Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Így megy tönkre minden abban az országban, ahol szakemberek helyett NERtársak ülnek minden állami kulcspozícióban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vasárnap van, nyár van, nő az uborkafa, beszéljünk valami másról. Dehogy politikáról. Tegnap olvastam, hogy két vezető-jegyvizsgálót rúgott ki a MÁV, mivel létszámhiány ­miatt nem indították el a vonatot. A tudósítás szerint az egyikük jelezte, hogy egyedül nem vállalja a vonat indítását, csak abban az esetben, ha leveszenek egy vagont, ugyanis baleset esetén őt vonják felelősségre és a kollektív szerződés is tiltja azt, amit elvártak tőle.

A jegyvizsgáló azt állította, hogy egy 160 méter hosszú szerelvényen hagyták egyedül, márpedig azt egymagában képtelen belátni az elejétől a végéig. Ha kiadja az engedélyt az indításra, miközben valaki még lekászálódik a csomagokkal a lépcsőn, az utast elsodorhatja a vonat, tragédia történhet.

Mit tesz ilyenkor egy igen jól működő, gazdaságos, sikeres állami vállalat? Nyilván nekiáll kommunikálni, ahogyan az elvárható minden olyan szervtől, amelyre a jelenlegi államvezetés rátette a patáját. A MÁV sajtóirodája szerint megalapozatlan, amire hivatkoztak a jegyvizsgálók. Állításuk szerint súlyosan megszegték kötelezettségüket, veszélyeztették a MÁV-START Zrt. jó hírnevét és érdekeit.

A vonat szabályosan és biztonságosan közlekedett volna egy fő vezető jegyvizsgálóval is. Kollégáink csak abban az esetben tartoznak bárminemű felelősséggel, ha saját hibájukból nem megfelelően végzik tevékenységüket – indokolta a vasút a kirúgásokat.

Ha valaki értette ezt a félanalfabétán megírt, értelmetlen, összefüggéstelen érvelést, az előtt megemelem a kalapomat, amit most a viszontagságos időjárásra való tekintettel valami távoli sarokba elhajítottam. Mivel nem vagyok hajlandó készpénznek venni mindent, amit az újság megír, kíváncsi voltam, egy kirúgott alkalmazott valóban lehet annyira hülye, hogy névvel, arccal vállalja az állításait úgy, hogy közben tudja, hogy mindaz amit mond, leellenőrizhetően nem igaz? A hivatkozott kollektív szerződésben ezt találtam:

A fentiekből következik, hogy amennyiben a szóban forgó, 160 méter hosszú vonat nem a MÁV-Start Zrt. kollektív szerződése 9. mellékletének 1.2 pontjában foglalt bármelyik szerelvény, úgy a két jegyvizsgáló szakmai kifogása teljesen jogszerű, elmarasztalásuk és kirugásuk ellenben gyalázatos.  Hogy az állami vállalat sajtóirodája mély kussolás helyett kiad egy ilyen közleményt, az súlyosbítja a helyzetet.

Nemrég egy olvasói levélben mutattuk meg, hogy milyen állapotok jellemzik egyébként ezt a vízfejű szörnyet. A vízfejű szörny alátámasztásául jegyzem meg, hogy a MÁV Zrt. menedzsmentje így néz ki:

  • elnök-vezérigazgató
  • általános vezérigazgató-helyettes
  • gazdasági vezérigazgató-helyettes
  • humánerőforrás vezérigazgató-helyettes
  • biztonsági főigazgató
  • nemzetközi kapcsolatok igazgató
  • jogi igazgató
  • infokommunikációs igazgató
  • belső ellenőrzési vezető
  • kommunikációs igazgató
  • pénzügyi igazgató
  • kontrolling igazgató
  • humánerőforrás gazdálkodási igazgató
  • operatív HR igazgató
  • beszerzési stratégiai igazgató
  • vagyonkezelési és gazdálkodási igazgató
  • pályavasúti beszerzési igazgató
  • műszaki felügyeleti és technológiai igazgatóforgalmi üzemviteli igazgató
  • műszaki lebonyolítási igazgató
  • + 6 darab pályavasúti területi igazgató

A MÁV-Start Zrt. (amely a MÁV személyszállítással foglalkozó leányvállalata) cégvezetése pedig így:

  • 1 vezérigazgató
  • 1 üzemeltetési vezérigazgató-helyettes
  • 1 értékesítési vezérigazgató-helyettes
  • 1 gazdasági igazgató
  • 1 humánerőforrás igazgató
  • 1 beszerzési igazgató.

Ebben persze a felügyelőbizottsági, igazgatósági tagok nincsenek benne és kizárólag azért tettem ide, mert miközben a MÁV jó hírnevére hivatkozva rúgnak ki embereket, a budapesti pályaudvarokon a vonatindulások helyett rendszeresen a betöltetlen álláshelyeket olvassák be a hangosbemondóba: pályamunkásokat, szerelőket, jegyvizsgálókat, mozdonyvezetőket keresnek, összesen 780 ember hiányzik a rendszerből. Ha ehhez még a szakszervezet oldalát is fellapozzuk néhány pillanat erejéig, akkor egyenesen leszakad a pofánk.

Amit itt feltétlenül meg kell jegyezni: a kismillió igazgatóval, 5 millió forintos fizetésért körmöt lakkozó vezérigazgatókkal felszerelt MÁV pontos keresztmetszete a honi állapotoknak, egy szelete annak, ami egyébként majdnem mindenhol másutt történik. Ha betartod a szabályokat kirúgnak, ha nem tartod be, akkor azért. Béremelés helyett a dolgozókon spórolnak a hölgyek, urak. Pontosan ugyanolyan pofátlanul szakadtak el a valóságtól, mint az ország vezetése, akiknek akaratából hozzá nem értő, lojális, szervilis dilettánsok egymás hegyén hátán igazgatóskodhatnak.

A dolgozók, szerződések, szabályok lefosva, a vonat nem vár, menni kell neki. Az alulfizetett, agyonhajszolt munkavállaló pedig csinálja, amíg bírja a havi 300 túlórát, aztán feladja. Vízfejék pedig kommunikálnak és a jó hírnevűket fájlalják. Milyen jó hírnév? Az érdekeket értem, a jó hírnevet kevésbé. Ami nincs, azt nem lehet veszélyeztetni. A MÁV szintjén (is) burjánzó munkaerőhiánynak pontosan körülhatárolható okai vannak, de egyenesen  gyomorforgató, hogy miután megfizetni nem hajlandóak az embereket még arra is kényszerítik őket, hogy saját nyomorult kis egzisztenciájukat és az utasok életét is kockára tegyék.

Nem az a baj, hogy névtelen, semmihez nem értő seggnyalók 5 milliós fizetésért nem értenek semmihez, hanem hogy a röhejes bérekért munkájukat lelkiismeretesen végző, az utasok testi épségét semmilyen felső utasításra kockáztatni nem hajlandó kisembereket kirúgják. És meg is magyarázzák. Hogy a MÁV jó hírneve és érdekei fontosabbak, mint az utasok biztonsága. Munkaerőhiány van? Hát rúgd ki azokat is, akik jól végzik a munkájukat! Nem logikus? Nem, baromira nem.

Az van, hogy így pusztul el és megy tönkre minden ebben az országban azért, mert szakemberek helyett NERtársak ülnek minden állami kulcspozícióban. A MÁV egy ilyan pénznyelő, veszteségesen működő, csókosoknak megélhetést biztosító, állami vállalatnak csúfolt kifizetőhely. Ahol az egymás hegyén hátán tobzódó, megszámlálhatatlan igazgatóval és a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő, gyatra és egyre gyatrább szolgáltatásokat nyújtó cég embereket rúg ki azért, mert az utasok biztonságát fontosabbnak tartják Dávid Ilonák és Csépke Andrások nem létező hírnevénél. Akik nem elég, hogy ötvenszer annyit keresnek, mint egy közönséges jegyvizsgáló, de meg is alázzák azokat, akik még nem hagyták ott a rohadó MÁV-ot. Hát ez megy, így megy.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.