Ortodox cinizmus: Kellene még 40 millió euró a nemzet megváltásához

Ilyen szép lesz, ha kész lesz (fotó: dcnews.ro) Ilyen szép lesz, ha kész lesz (fotó: dcnews.ro)

A Nemzet Megváltásának Katedrálisa kétségtelenül az elmúlt évek és a dübörgő jelen egyik legcinikusabb állami költségvetésből finanszírozott projektje Romániában. Az elképesztő beruházással kapcsolatban az ortodox egyház szóvivője ragadtatta magát nyilatkozatra, erről a gandul.info portál számolt be.

A mondanivaló egyszerű és mellbevágó: további 40, azaz negyven millió euróra lenne szükség a megalomán, ízléstelenül hivalkodó katedrális befejezéséhez. Vasile Bănescu jóvoltából már mindenki tudja – az is, aki szeretné az adóját erre a célra fordítani, az is, aki nem -, hogy mivel szegények a hívek, az ő adományaikból lehetetlen befejezni az építkezést.

Hát valóban: nincs az a pénz, amit a nemzet megváltása ne tudna felemészteni. Csak tavaly a Román Ortodox Egyház körülbelül 12 millió eurót kapott állami intézményektől erre célra, miközben kivitelezése összesen nyolcvan millió euróba fog kerülni. Mostanig körülbelül negyven millió eurót költöttek el, és most tartanak a felénél. Még mindig csak a felénél.

Nehéz erre bármit is mondani, de nem is kell, hiszen a szóvivő mindent elmagyaráz. Szerinte sajnálatos, hogy az ország minden eldugott szegletében nem állhat kórház, de legalább és szerencsére templom igen. A fanyalgók kedvéért, mintegy megnyugtatásul: a Nemzet Megváltásának Katedrálisa nem egyszerű templom. A katedrális köré ugyanis egy komplexumot is terveznek, amelyhez kulturális és egészségügyi célokat szolgáló épületek is tartoznak majd.

Ugye hogy egy szavunk se lehet?