Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


A kormánynak legfeljebb akkor van súlya, ha egyenként a fürdőszobai mérlegre állnak és letekintenek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint tudjuk, Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin magyar hangja tegnap a Daily Mail nevű konzervatív bulvárlapban intézett egész oldalas fizetett hirdetésbe csomagolt üzenetet az angol nyelven értő briteknek, akik holnapután, azaz csütörtökön népszavaznak az Európai Unióból való kilépésről, avagy maradásról.

Erről már korábban megemlékeztünk, most azonban annak kapcsán érdemel újra figyelmet a dolog, hogy egyrészt már tudjuk, hogy pontosan mennyibe került ez a móka: bruttó 21 millió forint magyar adófizetői pénz áll benne. Másrészt Kovács Zoltán bármikor bármilyen baromság mechanikus felböfögésére alkalmas kormányszóvivő tegnap sietett elmagyarázni: nagyobb visszhangja volt a hirdetésnek, mint amit a felület indokolna (?), hiszen egyértelmű kiállás arról, hogy a kormány mit tart Európa érdekének. Vagyis felértékelődött a magyar álláspont az elmúlt időszakban, és „van súlya” annak, hogy a magyar miniszterelnök mit gondol a kérdésről.

Hatalmas nagy bullshit, de legyen. Igazad van, Zoli! Orbán Viktor és a magyar kormány súlyát jól jelzi, hogy most éppen bocsánatkérést vártok a britek kilépéséért kampányoló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egyik képviselőjétől, aki egy Twitter-üzenetben a „szélsőséges” Jobbiknak tulajdonította a hirdetést, hozzátéve: „akartok politikai uniót ezekkel?” Már tudniillik pédául azokkal, akik kamu adatokkal megvezették az Uniós döntéshozókat és – az összes többi hasonló mellett – 2 millió eurót tüntetett el egy olyan kihasználatlan, fölösleges beruházásra, mint a felcsúti kisvasútnak nevezett agyrém. Hogy erről pont tegnap számolt be a Telegraph, szintén kiválóan példázza: ez a 21 millió forint soha jobbkor nem kerülhetett volna elb*szásra felhasználásra.

Főleg, hogy ez az összeg körülbelül annyi, amennyit Soros anno Kovács Zoltán iskoláztatására fordított. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a két befektetés eredménye hozzávetőleg megegyezik. Apropó Soros. A Guardian internetes oldalán lőttem ezt ma reggel, egyúttal a patás ördögöt idéző terjedelmes, exkluzív cikket is linkelem, amelyből kiderül, hogy Soros is tart a kilépéstől. De most nem ez a lényeg. 

Nem tudom pontosan, hogy Európában mennyire a napi gyakorlat része az, hogy az egyes országok miniszterelnökei fizetett politikai hirdetést helyeznek el kettes országok különböző lapjaiban, de nekem az az érzésem, hogy akinek van súlya, azt általában megkérdezik. Mint például Sorost, aki valószínűleg úgy került címlapra, hogy nem nyúzott le 21 milliót az adófizetőkről. Ha csak innen nézném, akkor is kínos ez, Zolika!

A Daily Mail tegnapi száma Orbán hirdetése (b) és a címlap (j) – Fotó forrása: Facebook

Attól tartok, hogy Orbán Viktornak és a magyar kormánynak legfeljebb akkor van súlya, ha egyenként a fürdőszobai mérlegre állnak és letekintenek, visszhangja a mondanivalójuknak pedig akkor, ha befáradnak egyenként az Echo TV-be igét szórni.

A Daily Mail tekintetében – amíg Kovács Zoltán várja a tájékozatlan brit képviselő bocsánatkérését – totálisan érthetetlen az egész oldalas, színes, felcímerezett, felzászlózott, aláírt hirdetés. Az üzenet, miszerint

„A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként”

foltokban sem tartalmaz átütő mondanivalót egyik tábor számára sem (persze valószínűleg nem is ez a cél). Hogy ráadásul 21 millió forintba került, igencsak botrányos. Hogy mindez egy olyan lapban került elhelyezésre, amely hosszú ideje kampányol a Brexit mellett és nem ritkán riogatta olvasóit a Magyarországhoz hasonló országokból érkező bevándorlókkal, szintén érdekes fénybe helyezi a dolgot. Mindennél már csak az a durvább, hogy a tegnapi címlapon is nagyban hozza a migráció kérdését.

Azt értem, hogy Orbánnak meggyőződése, ő kiválasztott és komoly politikai súlya van egész Európában. Ennek nagyban ellentmond, hogy némelyek nem tudnak különbséget sem tenni a Fidesz és a Jobbik között. Ugyanakkor dühítő, hogy már megint adófizetői pénzen tesz egyenlőséget Magyarország és saját személye között, pedig a 2 millió eurós uniós támogatással nem Magyarország élt vissza, hanem Orbán és kormánya.

Következésképpen kijelenthetjük, hogy Orbán nem megkerülhetetlen politikusként került be tegnap a  brit sajtóba, hanem egyrészt megvásárolt egy felületet, ahol szóhoz jutott, másrészt – bár Kovács Zoltánt erről elfelejtették megkérdezni – a napirenden lévő kisvasút-mutyi éppen a kilépés híveinek adhatott muníciót. (Közben Csepreghy Nándor azt állítja: soha nem ígértek napi többezer utast Brüsszelnek, eljárás nem indul, mindenki félreértett valamit.) Nem tudom, a hűtlenül kezelt 2 millió euróval összefüggésbe hozott Orbán meggyőzésre irányuló üzenete nem éppen perverz effektust produkál? Hogy tudniillik miért kellene nekünk, briteknek a pénzünkre ácsingozó maffiózókkal közösséget vállalnunk.

Szerintem annyiról van szó, hogy Putyin magyar hangja, akinek elemi érdeke Európa destabilizálása, azt akarta közölni a sorok között, hogy én is ki akarok lépni az Unióból, de nem most, mert még kell a pénzetek, és lehetőleg én akarok kilépni elsőnek, úgyhogy kicsit halasszátok el ezt még, fiúk. Orbán tegnap csak felhívta a figyelmet arra, hogy miatta és a hozzá hasonlók miatt ocsmány hely ez az EU (szívesen, Vlagyimir!), másrészt ha a britek mégis maradnak, akkor majd döngetheti a mellét: én kértem őket és maradtak.

Mindeközben az igazság az, hogy ha a Magyar Időkben Merkel nyomna egy ilyen hirdetést, bekéretnék a nagykövetet, kukoricára térdepeltetnék és napokig hisztiznének a belügyeinkbe való beavatkozás miatt. Kínos ez mindenféleképpen, de érteni vélem, hogy nagyon kellett egy ilyen húzás.

A Fidesz korrupciós ügyeivel ugyanis tele a padlás, nem jön még mindig megnyugtató hullámokban a migránsáradat, kellett valami nagyot alkotni. Ennyire telt. Rossz hír, hogy sajnos Brüsszelben is csak egy idióta szívatta a rendőröket azzal, hogy robbanószerkezet van nála. Szóval nincs terrortámadás, nem kell megvédeni senkit. Ellenben el fog kelleni számolni a 2 millió euróval, ezzel az ablakon kidobott 21 millióval, Rogán zacskószámra zsebretett kenőpénzeivel, az okirathamisító, lopó, csaló, hazudó MNB-elnökkel. Addig is lehet húzni az időt, megpróbálni elterelni a figyelmet és remélni, hogy az elkerülhetetlent el lehet kerülni. Nem lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.