Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ujhelyi István: Nincs konkrét és érdemi felelőse az oltási tervnek Magyarországon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mi is pedzegettük már egy ideje, de jól láthatóan másokat is érdekel az, hogy mégis hol van az oltási terv, és ki annak kidolgozója. Ujhelyi István, a szocialista párt EP-képviselője két hónapon át próbálkozott azzal, hogy ezt kiderítse, de nem járt sikerrel. Olyan ez, mint a betegek regionális eloszlása: egyfajta titok, amiről állítja a kormány, hogy nekik rendelkezésükre áll, de a társadalom egésze felé nem közlik. Az oltási terv pedig egy olyan dolog, amely most talán a legfontosabb eszköz a járvány megállításával kapcsolatban. Mert tényleg borzasztóan fontos lenne, hogy az emberek tudják, nagyjából mikor kerülhetnek sorra, és hova menjenek, ha oltást szeretnének. Ehhez képest még azt sem tudni, hogy milyen oltásokból lehet majd válogatni, hol adják azt be, és mikor kerülnek sorra az egyes korcsoportok. Káosz az egész, amiért a kormány természetesen nem vállal felelősséget.

Nincs konkrét és érdemi felelőse az oltási tervnek Magyarországon, egyetlen minisztérium sem vállalta ugyanis adatkezelőként a felelősséget érte – mondta Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti (EP-) képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

A szocialista EP-képviselő ismertette két hónapon át tartó levelezésének eredményét a kormány különböző minisztériumaival – az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Miniszterelnökséggel, valamint a belügyi és a külügyi tárcával -, amelyből két hónap alatt sem derült ki, hogy ki a felelős az oltási tervért a kormányban. Ujhelyi István az online sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a mielőbbi nyitáshoz, a kis- és középvállalkozások fellélegzéséhez szükség van a mielőbbi tömeges átoltottságra.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság először tavaly júniusban hívta össze a tagállami kormányfőket és tájékoztatta őket a közös vakcinabeszerzés lehetőségeiről. Majd október elején Brüsszel már konkrét oltási tervvel állt elő, megkötötte a konkrét keretmegállapodásokat a vakcinákról, amelyeket a tagállamok által kötött szállítási szerződések követtek – mondta. Miközben Magyarországon csak egy “totószelvénynél rövidebb oltási tervecske” érhető egyelőre el nyilvánosan, addig például Spanyolországban, Németországban vagy épp az Egyesült Királyságban részletes, átfogó anyag érhető el, a skót kormány tájékoztatója pedig magyar nyelven is elérhető – ismertette.

Úgy fogalmazott: míg más uniós tagállamokban a kormányok tisztességesen és hitelesen tájékoztatják a lakosságot, addig a magyar kabinet még azokat az információkat is “pártpolitikai érdekei szerint csepegteti”, amelyeket birtokol. Ujhelyi István felszólította a kormányt, hogy “hagyja abba a hazudozást”, és mielőbb hozza nyilvánosságra a teljes, átfogó és részletes oltási tervet. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!