Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért ragaszkodnak annyira a KLIK-hez?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A pénzszivattyú zavartalanul működik. 

Lehet, hogy majd toldozzák-foltozzák. Itt lecsípnek belőle egy kicsit, ott faragnak belőle egy kicsit. Lehet, hogy majd felaprózzák sok kisebb KLIK-re. Ez beleillene a fideszes unortodox meg illiberális bűvészmutatványok sorába: decentralizálják a centralizációt. De egy biztos: nem fogják a KLIK-et megszüntetni. A KLIK ugyanis nem csak ideológiai börtönőr, hanem fegyelmező szerv és gazdasági vállalkozás is. A KLIK nem csak a diákokat és a tanárokat tartja kordában, hanem a vállalkozók nagy tömegét is. Ez utóbbi funkciójában egy nagy pénzmosoda, nagyobb, mint amilyennek Mellár Tamás a Századvéget minősítette.

Az ideológiai funkcióval már sokan foglalkoztak, a fegyelmező funkcióról is csak röviden. A fegyelmezéshez három eszköz áll rendelkezésükre: az iskolaigazgatók jó kiválasztása, a pedagógusok megfélemlítése és a renitensek eltávolítása a pályáról. Amióta az ország összes állami iskolájában dolgozó pedagógusnak egyetlen munkáltatója van, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, azóta a „nem megfelelő” viselkedéssel azt kockáztatják, hogy végleg kilökik őket a pályáról. Ilyen végletes központosítás még a szocializmus idején sem volt. Akkor ha egy pedagógusnak konfliktusa támadt igazgatójával, vagy nem felelt meg neki a tantestület légköre, volt esélye másik iskolába menni. Most nincs. Ez ellen egyetlen módon lehet védekezni: ha a pedagógusok egyre nagyobb tömege viselkedik „nem megfelelően” – mint aminek mostanában tanúi vagyunk a „tanárlázadásnak” nevezett terebélyesedő mozgalom idején. És lám: mindenkit nem lehet kirúgni.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azonban nem csak a diákok és az iskolák fölötti totális kontrollra jó, hanem arra is, hogy újraossza az iskolai élettel kapcsolatos üzletek piacát. 2014-ben például vadonatúj miniszteri rendeletet hoztak, amely a KLIK-et bízta meg az iskolatej-program lebonyolításával. Addig az iskolák maguk dönthették el, kitől vásárolják az iskolatejet, ettől kezdve a KLIK. Ismerve a trafikok pártbizottsági elosztását, senkinek nem lehet kétsége, hogy ez is valamilyen Kubatov-lista alapján történhet. Nem aprópénzről van szó, évi majdnem 2 milliárd forintos üzletről. És hogy ebből mennyi megy tényleg tejre, azt senki nem tudja.

Mindazt, amit korábban az önállóan gazdálkodó iskolák maguk szereztek be, a papírárutól a nyomtatópatronon keresztül az irodabútorig, a KLIK veszi meg az iskolák által leadott rendelés alapján. A rendelet nem csak papírra, krétára, bútorra, eszközökre vonatkozik, hanem sokkal szélesebb körre: hardver, szoftver, irodatechnikai és vizuáltechnikai termékek üzembe helyezését és az üzemeltetésükhöz kapcsolódó szolgáltatások igényét is a KLIK-nek kell leadni. Nehéz megbecsülni, hogy ez mekkora piac, de az biztos, hogy a 2 milliárdos iskolatej programnak a többszöröse. És hogy ebből mennyi megy tényleg eszközökre, azt senki nem tudja.

2013-ban újragombolták a 69 százalékban EU-s pénzből finanszírozott iskolagyümölcs-programot is, amely évi 9 milliárd forintos piacot jelent. Ez a program 2009-ben indult, és egészen 2013 januárjáig az iskolákra bízták, hogy kikkel szerződnek. Az iskolák államosításától kezdve azonban a szerződéskötés a KLIK hatáskörébe került. A KLIK kiírt egy amolyan fideszes stílusú közbeszerzési pályázatot, amelynek feltételeit a sok kistermelő, aki addig szállította a zöldséget és gyümölcsöt, semmiképp nem tudta teljesíteni, egyetlen egy cég azonban igen. Ez a cég a közbeszerzési kiírás előtt néhány héttel alakult Magyar Iskolagyümölcs Kft., amelyben érdekelt volt Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő, akkor éppen Pusztaottlaka polgármestere is, aki –  többek között – arról híresült el, hogy polgármesterként saját földjén dolgoztatta a közmunkásokat. Csakhogy a sok sikeres fidesz-stílusú közbeszerzéstől túlságosan magabiztossá váltak az elvtársak, elhalványult a veszélyérzetük, és a szokásos ködösítést mellőzve gyorsan a lényegre tértek. A pályázati föltételeket egyedül teljesíteni tudó reménybeli nyertes még a pályázat eredményhirdetését sem várta meg. Rögtön a közbeszerzés kiírása után e-mailt küldött az iskolagyümölcs-programban érdekelt termelőknek, és felajánlotta, hogy tíz százalékért beveszi őket a buliba alvállalkozóként. (Vagyis tíz százaléknyi védelmi pénzért továbbra is csinálhatják azt, amit eddig. Különben kivághatják a gyümölcsfáikat.) Ez országos fölháborodást keltett, és a KLIK gyorsan visszavonta a közbeszerzési pályázatot. Ismerve azonban a Orbán-maffia kreativitását, nem kétséges, hogy megtalálják a kevésbé átlátszó megoldást az EU-s pénz kiszivattyúzására.

Nem véletlen, hogy – egy eltitkolt belső vizsgálat szerint – „az elszámolások is sokszor törvénytelenül, utólagos lepapírozással zajlottak. A miniszteri biztos talált olyan esetet, amikor a Klik úgy egyenlítette ki a beszállító cég számláit, hogy a szervezet központjában 10 hónappal az első teljesítés után még mindig azon ügyködtek, hogy visszamenőlegesen elkészítsék a szerződést”.

Manapság inkább arról szólnak hírek, hogy a KLIK nem fizetett a tanároknak, úszóiskoláknak, gázszolgáltatónak, javításokat végző szakiparosoknak. Azonban abból, hogy Orbán ennyire ragaszkodik a KLIK-hez, arra lehet következtetni, csak az eltitkolhatatlan kiadások kifizetése akadozik, a pénzszivattyú viszont zavartalanul működik.

Andor Mihály / gepnarancs.hu

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.