Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minek csinált gyereket, ha nem tudja etetni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Volt egy cikk ma azokról a gyerekekről, akik a tanítási szünetben nem jogosultak az ingyen étkezésre. Mert más szabályok szerint működik a szünidei étkeztetés és az egyébként rászoruló, jogosult gyermekek kétharmada kiesik az ellátásból a vakáció idején. Az erre érkezett reakciók közül kettőt emelnék ki. Úgy gondolom, beszélni kell erről, mert közös ügyünk.

Nyáron legyen konyha,személyzet azért mert esetleg,de szerintem kampány fogás, nem tudja valaki a saját gyerekét etetni egyszerűen akkor minek csinálta???Aki nem tudja bíztosítan a gyermeke jövőjét az felelőtlen.

és egy másik komment:

Nagyon sajnálom a gyerekeket,mert ők nem hibásak,őket csak a segély hozta létre,nem felelős szülők,és nem is lesz belőlük semmi.

Beszéljünk erről a kampányfogásról és a szülői felelőtlenségről.

Tegyük fel, hogy Őrhalomban él egy házaspár. Vagy Hejőpapiban, Győrszemerén, akárhol. Időutazzunk egyet, mondjuk a kormányváltásig menjünk vissza. Hat év mindössze. Tehát a házaspár Őrhalomban éldegél – vagy máshol – a férj villanyszerelő, a feleség a balassagyarmati kórház konyháján dolgozik. Van egy kis családi házuk és mivel okosak és előrelátóak voltak, nem vettek fel rá hitelt, családi összefogással vásárolták. Teljesen, mint Szijjártóék, csak ez a ház ötmillióba került. Szépen helyrepofozták, a férj jól keresett.

Született egy gyerekük, majd két évvel később egy másik. A nő otthon maradt a kicsikkel, egy éve ment vissza dolgozni. Éppen azon a napon, amikor a férjét autóbaleset érte. Megsérült a gerince, nemhogy dolgozni, járni sem tud többé. Máshoz nem ért, a villanyszerelés a szakmája, amit kerekesszékből nem lehet csinálni. Nyelveket nem beszél. Rehabilitációs ellátást kap. Ebből a két variációból lehet választani.rehab

Az összegek bruttóban szerepelnek! A családnak hirtelen az anya nettó százezer alatti fizetéséből kell megélnie két gyerekkel úgy, hogy az apa gyógyszereinek költsége több, mint amennyi ellátást kap. És nem számít, mennyit keresett előtte, mennyit és hány éven, vagy évtizeden keresztül fizetett be a közös kasszába. Ennyit kap. Ugyanis az, hogy valaki kerekesszékhez kötött, még nem teszi jogosulttá a rokkantsági ellátásra. Ezt a rehabilitációs ellátást is maximum 3 évig kaphatja. Aztán vagy munkakeresőnek minősül és 22. 800 forint álláskeresési támogatást kap, vagy nem rahabilitálható rokkantnak minősítik és akkor ezek a lehetőségei.rokkantsági

Szintén bruttó. A rokkantság foka dönti el, melyik kategóriába kerül és az aktív korában keresett átlagbér hány százalékára jogosult. A gyógyszerek, speciális felszerelések, közlekedés=többletköltség.

Egy házaspár két gyerekkel egy pillanat alatt rászorul a segítségre, mert az anyagi tartalékukat felemésztik a váratlan kiadások és nincs tovább. Csak imádkozni lehet, hogy a nő bírja még, ne veszítse el az állását, ne betegedjen meg. Mert akkor az éhhalál marad. Felelőtlenek voltak, hogy gyermeket vállaltak? Bizonyára.

De tegyük fel, hogy nem történik tragédia. Az őrhalmi házaspár egyszerűen elválik, mert így hozta az élet. Az apa elköltözik, fizeti a gyerektartást, de neki is élnie kell valamiből, lakást bérelni. Az anya dolgozik, kapja az évek óta változatlan (mert az ő fizetése most sem emelkedik, amikor az egészségügyi dolgozóké igen) kis fizetését, abból igyekszik fenntartani magukat. Aztán egy nap a főnöke ismerősének jobban kell az állása, őt leépítik. A környéken nincs munkalehetőség, a két gyerek még óvodás/iskolás. Elköltözni nem tudnak, mert a házat fillérekért tudná csak eladni, ha akadna egyáltalán rá vevő. Az a pénz kevés lenne akár csak egy garázst is vásárolni nagyobb városban, ahol van munka. Ha feléli a ház árát – mert mondjuk albérletbe megy a két gyerekkel – akkor az a pénz gyorsan elfogy és nem csak szegények, de hajléktalanok is lesznek. Így maradnak és próbálnak megélni a 22. 800 forintból, vagy közmunkából – ha van a faluban – a minimális gyerektartásból, családi pótlékból. A gyerekek havonta kinövik a ruhát-cipőt, mindig éhesek.

Igaz, a szülők hibája, vagy talán csak az anya hibája. Minek szült felelőtlenül.

Ez csak két eset, de még ezer és ezer módon le lehet zuhanni a szakadék aljára, egy pillanat alatt. Aki ma segítségre szorul, az lehet, hogy tegnap még maga segített másokon. Tudom, mindannyian tudjuk, hogy vannak felelőtlen emberek, alkalmatlan és nemtörődöm szülők. De sajnos nem csak saját hibájából kerülhet valaki megoldhatatlan helyzetbe és egyre több azoknak az embereknek a száma, akik minden igyekezetük és próbálkozásuk ellenére így járnak. Sőt, ma már akár kereső szülő, vagy kétkeresős család is vígan (szomorúan) élhet szegénységben.

És igen, sok családnak szinte megoldhatatlan a gyermekek étkeztetése, pedig tegnap, egy éve, két éve nem volt az. A nyomorba bekerülni könnyű, kijutni nehéz. Mert a kilátástalanság felzabálja az embert. A tegnap még ápolt, csinos emberből egy-két év alatt roncs lesz, fizikailag, szellemileg leépül, már nem tudja fizetni az internetet, ha elromlik a laptopja, nem tud másikat venni, nincs pénze buszjegyre és szép lassan bezáródik körülötte a világ.

És még valami: ezeknek az embereknek döntő hányada túlsúlyos. A gyerekeik is. Ugyanis nem a csirkemelltől, lazactól, friss salátától, barnarizstől lehet hízni, hanem a kenyértől, tésztától, krumplitól. Amikor évekig csak ez van. És most ezeken a családokon ítélkeznek a szerencsésebbek. Nem kellene, mert bármikor, bárki ott találhatja magát a sorban, ahol egy tál ételre vár mindenki.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.