Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Évente két kisváros tűnik el Romániában

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ország képtelen megtartani 19 milliós lakosságát, az itt lakók számának csökkenése miatt évente körülbelül két kisváros tűnik el. 

Az Országos Statisztikai Hivatal elnöke szerint, míg 1990 óta a lakosság csökkenése a migrációnak volt betudható, 2013 óta ez a folyamat megváltozott: egyre csökken az úgynevezett rezidens lakosság. 2014-ben 80 ezer ember „tűnt el”, ehhez még hozzáadódik további 40 ezer kivándorló. Az intézet vezetője úgy véli, ez a drámai csökkenés évente két kisváros eltűnésével egyenértékű.

Mi okozza a csökkenést? Elsősorban az elhalálozások magas aránya és az alacsony születésszám, két olyan jelenség, amely rövid időn belül nem megfordítható. Ez azt jelenti, hogy Románia képtelen megtartani jelenlegi 19 millió lakosát. A nyers (bruttó) reprodukciós együttható az elmúlt 20 évben stagnálást mutatott, azonban most csökkenésnek indult: a korábbi 2,1-hez képest mára az egy nőre jutó átlagos szülések száma mindössze 1,3.

Idevágó tartalom: Szlovákiából és Romániából is menekülnek 

A születési ráta aligha növelhető jelenleg, ezért az egyetlen megoldás a halandóság csökkentése lehetne. 1990 óta Románia azonos mutatókkal írható le, mint 1961-ben, azaz egyre kevesebb gyerek születik, azonban 1990 után ez a folyamat felgyorsult.

Hasonlóképpen a nők egyre később vállalják első gyereküket. Míg 1987-ben a nők első szüléskor regisztrált átlagéletkora 22 év volt, tavaly már 26,7. Ez azzal együtt is tény, hogy a nagyon fiatalon szülő anyák száma Romániában magasabb, mint az Európai Unióban.

Mindeközben a magyar lakosság közel harminc százaléka hatvanöt évesnél idősebb lesz 2060-ban, az összlakosság pedig hétszázezer fővel lesz alacsonyabb a mostaninál 

A korcsoportonkénti termékenység tekintetében megállapítható, hogy 1970 és 1985 között a legmagasabb arány a 20-24 év közöttiekre volt jellemző, amikor 201,4 élveszületés jutott 1000 nőre. 2005 és 2014 között ez a szám már csak 191,4, úgy, hogy 2014-ben például mindössze 55,9 élveszületést regisztráltak.

Bár az európai népesség általában vett elöregedése egyáltalán nem újdonság, és mint látjuk, Magyarország sem dőlhetne hátra egyáltalán, Romániában mégis sokkal drámaibb lesz a korfa alakulása az elkövetkező években. Egyetlen európai ország sem szembesül majd olyan helyzettel, mint Románia, hiszen a múltban sehol nem voltak akkora ingadozások a születésszámban, mint itt. Az előrejelzések szerint 2050-re Románia lakossága 16 millióra csökken úgy, hogy egyharmadát a nyugdíjasok teszik ki.

Ami tovább rontja a helyzetet, hogy egy jelentős visszatérési hullámhoz, és e folyamatok megfordításához elsősorban gazdasági motivációra van szükség. Ha valaki minket kérdez – és a szakemberek sem látják ezt másként -, a következő 10-20 évre vonatkozóan nem látunk semmi ilyenfajta motivációt. Sem itt, sem a térség más országaiban. Ellenben évi két kisváros eltűnése egészen hátborzongatóan hangzik.

forrás: Adevărul

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.