Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Teli bendővel hajtják álomra a fejüket és nem nyomasztja őket a lelkiismeretük halálsikolya

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Alig kezdődött el a nyári szünet, máris kétségbeesett levelet kaptunk egy olvasónktól. A faluban, ahol ő él (és nem fogom sem a falut, sem a megyét megnevezni, mert a levél írója közalkalmazotti munkát végez közmunkásként és félti azt a nyomorult kis fizetését is, ami a túlélését jelenti) a rászoruló gyerekek egyharmada sem jogosult ingyenes szünidei étkezésre. Értsd: azok a gyermekek sem kapnak a szünidőben ingyenes ebédet, akik tanítási időben igen. Azok sem, akik az ingyenes étkezés nélkül tényszerűen, vagy minőségileg éheznek.

Ha tízszer nem harsogta el a hazudozás kormánya valamelyik nyalonca szájával, hogy micsoda remek emberek ők, hogy íme, etetik a rászorulókat, akkor egyszer sem. Szokás szerint melldöngetve ünnepelték önmagukat a havi milliós fizetésükért, miközben gyermekek éheznek ebben az országban és éppen a sunyiság kormányának köszönhetően a szünidő sok kisgyermeknek nem a vidám, felszabadult pihenést, hanem a gyomrukat mardosó éhezést jelenti.

A kormánynak köszönhető, igen. Nem az elmúlt nyolc év, hanem az elmúlt hat év hazug kormányának, akik lépésről lépésre megszüntették a támogatásokat és közmunkaalapúvá züllesztették ezt az országot. Ők azok, akik teljes titokban megváltoztatták azt a kormányrendeletet, aminek alapján elbírálható a rászorultság. A tanítási szünetre más szabályok érvényesek, mint az év többi részére. Az erre vonatkozó módosítást ugyan nem is tárgyalta a kormány, legalábbis a kormány honlapján fellelhető dokumentum szerint, mégis érvényben van.

„A szünidei gyermekétkeztetést a Gytr. új 7. melléklete szerint igényelheti a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülője, törvényes képviselője” .

Ennek értelmében a szünidőben kizárólag a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kaphatnak ingyenes ebédet.

Hátrányos helyzetű gyermek, akinél az alábbi körülmények közül legalább egy fennál:

  • a gyermeket együtt nevelő mindkét szülő, a gyermeket egyedül nevelő szülő legmagasabb iskolai végzettsége alapfokú.
  • a gyermeket nevelő szülők valamelyike foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, vagy rendszeres szociális segélyre szorul, vagy az elmúlt 16 hónap során legalább 12 hónapon keresztül regisztrált álláskereső volt.
  • a gyermek szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben él, vagy olyan komfortfokozatú és állapotú lakásban, ahol nem biztosítottak az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek.

Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek:

  • akinél a fenti feltételek közül legalább kettő fennáll

Ők jogosultak az ingyenes szünidei étkeztetésre, senki más. Így az egyébként nagyon nehéz helyzetben lévő, konkrétan éhező, vagy a megfelelő fejlődéshez mennyiségben és/vagy minőségben szükséges ételt nélkülöző gyermekek a szünidőben még keservesebb helyzetbe kerülnek. A rászoruló gyermekek mintegy kétharmada nem kap a szünidőben ingyenes ellátást.

A széteső egészségügy, a rohadó oktatás, a sehonnan-sehová nem fejlődő gazdaság, a minimálbér-közmunka és a rohamos elszegényedés kormánya suttyomban ezt a törvényt fogadta el, de erről mélyen hallgatnak akkor, amikor melldöngetve üvöltik bele a hülyének nézett kisemberek arcába, hogy a kormány gondoskodik a gyermekekről.

Igen, Orbán Viktor unokája biztosan nem fog soha ingyen tál ételre szorulni, Lázár János, Novák Előd, Gyurcsány Ferenc, Novák Katalin gyermekei sem. Csak az a közel félmillió gyermek, akiktől most megvonták az ételt, mondván: bírja ki szeptemberig.

Elég baj az és egyáltalán nem normális, hogy a társadalomnak kell etetnie a gyermekeket. Ez nem dicsőség és nincs mire büszkének lenni. Ugyanis nem a hazug kormány fizeti a gyermekek étkezését, hanem mi, a társadalom. A kormány csak az ebben rejlő politikai hasznot aratja le, amikor elhiteti a degeneráltakkal: az valami Fidesz-Orbán-kormány csoda.

A gyermekeket a szülőknek kellene etetniük. De ahhoz munkahelyek, normális fizetések, a vállalkozások és önfoglalkoztatás támogatása kellene, nem pedig a közmunka, a 22 800 forintos álláskeresési támogatás. Fejlődés kellene. De csak visszafejlődés van. És egyre több rászoruló család és mostantól egyre több éhező gyermek.

Végül idézek az olvasóval folytatott beszélgetésből:

Üdv! Az idei szünidei gyermekétkeztetésről hallottatok már? Orbánéknak az a legújabb ötletük, hogy a rászorultságot a szülő iskolázottsága (iskolázatlansága) alapján állapították meg. Tehát akinek szakmája, netán érettségije van, annak a gyereke nem jogosult az ingyenes szünidei ebédre. Ha 1 anyának 2 gyereke van, az egyik iskolázatlan apától, a másik szakmával rendelkezőtől, akkor csak az a gyerek kap ingyen ebédet, akinek tanulatlan apja van(…)A tavalyihoz képest fele annyi gyerek sem kapott, és a példámban említett 2 gyerekes anyuka éppen a szomszédom(…) a körzeti családgondozóval beszéltem, azt mondta kormányrendelet alapján van így kitalálva a dolog(…)Hogy mit okoz? Hát mérhetetlen csalódottságot és felháborodást. Itt rendes emberek élnek, a gyerek az első, ezért konkrétan gyermekéhezés nincs, de sokan nem tudják a változatos étkezést biztosítani. Tehát inkább minőségileg jelent gondot, sokszor van zsíros és lekváros kenyér. Most kérdeztem a polgármestert, az előző évhez képest 30% kapja most az ebédet.

Nem tudom, mit lehet erre mondani. Azt sem tudom, hogy két zabálás között Franciaországban eszébe jut-e valamelyik kormánytagnak, hogy ameddig ők a díszpáholyban emésztenek és bámulják a meccset, addig számtalan gyermek éhesen fekszik le, vagy felpuffad a hasa a kenyér-krumpli-tészta diétától. Remélem, akik ezt a törvényt kitalálták, megszavazták, bevezették, alkalmazzák, azok nyugodtan és teli hassal hajtják álomra a fejüket és nem nyomasztja őket a lelkiismeretük halálsikolya.

Nem, ez biztosan nem fordul elő. Ezekkel az emberekkel nem.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.