Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Üzent a párhuzamos univerzum: a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak, mint a kormánypártiak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyáltalán nem arra gyúrok, hogy megússzam a munkát, de vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen megszólalni is nehéz, nemhogy nagyító alá helyezve hosszasan elemezni az ember elé hányt moslékot. Mutatom, mire gondolok, bár a címben nagyjából az összes poént lelőttem, amit le lehetett.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak a kormánytól kompenzációként, mint a kormánypártiak, Kaposvár fideszes polgármestere, a Kádár-rendszer lelkes ügynöke rendezett verbális ámokfutást kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szita Károly, aki mellékállásban a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke is, ilyeneket mondott az állampárt közpénzből fenntartott rádiójában:

– Az iparűzési adó mértékének csökkentése a önkormányzatok számára ugyan kiesés, de 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, és ez tartotta meg a gazdaságot, hogy ne szűnjenek meg a munkahelyek.

– A  kormány azt a vállalást tette, hogy egyenként leül tárgyalni az önkormányzatokkal, miután azok elkészítették a 2021-es költségvetésüket és „ahol nagyon szorít a cipő”, ott segítséget nyújt: a 25 ezer fő alatti településeket 100 százalékban kompenzálta a kormány, a 25 ezres lélekszám feletti településeket pedig rászorultsági alapon.

– A baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak, de szakmai alapon született a döntés, „és ez rendjén van”. Pélául nem kapott kompenzációt Veszprém vagy Székesfehérvár, ugyanakkor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhely 600 milliót, Pécs pedig több mint kétmilliárd forintot kap, tehát „a baloldal riogatása alaptalan volt”.

– Budapest azért nem kapott kompenzációt, mert a legerősebb, leggazdagabb településként 120 milliárdos betétállománnyal rendelkezik, és nincsenek működési gondjai.

– A Gyurcsány-kormány idején ha baj volt, mindig az emberektől vettek el, vagy átadták a központi feladatokat az önkormányzatoknak.

– A koronavírus-járvány kezelése egyértelműen igazolta 2010-ben kezdett a gazdaságpolitikát, amely szerint „hogyha baj van, adni kell”. Ezért vállalta át a kormány az önkormányzatok adósságait annak idején.

– A pandémia alatt adót csökkentett a kormány, a vendéglátósoknak támogatást adott. Ez a normális válságkezelés. (via MTI-fidesz.hu)

Ha Deutsch Tamás kottájából muzsikálnék, akkor egyszerűen azt írnám, hogy Szita elvtárssal nem az a baj, hogy lelkes ügynök volt (ameddig van aki szavazzon rá, és ameddig nem ciki a pártjának, mit bánom én), meg az sem baj, hogy az ügynökmúltját kézzelfogható bizonyítékokkkal alátámasztó vádakra olyan elképesztő stílusban szokása reagálni, hogy azt tanítani sem lehet, hanem az a baj, hogy nem mond igazat. Pedig az összes szürreális panelt felsorakoztatta, amit Rogánék előre megrágtak neki, Gyurcsány is van benne, az obligát melldöngetés is van benne, az igazságot viszont speciel nem sikerült kibontania.

Nem csak azért, mert miközben Mészáros Lőrinc egyetlen tetves egri szállodájához háromszor annyi pénzt vágtak hozzá, mint az egész településhez hogyha baj van, adni kell jeligére, hanem mert Szita állításával ellentétben az Orbán-kormány bizonyíthatóan politikai alapon kompenzálja a koronavírus-járvány okozta önkormányzati bevételkieséseket. Ilyen például Gödöllő, amelynek 1,5 milliárd forintos vesztesége keletkezett – Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési frakciójának tagja éppen ma hívta fel a figyelmet arra, hogy a város 450 millió forintot vesztett a gépjárműadó teljes elvonásával és további egymilliárdot az iparűzési adó kiesésével, a parkolási díjak vagy bérleti díjak elmaradásával -, az összeget mégsem kapja meg a település, ehelyett egy beruházást ígér a kormányzat, amibe azonban a helyieknek nincs semmilyen beleszólása.

Szita Károly nemhogy nem mond igazat, hanem konkrétan hazudik, ami nem hírértékű, de azért az mégis mindig zavarbaejt, hogy nyilvánvaló, bizonyítható tényeket megpróbálnak hazugsággal meghajlítani. A Szita által hűen szolgált kormány a 25 ezer főnél kisebb településeket valóban automatikusan kompenzálja (ezek jellemzően helyesen szavaztak 2019 októberében), a nagyobbakkal pedig egyenként köt megállapodást, amiből az lett, hogy tizenöt város egyetlen fillér kompenzációt sem kap. És akkor még nem szóltunk, és sajnos Szita elvtárs sem említette a megyei jogú városoknak adott tavalyi csilliárdos kariajit, ami úgy nézett ki, hogy 17-ből mindössze 4 ellenzéki város kapott támogatást, de a fideszes önkormányzatokkal szemben ők csak a kormány által meghatározott célra használhatják fel az összeget. Vagyis miután szisztematikusan végzik ki a bűnös településeket és nem érdekli őket, hogy közszolgáltatásokat lehetetlenítenek el ezzel, Szita Károlynak ráfér az arcára azt állítani, hogy a baloldali városok több pénzt kaptak, mint a jobboldaliak.

Hiába, jó ügynök nem vész el, legfeljebb átalakul.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!