December 1,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Varga Mihály belenézett és megmondta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,089,995 forint, még hiányzik 1,910,005 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A három pénzügy zseni – Matolcsy György, Nagy Márton és Varga Mihály – felváltva, ám igen sűrűn szólal meg mostanában. Most éppen Vargán lehetett a sor, akinek a szeme sem rebbent akkor, amikor arról mesélt, hogy jövőre aztán olyan jó világ lesz itt, hogy a költségvetési hiány 2,9 százalékra fog zuhanni. Nézzük csak, miket mondott ugyanez a Varga Mihály idén áprilisban:

a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, “a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra szorítjuk, a GDP-arányos államadósság szintjét 70 százalék alá visszük, és a következő években is csökkentjük”.

Ismétlem, ez nem évekkel ezelőtt volt, hanem 2023. április elején, az Erste Group Budapesten tartott tanácskozásán. Ehhez képest vagyunk most október elején. Az államadósság 75 százaléknál tart (még nőhet is, csökkenhet is), a költségvetési hiánycélt pedig éppen megemelték 5,2 százalékra. Ha idén áprilisban nem tudta közelítőleg sem eltalálni a közepes képességű könyvelő, hogy hogyan fog állni a költségvetés néhány hónap múlva – és április óta nem történt a világon semmi extra. Nem tört ki járvány, árvíz, földrengés, háború -, akkor majd most biztosan el lehet hinni azt, amit jövőre jósolgat. Hát hogyne! (link kommentben)

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, ami az egész gazdaság számára kulcsfontosságú – jelentette ki a pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.

    Varga Mihály hangsúlyozta: a költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is biztosítja a családok támogatását, a rezsivédelem fenntartását és a nyugdíjak értékének megőrzését.
    A kormány jövőre ragaszkodik a GDP-arányos 2,9 százalékos hiányszinthez – jelezte Varga Mihály. Az államadósságot továbbra is mérséklik, azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken idén, a tavalyi 73,9 százalékról. Szeretnék, hogy egyre kisebb terhet jelentsen a finanszírozása, és ezzel több tér maradjon a cégek fejlesztései, a további kamatcsökkentés előtt – mondta.
    Az elmúlt 1-1,5 évben a magyar gazdaságpolitikának az egyensúlytalanságokat kellett kezelnie, amely a háború és az energiaválság következtében alakult ki – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a tavalyi magas energiaárak okozta “sebek gyógyulnak”, a mérlegek elkezdtek javulni: a szolgáltatások és a folyó fizetési mérleg egyenlege is.
    Jó esély van arra a tárcavezető szerint, hogy az év második felében a gazdasági növekedés legyen uralkodó, és arra, hogy az év végére, november-decemberben az infláció egy számjegyűre csökken. Mindez a kamatszint csökkenését is magával hozza – tette hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy a kormány a háborús helyzetben is megvédte a munkahelyeket, a magas foglalkoztatottság 2023-ban is fennmaradt.
    A reálbérek szeptembertől növekedésnek indulhatnak, a kormány azon dolgozik, hogy a mutató javuljon, és a fogyasztás lépésről-lépésre meginduljon – közölte Varga Mihály.
    Arról is beszélt a tárcavezető, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával még nagyobb lehet a növekedés.
    A JVSZ idén 12. alkalommal rendezi meg Makro konferenciáját, amelynek fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!