Augusztus 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végtelenített veszélyhelyzet, teljhatalom, önkény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 949,660 forint, még hiányzik 2,050,340 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igaza volt Varga Judit dekázó hegedűművésznek abban, hogy április 3-án mindent felülíró felhatalmazást kaptak arra, hogy azt csináljanak, amit akarnak, merthogy mimagyarok visszamenőleg és előremenelőleg is felhatalmazták őket erre. Tényleg azt csinálnak, amit akarnak, és semmit nem szégyellnek.

Miután a Pegasus-botrány miatt kínos pillanatokat kellett átélnie a mindent felülíró választás előtt, és szánalmasan nevetséges testcselekkel, az alászolgái gyűrűjében kellett menekülnie a lehallgatások engedélyezésével kapcsolatos kínos kérdések elől, megoldotta a problémát: titkosították az Igazságügyi Minisztériumnál a francba, hogy pontosan ki írja alá tisztességes állampolgárok megfigyelésének engedélyezését.

És nemcsak ebben jár élen a hajdobáló influenszerként működő miniszter, hanem a tizedik fideszes alaptörvény-módosításához is adta a nevét, ma pedig be is értek a fáradozásai gyümölcsei: a sorban tizedik fércmű is átment a fideszes szavazógépezeten. Ez arra vonatkozik, hogy ezentúl akkor is veszélyhelyzet, lesz ha egy MÁSIK országban van háború vagy humanitárius katasztrófa. Egyelőre beérték a szomszédos országgal, de várjuk ki a végét.

Pontosan láttuk, hogy mit műveltek a járvány ideje alatt, hogy mit jelent számukra a veszélyhelyzet, amikor egyes törvények alkalmazását felfüggeszthetik, törvényi rendelkezésektől eltérhetnek, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhatnak. Tökmindegy, hogy egyáltalán van valódi veszély, vagy nincs, tökmindegy, hogy a törvények önkényes fércelésének van bármi köze a veszélyhez, vagy a világon semmi, és az ingyenes parkolás adja a másikat. Hadházy éppen ezért nagyon helyesen emlékeztetett arra, hogy 

Kövér László már 2013-ban (!) arról álmodozott, hogy ki kellene herélni az Országgyűlés jogköreit, a parlament csak fölösleges cirkusz, rendeleti kormányzás kell, teljhatalmat Orbánnak. Ezt végül a járványra hivatkozva tudták megcsinálni, de annyira megtetszett nekik, hogy most ismét kitaláltak egy lehetőséget, mert a járvány már ciki, mint ok.

Erről van szó. Meg arról is, hogy ha eddig nem volt, akkor ezután végképp jelentéktelen bolhacirkusszá züllik a parlament, a moszkvai nagybeteg ügyködését látva, alighanem gondoskodni fog arról, hogy a háború akár évekig elhúzódhasson Ukrajnában. A humanitárius katasztrófát már most tartósan biztosította, úgyhogy budapesti csatlósai a brutális kétharmadukon túl még rendkívüli jogrend mellett is uralkodhatnak újabb hosszú évekig. Tényleg érthetetlen, hogy minek futják ezeket a felesleges köröket, amikor már rég megkoronázhatták volna a vezért.

A kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is – döntött az alaptörvény tizedik módosításával kedden az Országgyűlés.

A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást.

A parlament ugyancsak elfogadta – 136 igen, 45 nem szavazattal – az alaptörvény-módosítással összefüggésben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Fontos változás az alaptörvényben, hogy az orosz-ukrán háborúra hivatkozva 2023. július 1-je helyett már idén november 1-jén hatályba léptetik a különleges jogrend új szabályait. Ezeket az alkotmány kilencedik, 2020 decemberében elfogadott módosítása tartalmazta, ez alapján a különleges jogrendnek csak három esete lesz: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet.

A most elfogadott tizedik módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezte, és a javaslat indoklása szerint minden esetben meg kell valósulnia háborús cselekményeknek ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet ki lehessen hirdetni.

A fegyveres konfliktus fogalma alá sorolnak minden fegyveres összetűzést, például a polgárháborús konfliktust is. Humanitárius katasztrófának pedig háborús helyzetből,  fegyveres konfliktusból vagy más okokból – például elemi csapás, természeti katasztrófa miatt – kialakuló, az emberi életet tömegesen veszélyeztető súlyos élethelyzet számít.

Az indoklás hangsúlyozza: különleges jogrend kihirdetésére kizárólag akkor van lehetőség, ha a szomszédos államban bekövetkezett eseményeknek ténylegesen van súlyos – különösen humanitárius, gazdasági – hatása Magyarországon, illetve ezen súlyos hatások bekövetkeztének veszélye reális.

A katasztrófavédelmi törvényben rögzítették, hogy a kormány a szomszédos országban fennálló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A kormány ezt a jogkörét a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan a háborús helyzet magyarországi következményeinek megelőzése, kezelése, felszámolása céljából gyakorolhatja.

A törvényjavaslat indoklása szerint a szabályozással kapcsolatos garanciális szabály, hogy a kormány által hozott veszélyhelyzeti intézkedéseket – erre irányuló indítvány esetén – az Alkotmánybíróság köteles felülvizsgálni. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!