Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Varga Mihály: A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Varga Mihály valamiért szükségesnek érezte, hogy arról beszéljen, miszerint a magyar sajtó szabad, emellett pedig a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba. De ez a jóember még azt is elmondta, hogy szerinte a beföldi médiumok piaci alapon működnek, arról nem is beszélve, hogy a nyilvános vitákban valódi a sokszínűség. Régen olvastam már ennyi baromságot egy helyen, de jól látható az, hogy Varga el is hiszi a hazugságait. Annak ellenére is, hogy teljesen nyilvánvaló a magyar sajtó helyzete. A kormánynak eszköze is van – médiahatóság – és szándéka is van arra, hogy beavatkozzon a médiaviszonyokba. Erre temérdek példát lehete most felhozni, de akkor kifogynék a sorokból.

Számomra egyszerűen felfoghatatlan, hogy miért gondolják azt, hogy külföldön – a holland pénzügyminiszter bírálatára írta levelét – az emberek teljesen hülyék. Arra a kijelentésre pedig, miszerint a hazai médiumok piaci alapon működnek, csak annyit mondanék, hogy szinte a teljes kormánypropaganda veszteséget termel évről-évre, és csak az adófizetők pénzének belepumpálásával tarthatóak életben.

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát. Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot. A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni. A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el. Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.(MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!