Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Nemzeti szolidaritás: a kötelet is te fizeted

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák teljes államosítását

– ez  derült ki az Országgyűlés költségvetési bizottságának pénteki ülésén. Lázár János titkosszolgálatos hőbörgése után talán ez az egyik legcinikusabb hír, amit a napokban olvastam. És nem volt egyáltalán kevés a cinizmusból.

A Világgazdaság szerint az adót az önkormányzatoknak járó normatív finanszírozásból vonják le adóerőképességük függvényében: ez azt jelenti, hogy a gazdagabb kistelepülések járnak rosszul, a szegényebb nagyvárosok pedig jobban, ámazonban itt nincs vége az ámok futásának. Az önkormányzatoktól átvett iskolák finanszírozására hivatkozva ugyanis egyéb juttatásokat is csökkentenek.

Példának okáért a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad az idegenforgalmi adóhoz, amivel 7 milliárd forintot vesz ki az önkormányzatok zsebéből – Budapest mellett a Balaton-parti települések szívják meg a dolgot. A fővárosi kerületeknek ezen kívül el kell búcsúzniuk a főutak karbantartására számukra elkülönített 500 millió forintos kerettől is.

Továbbá 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatainak támogatása is, de a rendkívüli támogatási keretet is megfelezték: 25-ről 11 milliárdra csökkent a félretett összeg – és persze a kormány most már nem fizet semmit a köznevelési feladatok ellátásáért sem, mivel azt szeptembertől ő maga látja el.

Ha meghúzzuk a vonalat, akkor kiderül, hogy összesen több mint 27 milliárd forintot von el a településektől a kormány a közvetlen támogatás-csökkentéseken keresztül azért, hogy ördögi, aljas célját beteljesítse. Addig tologatták innen oda azt a köznevelésinek csúfolt közhülyítési kerekasztalt és addig vették hülyére az egyébként is hülyére vehető pedagógusokat és követeléseiket, míg végre sikerült a Klik névre hallgató vízfejű szörnyeteget megmenteni a társadalom karmai közül. Olyannyira, hogy a közneveléssel kapcsolatos bevételek nyilvánvalóan a Klik-nél jelentkeznek majd, amelynek költségvetése összesen 50 milliárd forinttal emelkedik.

A Klik nevű ideológiai börtönőr, fegyelmező szerv és gazdasági vállalkozásba csomagolt pénzszivattyú a maffia számára stratégiai és létfontosságú, már a maga idején megemlékeztünk arról, hogy miért nem fogják megszüntetni. Ehhez képest ma úgy áll a dolog, hogy nem csak hogy nem szüntették meg, nem csak hogy milliárdos nagyságrendű felhalmozott tartozásaira legyintettek mintha mi sem történt volna, immár a helyi önkormányzatokat is arra kényszerítik, hogy tolják a zsetont a vízfej alá. Mert az államosítás nemzeti ügy. Az oktatás államosítása meg annál is inkább.

Ahhoz képest, hogy a nemzeti ügyek polgári kormánya hosszú hónapok óta hetente több ízben azzal veri a mellét, hogy hatodik éve pótolja azokat a pénzeket, amelyeket Gyurcsányék elvettek az oktatásból, hogy átvette az iskolák fenntartását, és átvállalta az önkormányzatok adósságát  (a többi csodát most hagyjuk), itt a beismerés: kong az államkassza, nincs pénz, ott ütnek, ahol tudnak. Onnan vesznek el, ahonnan még el lehet vetni.

Ez a szolidaritás sajátos definíciója fideszül. Lefordítom: az ideológiai megfontolásokon túl arra hivatkozva államosították az oktatási intézményeket, hogy ne az önkormányzatoknak kelljen fenntartaniuk azokat. Most kiderült, hogy lófaszt: ha akarják, ha nem, fenntartják őket, csak közben nem az övék. A kormány tehát odaszart a küszöbre, majd becsengetett nemzeti vécépapírért. Ez jelenleg a Fidesz elképzelése az oktatás fenntartásáról.

Nagyon remélem, hogy azok a fideszes önkormányzati vezetők, akik rendületlenül és tömött sorokban felsorakoztak például az egyetlen migránst sem akarunk látni a településeinken kormányzati csatakiáltás mögé, majd most is vastapsban törnek ki. El kellene ugyanis magyarázni a híveknek, hogy azért rohad a virágzó településük, mert a kormány két kézzel turkál a zsebükben.

Szép lassan kiderül, hogy már önkormányzatokra sincs szükség, a kivéreztetés elkezdődött. Tegnap még azon ráncoltuk a homlokunkat, hogy kinyírják az alternatív és alapítványi iskolákat és ráteszik a mocskos patájukat az intézmények tulajdonára, ma meg már azt vesszük tudomásul, hogy viszik az iskolákat (ezt eddig is tudtuk) és még ki is fizettetik az egykori fenntartókkal. Nahát. Úgy tűnik, a kormány szerint még mindig nem tántorgott ki elég fiatal/gyerekes család az országból, mindenképpen ösztönözni kell a folyamatot.

Közben viszont nemcsak az a baj, hogy kiderült, lopásra nem épül működő gazdaság, hanem az is baj, hogy EU-s kifizetések hiányában nincsen semmiféle gazdaság. Márpedig most itt tartunk. És miközben az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is tartósan leszarják a tanárok-diákok-szülők akaratát, teljesen finanszírozhatatlanná vált a rendszer. Nem maradt más hátra, mint szolidaritást követelni azoktól, akik eddig is elszenvedték az eltüntetett források áldásos következményeit. Ahogy valaki nagyon helyesen írta, nem elég, hogy megfojtják az oktatást, még a kötelet is kiszámlázzák.

Csak azt nem tudom, hogy amikor majd szolidaritásból be kell szolgáltatni az ágynemű közé elrejtett megtakarításokat, akkor is kéznél lesz Soros? Már csak azért, hogy meg tudjuk magyarázni magunknak, hogy ki cseszte el visszafordíthatatlanul a magyar oktatást és legalább egy generáció jövőjét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.