagy valószínűséggel túlélhető lenne egy nagyobb méretű háború. A listát elsősorban az államok földrajzi elhelyezekedése alapján készítették el. Mindenki megnyugodhat: a nyomorult kelet-európai kisállamok nincsenek rajta.

Mint látni fogjuk, a listára felkerült országok zöme elsősorban elszigeteltsége miatt jöhetett számításba, de találunk olyan államokat is, amelyek történelmi semlegességük okán kerültek az összeállításba.

SVÁJC

Bergün, Svájc, Berddorf, Szárazföldi, Természet

Bár Európa szívében helyezkedik el és a jelenleg rendkívül veszélyesnek számító Németországgal, Olaszországgal és Franciaországgal határos, Svájcnak mégis két hatalmas előnye van. Földrajzi értelemben az Alpok biztonságot nyújt az itt lakóknak. Másfelől Svájc az egyedüli európai állam, amely megőrizte függetlenségét a két világháború között, és feltehetően ezt továbbra sem fogja feladni. Nem is szükséges, gazdaságának fejlettsége ezt lehetővé is teszi.

TUVALU

Mind lakosságának számát, mind méretét tekintve, Tuvalu a világ legkisebb államainak egyike, amelyet a Csendes-óceán jótékony elszigeteltségben tart.  Tulajdonképpen a Hawaii és Ausztrália között „félúton” elhelyzkedő négy sziget alkotja ezt az országot, amely semmilyen számottevő természeti erőforrással nem rendelkezik, így aztán teljesen érdektelen a nagyhatalmak szempontjából.

ÚJ-ZÉLAND

Új-Zéland, Tó, Hegyi, Táj, Természet

Új-Zéland a világ egyik legeldugottabb, egyben legfejlettebb országa, nemzete. Stabil demokratikus berendezkedése mellett nem vesz rész semmilyen nemzetközi konfliktusban. Földrajzi értelemben egyrészt a Csendes-óceán, másrészt hegyes domborzata miatt jelent biztonságot az itt lakóknak.

BHUTÁN

Bhután, Paro, Határkő, Rinpung Dzong

A Himalája szívében elhelyezkedő Bhután egyedi hely, kiváló fedezék egy globális háború kirobbanása esetén. Az állam 1971-ben csatlakozott az ENSZ-hez, de kezdettől fogva megőrízte semleges pozícióját, egyfajta idegenkedéssel szemlélte a globális politikai viszonyokat, és távol tartotta magát a többiektől. Bhután egyedi sajátossága az, hogy semmiféle diplomáciai kapcsolatokat nem ápol az Egyesült Államokkal.

CHILE

Templom, A, Andok, Chile

Dél-Amerika egyik legvirágzóbb és legstabilabb országa, amelynek egyenes következménye, hogy lakosságának életszívonala messze meghaladja a szomszédos országokét, és az egész latin-amerikai térségét. Földrajzilag Chile az Andok-hegység nyújtotta biztonságot élvezi, amely megvédi egy esetleges térségben kirobbanó konfliktustól.

IZLAND

Beach, Szikla, Sár, Izland

Global Peace Index szerint 2015 legbékésebb állama Izland. Mi több, földrajzi szempontból az ország legnagyobb előnye, hogy nincsenek szárzaföldi szomszédai, a víz birodalmában helyezkedik el. A szigetország hegyes domborzata ugyanakkor nehezen megközelíthetővé teszi.

DÁNIA

Legoland, Dánia, Víz, Csónakok, Város

Bár a NATO tagállama, és egy világméretű konfliktus esetén nyilván nem kerülheti el a sorsát, Dánia elsősorban Grönland miatt került fel a listára. Az északi sziget ugyanis a világ egyik legelszigeteltebb pontja, ezt mind földrajzi elhelyezkedése, mind domborzata és klímája biztosítja. Akárcsak Izland esetében, fontos szempont, hogy politikai értelemben távol tartja magát a „bulitól”.

MÁLTA

Málta, Gozo, Mediterrán, Szikla, Agave, Utazás

A Földközi-tengerben elhelyezkedő kis országot történelme során az európai birodalmak folyamatosan megpróbálták megkaparintani, ám ez elhelyezkedése és védekezési képessége miatt senkinek nem sikerült. Máltát azért tekintik pillanatnyilag biztonságos országnak, mert esetleges megtámadása túlságosan nagy erőfeszítésbe kerülne ahhoz képest, amit a sziget természeti erőforrások tekintetében nyújtani tud.

ÍRORSZÁG

Írország, Vár A Tenger, Torony, Vár

Bár virágzó, és folyamatosan fejlődő állam, Írország távol tartotta magát mindenfajta katonai konfliktustól, nem csatlakozott a NATO-hoz sem, katonai szempontból függetlensége megőrzése mellett döntött. Emellett az ír törvénykezés szerint az ország csatlakozásáról valamilyen háborúhoz, speciális jogszabálynak kell döntenie, erre pedig a kormánynak is rá kell bólintania.

FIDZSI-SZIGETEK

Fidzsi Szigetek, Üdülőhely, Palm Trees

A távoli szigetcsoport, amelyen a Fidzsi-szigeteki Köztársaság elhelyezekedik, a Csendes-óceán védelmét élvezi, diplomáciai értelemben Fidzsi függetlensége kikiáltása óta megőrízte semlegességi politikáját. Másfelől egy ilyen kis nemzet lerohanását a természeti erőforrások sem indokolják.
Nos, reméljük háború nem lesz (a helyzet persze pillanatnyilag teljesen másképp fest), de ha mégis, akkor a fenti listából lehet válogatni. 🙂

forrás: Express.co.uk

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.