December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Varga Judit: nem áll fenn a veszélye, hogy Magyarországtól az EU pénzeket vonna meg

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mai Hu Morzsák rovatunk első felvonása után a második felvonása következik. Én ugyan nem akarok igazságügyi miniszter lenni, ahogy a kolléga államtitkár, viszont azt látom, hogy miközben például a becsület, a tisztesség és az átláthatóság kormánya úgy küzd az átláthatóságért, hogy rendeletben VISSZAMENŐLEG is titkosította, hogy miről szóltak az operatív törzs ülései, vagy miután egy évig titkolták, hogy Orbán miért honvédségi géppel ment nyaralni (és azt még mindig titkolják, hogy bár állítólag saját zsebből fizetett az útért, akkor pontosan mennyit), Varga Judit influenszer miniszter is töretlenül hajlítja a valóságot.

Egyszerűen képtelen vagyok felfogni az agyammal, hátha valaki segít. Hogy miközben Varga Judit és Orbán Viktor kormánya éppen próbálja elhitetni a brüsszeli ezermilliárdokért cserébe Brüsszellel, hogy Magyarország minden ellenkező rágalommal szemben demokratikus jogállam, Navracsics emberarcú tenyérbemászása és Varga Judit mindenkori legeurópaibb arcának mutogatása közben az éj leple alatt tovább korlátozzák egy kormányrendelettel a közérdekű adatok megismerhetőségét. És akkor jön ez utóbbi, és ráfér az ábrázatára azt mondani, hogy

nem áll fenn a veszélye, hogy Magyarországtól az EU pénzeket vonna meg.

Tehát két nappal az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni 3000 milliárd forintnyi forrásmegvonásra tett javaslata után Varga Judit elrongyol Brüsszelbe az általános ügyek tanácsának ülésére, ott az édes hazájában szokásos formájától eltérően (ahol ugye válogatott testcselekkel és hajdobálásokkal szokása neki az újságírók között szlalomozva a szolgálati autójába bevágódni, és megúszni a provokatív, ámde közérdeklődésre számot tartó kérdéseket) a nemzetközi sajtónak nyilatkozik és rohadtul rendben talál mindent. Mintha meg sem történt volna Johannes Hahn költségvetési biztos vasárnapi bejelentése, mintha ott nem is hangzott volna el semmi abból, ami elhangzott a törvényesen lenyúlt magánnyugdíjpénztári befizetésekkel egyenértékű uniós forrásmegvonási javaslatról.

Ha nem áll fenn ennek a veszélye, akkor eleve hol van a pénz, amiről a többi tagállam már régen megegyezett az Európai Bizottsággal? Ha nem fenyegeti Magyarországot a veszély, hogy uniós forrásoktól esik el, akkor a kormány mit bizonygat hónap óta Brüsszelnek? Akkor miről szól az a közel 20, törvényjavaslatba foglalt ígérvény, amit a szuverén magyar kormány Brüsszel lábai elé letett? Hol vannak a részletek, amelyeket transzparens módon a nyilvánosság elé tártak, mielőtt átpréselik őket a gombnyomagató gépezeten? Ha ezek az intézkedések modellértékűek, ahogy Varga állítja, akkor tizenkét éven keresztül mi akadályozta a magyar kormányt abban, hogy ezek alapján kormányozzon?

És végül: ha nem áll fenn az uniós források elvonásának veszélye, ha Varga Judit és kormánya szerint Brüsszelben elégedettek ezekkel a modellértékű vállalásokkal, amelyeket pont azért kénytelenek tenni, mert különben nincs uniós pénz akkor az Európai Bizottság alelnöke (igen, a csúnya, gonosz Vera Jourová) miért nyilatkozta, hogy semmiféle konkrét megállapodás nincs a magyar kormánnyal?

Magyarországtól eddig sem vontak meg semmilyen forrást, az Európai Bizottság vasárnapi, a jogállamisági eljárás keretében hozott döntése értelmében sem áll fenn ennek a veszélye. 

Hosszan elhúzódó ideológiai ellentétek akadályozta időszakot követően intenzív, építő jellegű, megoldásorientált és előremutató tárgyalások folynak az Európai Bizottsággal, amelynek eredményeképpen Magyarország tizenhét intézkedési javaslatot tett le az asztalra. A magyar intézkedések alkalmasak arra, hogy az Európai Bizottságnak a feltételességi eljárás keretében hangoztatott aggályait orvosolják.

A magyar intézkedések – melyeket az igazságügyi miniszter modellértékűeknek nevezett – egyebek mellett korrupcióellenes fellépést erősítő, és a közbeszerzések átláthatóságát segítő jogszabályok, valamint bizonyos összeférhetetlenségi szabályrendszerek javítására fókuszálnak. Az Európai Bizottság értékelése szerint a magyar jogszabályi javaslatok mind-mind alkalmasak arra, hogy minden szakmai kérdésben megfelelő válaszokat adjanak.

Varga Judit az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet keretében zajló eljárásra utalva hangsúlyozta, a jogállamot, az unió pénzügyi érdekeit is csak jogszabályok mentén szabad védeni. Jelen állás szerint az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa is megoldásorientált, egyedül az Európai Parlament szeretne a probléma része” maradni.

Magyarország meg kívánja őrizni a szavazások uniós alapszerződések szerinti egyhangúságát, nem támogatja annak megváltoztatását. Ezzel szemben a tagállamok közötti konszenzusos megoldásokra kíván összpontosítani.

Varga Judit bátornak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kiállását Magyarország mellett, amely szerint a varsói kormány ellenez mindenfajta Magyarországnak járó pénzelvonást. A lengyel miniszterelnök szavai bizonyítják a sokévszázados lengyel-magyar egység meglétét. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!