MERT MAGYAR VAGYOK

giphy

Magyarnak lenni sokszor hálátlan feladat, küldetés, egzisztenciális probléma. A kisebbségi lét például (mind az önként választott, mind a kényszerű) nem ritkán olyan helyzetek elé állítja az embert, amikor elcsukló hangon tör fel lelke legmélyéről a mindent megmagyarázó felismerés: magyar vagyok, ezért van minden. Nem szeretnek, bántanak, utálnak, nem engem vettek fel, hanem a másikat, nem engem léptettek elő, hanem a másikat, nem én lettem a hónap dolgozója, hanem a másik. A román, a szlovák, a brit, a német, az amerikai.

Ezúttal nem kell ilyen messziről indítani. A mert magyar vagyok bizonyítás nélkül a lábán megálló ténymegállapítást a kortárs magyar futball legfényesebb csillaga, Dzsudzsák Balázs tette bizonyos Hajdú Péter Frizbi című beszélgetős műsorában a TV2-n.

A válogatott csapatkapitánya könnyeivel küszködve ünnepelte az Eb-kijutást Igaz, hogy nem 23 évesen, de Dzsudzsák Balázs is kijutott az Eb-re (fotó: Bors)

A kérdés valahogy úgy hangzott, hogy oké-oké, hogy PSV Eindhoven, de a Bayern, a Real, vagy a Barcelona? Miért nem igazolt valami igazán világklasszis csapathoz? Dzsudzsák válaszára mi biztosan nem számítottunk:

Hiába akadtak irántam olyan érdeklődők, mint a Real vagy a Valencia, ezek a klubok marketingszempontból nem engedhették meg, hogy leigazoljanak, mert magyar vagyok. Egy magyar játékos nem szerepel világversenyen, nem látják sehol. Ezért a szerződtetésemet nem tudták volna megmagyarázni. 

Ebben a mélyről feltörő, sóhajszerű megállapításban benne foglaltatik az egész magyar nemzeti identitás megannyi fájdalma és keserűsége. Szegény Dzsudzsák Balázs, szegény magyar foci. Nem azért nem kell ő a nagyoknak, mert esetleg valós teljesítménye nem predesztinálta arra, hogy valamely többszörös BL-győztes csapatban rúgja a bőrt, hanem azért MERT MAGYAR. Értve vagyok?

Egyébként az viszont tényleg nagy kár, hogy – mint mondta – nem 23 évesen jutott ki az Európa-bajnokságra. Ezt mi is nagyon sajnáljuk. Lehet, hogy ez is azért van, mert magyar.

forrás: Borsonline