Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Olvasói levél: Én nem akarok Felcsútra semmit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van olyan, hogy az ember ír egy cikket, ami aztán további gondolatokat, indulatokat ébreszt-gerjeszt. Van úgy, hogy azok az indulatok, érzelmek olyannyira hevesek, hogy írott formát ölt a megütközés, felháborodás. Ez történt most is. Egy olvasói levél következik, amely a Felcsútra tervezett, várhatóan 6 milliárd forintból épülő sportcsarnok híre kapcsán született: 

Tisztelt H.A.! Olvasom az írását. Felcsút meg minden, aztán tehetetlen dühömben elbőgöm magam. Ma reggel elpattant bennem valami. Elég későn, de én már csak ilyen vagyok. Lassú. Teszetosza. De most elég lett. Én nem akarok Felcsútra semmit. Én, mint magyar állampolgár, adófizető, azt akarom, hogy oda ne invesztáljanak egy büdös vasat se az én pénzemből. Soha többet! És szeretném, ha a Felcsútnak adandó támogatásokból vonják le az én adóforintjaimra eső hányadot! És az EU-s támogatásokból is vonják le a rám eső részt. Nem járulok hozzá.

Azt akarom, hogy legyen egy szabályozás, hogy nem is tudom, állami pénz / lélekszám nem lehet nagyobb, mint X, mert nem és kész. És ha mégis akar oda valaki valamit, AKÁRMIT, akkor azt CIVIL pénzekből, közvetlen céges felajánlásokból (nem adókedvezményesen) valósítsa meg. Vagy dugja fel a terveit!

Én a kórházi szobákat szeretném kifesteni, új ágyakat akarok oda, deszkát a kórházi vécékre, vécé papírt, szappant, meg főleg kötszert és gyógyszert. Meg rövidebb várólistát. Óvodákat, és iskolákat. És nem akarok se naponta testnevelést, hittant, és agymosást, én azt akarom, hogy nyelveket (nem elírás, több nyelvet) oktassanak az iskolákban. Meg azt akarom, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel kiemelten foglalkozzanak. Hogy ők is kapjanak esélyt. Nem, nem akarok játszótereket. Térkő se kell, meg ravatalozó se. Semmi, ami beton. Mert a betont utólag nem lehet megszámolni. Én erről szeretnék népszavazni. Hol írjam alá?

Azt szeretném, ha MINDEN támogatásból megépülő X milliárd feletti beruházást, ja és az X az legyen mondjuk a beruházás aktiválási értéke, ami a könyvelésből jön. És tökmindegy mennyi kis pályázatból, külön-külön kis berhuzáskából valósították meg, hogy a tető külön volt, meg minden lófaszkát külön aktiváltak, mert a végén annak az értéke egyben kell legyen a könyvekben. Na a lényeg, szóval ha valami X felett volt, és akár csak 1 forint állami és vagy EUs pénzt kapott, az egy (majd 2-3 stb) gazdasági év lezárását követően számoljon be arról, hogy a tervekben (ami alapján az állami és vagy EUs pénzt megkapta) meghatározott célt vajon elérte-e, és ha nem miért, ki a felelős. És ha van, mert van, az feleljen érte. Ugyanúgy, mint egy cégvezető felel a tulajdonosnak. Mert itt én vagyok a tulajdonosa például a kisvasútnak, és nem hogy nyereséget nem hoz, de még majd milliók mennek el a fenntartására, szintén az én zsebemből. És én kíváncsi vagyok rá, hogy miért? És nem, nem járulok hozzá, hogy ezt bárhány évtizedre titkosítsák. És nem, ezt nem akkor kell kiadni ha valaki kiperli, hanem az állam online felületén lehessen elérni. És nem, nem kell erre sooook milliárdért új weboldal, mert a cégek minden évben közzéteszik a beszámolójukat… ott elfér még egy feltöltött pdf. Nem?

És ha 1300 szerencsétlen (nem csak azért, mert el kellett menekülnie a hazájából, hanem azért is szerencsétlen, mert ők húzzák a rövidebbet és Németország helyett Orbánisztánba küldik majd őket) integrálására nincs elég forrásunk, akkor egy közel ekkora lélekszámú pöcs falura miért költünk ennyit? Szeretném ha lenne egy lista, minden kis porfészek faluig. Egyik oszlopban a beszedett iparűzési adó, a másikban az elnyert állami MINDEN pénz, meg EU-s pénz, és a lélekszám. Egy rövid kis megnevezés hogy mi a francra költötték azt a sok pénzt. Mennyi új munkahelyet teremtett. A beruházás mennyire önfenntartó, vagy kell-e éves szinten még milliókat beleölni. És ha igen, azt a sok milliót ki kapja meg? Ki a fenntartó? Az mennyit nyer rajta. És mennyi egy ilyen intézmény, épület akármi  fenntartásának országos átlaga. Ahhoz képest az adott önkormányzat miért fizet többet-kevesebbet. Ja és ez igaz a beruházásokra is. Ha mondjuk építettek egy új irodaházat az önkormányzatnak, annak egy négyzetméterre eső beruházási értéke (és a könyvekből… nem a pályázatból) hogy viszonyul az országos átlaghoz. És miért? Miért kerül x-be egy családi ház megtervezése és XXX-be egy tetves játszótéré?

Ja, meg az Isztambuli Egyezményt akarom! Most! Ezt is csak azért mert! És nőket akarok a döntéshozók közé. És buzikat is, meg a többi kisebbségből is. Nem, nem lesznek kevésbé hozzá nem értőek, mint a mostani brigád. És azt akarom, hogy aki bármilyen szexista és vagy rasszista megjegyzést ki mer ejteni a száján, azt basszák ki a picsába abból a bársonyszékből, ahol éppen van. Akár hivatalos, akár magánvéleményt mondott. Ezt akarom!

Köszönöm, hogy meghallgatott.

H. Lívia

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.