Március 1,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valaki csomagolni fog

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,510,728 forint, még hiányzik 489,272 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Távol álljon tőlem, hogy a jósnő szerepében tetszelegjek, azt sem akarom mondani, hogy én megmondtam. De én megmondtam. Orbán belenavigálta magát egy teljesen lehetetlen helyzetbe. Persze az egész országot rántotta magával, mert nem nagyon szeret egyedül szarba kerülni, ehhez mindig igénybe veszi az egész társadalmat. Érdekes módon olyankor nem érzi szükségét a szoros emberfogásnak, amikor nem a felelősségen, hanem a lehetőségen lehetne osztozni, akkor csak a rokonság és a NER-lovagok jutnak eszébe.

Kicsit elkanyarodtam. Tehát adódott ez a zsákutcás szituáció. Orbán nem tudja végig vinni a tervét, mert 25  dühös tagországgal került szembe. Kivonulni sem tud a helyzetből, mert azzal a saját hibáját és gyengeségét ismerné el, azt a szavazók miatt semmiképpen nem teheti meg. Ahhoz túlságosan messzire ment. Viszont így sem maradhat a dolog, hiszen az az Unió működését kérdőjelezné meg. Ámde az Unió sem engedhet Orbánnak, mert akkor pont ugyanott lennének, mintha nem is létezne a közösség.

Az egyetlen megoldás az lehet – szerintem -, ha adnak valami tarka rongyikát Orbánnak, amit lengethet a híveknek, hogy lámlám, ő győzött. Gondolom betesznek egy passzust, hogy hová lehet panasszal fordulni abban az esetben, ha az adott tagország sérelmesnek tartja a jogállamisági döntést, ezzel már lehet itthon kampányolni, hogy csak ezt akarta dicső hadvezérünk, és tessék, győzött. Megint. Mert betojt tőle a zunijó, hogy megharagszik, és akkor nekik végük, mint a botnak.

Közben a háttérben biztosan rohangálnak a fideszes haderők, hátha meg tudnak győzni még néhány politikust. Ezt onnan gondolom, hogy tegnap este Deutsch Tamás a tévénkben – két, nagy hangon elhadart felháborodás között – azt találta mondani, hogy három hét múlva Bulgária is vétózni fog.

Nos, nyilvánvaló, hogy nincsen három hét a döntésre, valahogy fel kell oldani a helyzetet. Jelenleg az egyetlen megoldásnak az tűnik, ha engedik Orbánt úgy kislisszolni a sarokból, hogy az itthon győzelemként legyen eladható. Indul a propaganda ezerrel, a patthelyzet feloldódik, sikerül megszavazni a költségvetést. Mostantól nem is ez lesz az érdekes, hanem az, ami ezután következik. Az azonban döntő jelentőségű lesz, és nem csak Magyarország, hanem az egész közösség jövője szempontjából. Ha az Unió tényleg kapitulál, akkor lehet csomagolni mindenkinek. Ha nem ez történik, és leverik a renitens kormányokon a disznóságaikat, akkor is lehet csomagolni. Csak akkor Orbánéknak.

Napokon belül meghozzák a források felszabadításához vezető döntést az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetése és a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap ügyében – mondta a német külügyminiszter kedden Berlinben.

“Teljesen biztos vagyok abban, hogy a következő napokban a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap ügyében is meghozzuk a döntéseket, amelyek révén hozzáférhető lesz a pénz” – mondta Heiko Maas az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) külpolitikai fórumán (Berlin Foreign Policy Forum 2020) a német, portugál és szlovén európai uniós tanácsi elnökségi trió külügyminisztereinek részvételével tartott pódiumbeszélgetésen.

Mint mondta, az EU a járvány miatt olyan helyzetben van, amelyben “mindenkinek nagy felelősségtudatról kell tanúbizonyságot adnia”.

A német soros elnökség azért dolgozik, hogy megszülessék a megállapodás, és az EU bebizonyítsa cselekvőképességét – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nem lesz visszalépés az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötésének ügyében. Mint mondta, a jogállamisági mechanizmust “nem lehet visszacsinálni és kivenni a kompromisszumból”.

Hozzátette: biztos abban, hogy a járvány révén kialakult “nyomás miatt lehetséges a megoldás a decemberi tanácsülésig”, vagyis az EU-s állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács december 10-én kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli értekezletéig.

Kifejtette: egyetért szlovén kollégájával, Anze Logarral, aki a beszélgetésen kiemelte, hogy az uniós tagállamok azért csatlakoztak a közösséghez, mert közös értékeik vannak és ugyanazon “modell” alapján rendezik be életüket.

Ez a modell a “liberális demokrácia” modellje, amely a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jog uralmának értékén alapul – mondta a német külügyminiszter.

Aláhúzta, hogy valamennyi tagállamnak “ragaszkodnia kell ehhez a modellhez”. Hozzáfűzte, hogy “nehéz tárgyalások” következnek még, amelyeket “nem viszünk ki a nyilvánosság elé, így nem is teszünk nyilvánosan javaslatokat”.

“Megoldásra van szükségünk, méghozzá hamarosan, amilyen gyorsan csak lehet, és meggyőződésem, hogy mindenki tudatában van a felelősségének, és hozzájárul a megoldás kidolgozásához a következő napokban” – mondta Heiko Maas.

Augusto Santos Silva, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Németország után, januártól betöltő Portugália külügyminisztere aláhúzta, hogy német kollégájának derűlátását osztva ugyancsak arra számít, hogy az Európai Tanács decemberi üléséig sikerül megoldást találni a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap ügyére, és mindenekelőtt Angela Merkel kancellár tudásában, tapasztalataiban bízik. Kifejtette: úgy látja, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak két ponton vannak fenntartásai, az egyik a jogbiztonság az uniós források felhasználásának folyamatában, a másik pedig a nemzeti szuverenitás tisztelete. Hangsúlyozta, hogy mindkét ügyben lehetséges kidolgozni mindenkinek elfogadható megoldást.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!