Május 26,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon kinek üzent Merkel, én meg miért nem látom a kommenteket?

Szép estét mindenkinek! Pocsék kezdés után erős visszaeséssel zárhatjuk a hetet, bár még történhetnek érdekes dolgok a hét végén is. Én ellennék nélküle, de eddig sem rajtam múlott. Ma egy igen hosszú, de szerintem igen fontos hírt hoztam Angela Merkel háza tájáról. Miután nem szeretnék visszaélni az olvasók türelmével (francot nem, miért ne tenném? Aki unatkozik, olvasson mást), ma rövidre fogom, hogy legyen mindenkinek elég agykapacitása értelmezni Merkel mondatait.

Hogy mégse teljem nélkülem az este, magánjellegű kérdezz-felelek játékot hirdetek. Az a helyzet, hogy misztikus jelenségre figyeltem fel. A nyolcaskán több költőóriás cikkei alatt nem látom a kommenteket. Például az Oláh Gellért nevű zseni és G. Fodor Gábor szebbik fele, bizonyos Horváth Zsófia irományai alatt csak a szűz hó húzódik. A kedves ifjú hölgy (sajnos iszonyúan buta is a báj mellé) pedig egy igen velős cikket rittyentett az általa gyűlölt buzikról, akik benyomakodtak a közéletbe és Horváth Zsófia ettől halálosan meg van rémülve. Remélhetőleg az oldalbordája majd megvédelmezi férfiasan, ahogy azt egy jobboldalikereszténykonzervatívgyökerektől el lehet várni. Meglepett, hogy miért nem szólt hozzá senki (az már meg sem lepett, hogy hogyan jelenhetett meg egy ilyen förmedvény bárhol). Erre kiderült, hogy de, hozzászóltak csak én nem látom. Mivel furdalt az ideg, átballagtam inkognitó üzemmódba és mit ád isten, úgy látom a kommenteket. Edgarként meg nem.

Ha valaki ért ezekhez a bonyodalmas dolgokhoz, felvilágosítana engem is? Ilyenkor mi van? Köszönöm szépen.

Eszembe jutott még valami. Ha a Facebook letiltja ezt a bizonyos irományt gyűlöletkeltés vagy uszítás miatt (joggal), akkor megint tele fogja nyivákolni a nyolcaska az étert azzal, hogy üldözik őket? Ha netán az egész oldalt törlik – nem emiatt az egy cikk miatt, hanem az összes miatt -, akkor mi lesz? Mert mintha nyolcaska célirányosan ezt szeretné elérni. Akkor születik egy kormányhatározat, betiltják a Facebookot, mert bántja az országot? Érdekes dolgok ezek.

Most pedig fussunk neki a beígért hírnek. Mégpedig egy meglehetősen hosszú MTI közleménynek. Elnézést kérek mindenkitől, aki ilyenkor már aludni készülődik és nincs türelme ennyit olvasni, de be fogom ide tenni a teljes hírt, mert fontosnak tartom minden szavát. Aztán valószínűleg a napokban majd még beszélgetünk róla, most nem kommentálom, legfeljebb pár gondolatot vastaggal kiemelek.

Fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromsorozat kezdetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. 

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) egy zsinagógában tartott rendezvényén kiemelte: a globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal és a lemaradás szorongató érzésével.
Az ilyen korszakokban mindig különösen nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira “egyszerű válaszokat” kínáló erők, ami együtt jár a “nyelv eldurvulásával“.
    Ezekre a helyzetekre érvényes a “már a kezdetben állj ellent” parancsa, vagyis az, hogy a bajt csírájában kell elfojtani. Ezért a kristályéjszakáról “azzal az ígérettel emlékezünk meg, hogy határozottan szembeszállunk a nyílt és plurális társadalmunk elleni támadásoknak” – húzta alá a német kancellár.
    A száz évvel ezelőtti pogromokról annak tudatában kell megemlékezni, hogy nem tétlen szemlélő, hanem valójában résztvevő, aki eltűri az elfogadhatóság határainak átlépését és a bűncselekményeket. Ezért “a demokratikus többségnek ébernek kell lennie”, és “a jogállam nem lehet toleráns, ha bárkit is megtámadnak vallása vagy bőrszíne miatt” – tette hozzá Angela Merkel.
    Kiemelte, hogy mindenkinek ki kell állnia az alaptörvény értékei mellett, az államnak pedig következetesen fel kell lépnie a gyalázkodás, a kirekesztés, az antiszemitizmus, a rasszizmus és a “jobboldali radikalizmus” ellen.
    “Ugyanilyen következetességgel kell cselekednie, amikor zsidók és Izrael elleni gyűlölet mutatkozik meg az országunkban élő olyan emberek részéről, akik egy más vallási és kulturális háttérrel rendelkeznek” – fogalmazott Angela Merkel.
    Hozzátette, hogy nem szabad általánosító módon megbélyegezni muszlim embereket a vallásuk nevében elkövetett bűncselekményekért, de minden Németországban élő embernek el kell köteleznie magát az alaptörvény mellett.
    Josef Schuster, a ZdJ elnöke kiemelte: az egyre gyakoribb antiszemita és idegenellenes támadások az egész országra szégyent hoznak, és nem csak az elkövetők felelősek értük, hanem azok is, akik a háttérben gyűlöletre uszítanak.
    Azzal összefüggésben, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) pártjai közül egyedül a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) részéről nem hívtak meg vendégeket a rendezvényre, azt mondta, hogy “van egy párt a Bundestag jobboldalának szélén, amely tökélyre fejlesztette ezt az uszítást”.
    November 9. hármas évforduló a német történelemben, az 1938-as kristályéjszaka mellett ezen a napon kiáltották ki a weimarinak nevezett köztársaságot 1918-ban, és a berlini fal ledöntése is november 9-én kezdődött 29 éve, 1989-ben. Az idén a kerek évfordulókra irányult a legnagyobb figyelem, és mielőtt a ZdJ szervezéséven a Pestalozzi utcai zsinagógában megemlékeztek a náci Németországban 80 éve történt antiszemita pogromokról, a Bundestagban emlékülést tartottak, amelyen a köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója volt a fő téma. 
    Az ünnepség szónoka Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök volt, aki kiemelte: 1918. november 9-én “éppen olyan kevéssé volt előre meghatározott a demokrácia bukása, mint amennyire kevéssé garantált a fennmaradása most, száz évvel később“.
    Mint mondta, nyomás alá került a liberális demokrácia, ellenfelei egyre hangosabbak és öntudatosabbak. Az elégedetlenség a demokráciával egyre nagyobb, már a “társadalom közepét” is elérte, és egyre többen vannak, akik számára a parlament már nem a társadalom gondjainak politikai megoldására szolgáló intézmény.
    Ezek az emberek “nem mind a demokrácia ellenfelei, de mind hiányoznak a demokráciának” – húzta alá Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve: a száz éve kikiáltott köztársaság története éppen azt mutatja, milyen nagy szükség van polgárokra, akik vállalják a demokratikus politika fáradalmait, mert hisznek értékében.
    Azonban “Berlin nem Weimar”, és aki drámai hangon “weimari viszonyok” kialakulására figyelmeztet, az “lekicsinyíti demokráciánkat és nagyobbként állítja be ellenfeleit, mint amilyenek valójában” – mondta a német államfő.
    Hangsúlyozta, hogy a múltba révedő, erejét a mások felett aratott győzelmek emlékéből merítő “agresszív nacionalizmus” helyett “demokratikus hazafiasság” szükséges a szabadság és a demokrácia megőrzéséhez, és nem szabad megengedni, hogy a nacionalisták kisajátítsák a nemzeti jelképeket.
    A nemzeti zászló színeire utalva kijelentette: aki megveti az emberi jogokat és a demokráciát, és felszítja a régi nacionalista gyűlöletet, annak nincs “történelmi joga” a fekete-vörös-arany trikolórra. 
    “Soha ne engedjük át ezeket a színeket a szabadságot megvető erőknek, hanem legyünk büszkék a hagyományra, amelyet képviselnek, hiszen a fekete, a vörös és az arany a demokráciát, a jogot és a szabadságot jelzi” – mondta Frank-Walter Steinmeier.
    A weimari köztársasság a kor egyik legdemokratikusabb állama volt, de politikai rendszerét az állandó instabilitás jellemezte, az 1929-es gazdasági világválság pedig gazdaságilag is megingatta. A köztársaságot végül az 1933-ban hatalomra került nácik számolták fel.
    A náci állam szervezésében történtek a népharag spontán kitörésének beállított antiszemita pogromok is 80 évvel ezelőtt. Az ürügy egy Párizsban dolgozó német diplomata meggyilkolása volt. A felülről elindított erőszakhullám napokig tartott, az elkövetők több mint 1300 embert öltek meg, szétvertek és kiraboltak mintegy 7500 üzletet és megrongáltak nagyjából ezer zsinagógát és más zsidó vallási épületet. Több száz zsinagóga teljesen kiégett. A pogromok után 30 ezer embert koncentrációs táborokba hurcoltak. (MTI)

No hát, Merkel asszonynak ezeket a szép gondolatokat át kellene vinnie az Unióba is. Már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni, mert már talán késő. Egy kérdés a végére: vajon kinek üzent Merkel?

Menjünk aludni.

Mai cikkeink:

Miért hőbörögnek, amikor még mindig vehetnek levegőt?

Van kiút a nyomorból is

Mostantól nyíltan is Lőrinc fogja kapni a legtöbb TAHÓ-támogatást

Ez úton is nagyon köszönöm Orbán Viktornak, nélküle ez nem jöhetett volna létre

Radnóti üzenete

Tört elégia

Ultimátum 3.

A nap kommentje Ulzanától:

Európa… Nem tud mit kezdeni ezzel a zárvánnyal itt, a Balkán felé félúton. Ha kiraknak az EU-ból, az orosz medve gyorsan keblére ölel, az meg nem lenne jó, hogy berakja az egyik lábát az ajtón, és beékelődik a tagállamok közé. Hamar itt lennének az ideiglenesen hazánkban állomásozó középhatótávolságú tábornokok. Plusz, jól jönnek az összeszerelőüzemek, főleg a németeknek, és amíg a vigyorgó elmebeteg mindent aláír az EPP-nek, ki a fasírtot érdekel, mivel hülyíti otthon a népét? Ha az EU tényleg az új Szovjetúnió lenne, a tagállamok közös titkosszolgálati tevékenységgel már régen megbuktatták volna a csútit. De becsületes bolondok, egy teljesen elganésodott világban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS