Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Erről beszélj, Pintér, ne ködösíts!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy olyan hétkezdés után, mint amilyet tegnap az Orbán nevű ember (tudom, hogy többen kifogásolták az emberi minősítést, de úgy vélem, anatómiai értelemben nem cáfolható, ezért jár neki) a parlamentben produkált, amiről ITT és ITT is megemlékeztünk, alig leplezhető megrökönyödéssel vettem tudomásul, hogy nem ez volt minden.

Az RTL Klub híradója (amely nem azonos a TV2 híradójával) arról számolt be, hogy Pintér Sándor – akitől nemzetközileg körözött, a többi mellett terrorizmus támogatásával is vádolt, korrupt arab gazdasági bevándorlók nyugodtan sétafikálhatnak és üzletelhetnek Magyarországon -, sajátos módszerekkel küzd a jelenség ellen. Nem, nem a terrorizmusra gondoltam, és ő sem, hanem az átláthatóságra és az egészséges elszámoltathatóságra.

Pintérsanya egy olyan törvénymódosító javaslatot dolgozott ki – miközben egy közönséges, nem terrorista, bennszülött robbantót közel egy hónapba telt kézre kerítenie -, amely terrorveszélyre (!) hivatkozva 30 évre titkosítaná a kiemelten fontos beruházások műszaki és pénzügyi adatait. A feltételes mód használata nem különösebben indokolt: ha titkosítani akarják, titkosítani fogják.

Márpedig mi a lényege a titkosításnak? Nagyon egyszerű: az, hogy szájbatekert nemzetbiztonsági okokból ne lehessen megtudni például, hogy mennyibe kerül az Orbán nevű küldetéstudat hivatalának Várba költözése, de a repülőterekkel, pályaudvarokkal és erőművekkel kapcsolatos beruházások pénzügyi adatait is titkosítani lehessen. Seszták Miklós valamilyen miniszter nem oly régen benyújtott hasonló javaslata óvodás, amatőr kísérlet volt ahhoz képest, amit Pintér a nevére vett.

Hogy aztán közleményben toporzékolhasson, hogy az RTL Klub elmulasztotta megemlíteni: az állam működése, illetőleg a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítmények körét még Kuncze Gábor idején határozták meg egy 1997. április 3-tól hatályos belügyminisztériumi rendeletben. És akkor mi a f*sz van, Pintér? Igen, tudjuk, láttuk, ismerjük. És? Akkor nem igaz, hogy megint azon mesterkedtek, hogy a ki tudja hány orbitális lenyúlási akciót évtizedekre berúgjátok szarként az ágy alá? Akkor nem igaz, hogy azon izzadtok, hogy az idióta magyar, aki fizeti a bulit, ne tudhassa meg, hogy a saját pénzéből az Orbán nevű konkrétan hány forintért költözik át a karmelita kolostor felújított épületébe?

Itt egyetlen lényeg van, és az nem Kuncze Gábor se nem az összes többi miniszter, akit szorgalmasan felsoroltál szánalmas közleményedben. Itt az a nagy büdös lényeg, hogy pereket se lehessen indítani a nyilvánosságért, hiszen – mint a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós is nagyon helyesen megfogalmazta:

a nemzetbiztonsági ok, mint titkosítási ürügy nem bírói mérlegelés tárgya, az ellen nem lehet a bíróságra menni panasszal, azt belengetik, mint fociban a piros lapot, onnantól kezdve nincs tovább.

Erről beszélj, Pintér, ne ködösíts! Arról, hogy nem elég, hogy korruptak vagytok, de érdemi munka helyett folyamatosan azon agyaltok, hogy miként lehetne eltitkolni a korrupció nagyságrendjét a közvetlenül érintettek elől. Mit mondjak? Áldott nagy szerencsénk van veled, hogy résen vagy, és figyelsz, különben még a terroristák megtudnák, hogy mennyi pénzt kúrtok el ész nélkül, és rájönnének, hogy magyar fideszes politikusnak lenni sokkal jövedelmezőbb, mint agyatlanul robbantani szerte a világban.

Demokrácia, egyenes beszéd, őszinteség, mi? Ja, titkosítva 30 évre. Terrorveszély, na ugye? Nem elég, hogy a nemzetbiztonsági, rendvédelmi hatóságok-szolgálatok önmagukban terrorveszélyt generálnak? Nem elég, hogy munkájukat végző rendőrök életébe kerül, hogy dilettáns gyökerek ülnek bársonyszékekben, akik még egy zsákfaluban is képesek eltévedni bűnüldözés címszó alatt, páncélozott autókkal felszerelve? Ahova ti beteszitek a lábatokat, amire ti ráteszitek a kezeketeket, az spontán terrorveszélyt jelent. Helyből, nem csak nekifutásból.

Az a helyzet, hogy már eddig is tudtuk: minden bizonnyal még a kamunépszavazásra eltapsolt milliárdok nagyságrendjét is übereli ez a Várba putyerkázás, és az sem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy minden túlárazási együtthatót figyelembe véve komplett megyék éves GDP-jét karcolná a végeredmény. Nem fog kiderülni, mert pont ez a tét, hogy ne derüljön ki. És akkor abba még bele sem gondoltunk, hogy miként aránylik ez a szám például a magyar oktatás lehangoló finanszírozásához. Vélt és valós demagógián innen és túl viszont a legnagyobb probléma mégiscsak ezzel a gátlástalan tempóval van. Amit öntudatos polgárnak és tisztességes embernek lehetetlen megemésztenie.

Nehezen eldönthető – ha egyáltalán -, hogy a Várba költözés arcpirító rongyrázása, a pusztító-pazarló megalománia a leginkább dühítő, vagy ez a Pintér-féle sunyi, cinikus, kollektív hülyének nézés. Bár a műszaki adatok ilyetén aljas titkosítását talán még el tudnám fogadni, de itt elsősorban a pénzügyi vonatkozások elrejtése az aggályos. Még egyszer: az állampárt szerint a pénz tulajdonosának semmi köze nincs ahhoz, hogy azok, akikre rábízta azt, mire szórják-herdálják és pontosan mennyit. Jobb helyeken az utolsó szaros vasig nyilvánosságra kell hozni minden egyes állami beruházás költségeit, miután az az adófizetők adója, illetéke, pénze, tulajdona, vagyona. A korábbi harcos úttörőkhöz hasonlóan Pintér Sándor belügyminiszter közben azon dolgozik, hogy ez még véletlenül se következhessen be. Ezért fizetik őt is. Hogy ilyeneket találjon ki és valósítson meg.

Mert Pintér azt akarja benyeletni velünk, hogy a 600 évre titkosított adatok ismerete nélkül a migránsterroristák sem a Várban, sem a vasúton, sem a repülőtéren, sem további kiemelten fontos létesítmény körül nem fognak robbantani. Értjük, persze. Hálásak is vagyunk érte. Hogy nem elég, hogy a kastélyokat-palotákat-földeket összeharácsolták, nem elég, hogy a király a Várba költözik, még ahhoz sem lehet közünk, mennyit költ magára a korrupció iránti mélyülő bizalmáról híres gazember.

Közben meg az van, hogy ez a felhajtás is ugyanannak a kormányzati koncepciónak a része, hogy ameddig van újságíró, aki kérdez, ameddig van jogvédő civil szervezet, amelyik kíváncsi, amíg van öntudatos polgár, aki tisztában van azzal, hogy mit lát, ameddig bárki utánajár és számonkéri a maffiát, addig ezek a csoportok önmagukban (terror)vesztélyt jelentenek az illetékesekre nézve. Miközben nemzetközi rangú bűnözők szomszédságában köpködik a szotyolát, nemzetközi bűnözőkkel üzletelnek és játsszák át nekik a közvagyont, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő egyéneket engednek be röhögve az országba, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva titkolóznak a saját polgáraik előtt. Ennyi van és ennyit jelent Pintér átlátszó vergődése. Nem a lopás és a nagyipari korrupció a nemzetbiztonsági kockázat, hanem az, hogy még van, aki ezt számonkéri rajtuk.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.