November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Új ellenség a brüsszeli láthatáron

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes – és fontos – hír jött a megállított Brüsszelből. Természetesen minden ilyen kijelentés éppen annyit ér, amennyi meg is valósul belőle. Ha a belga alelnök tartja a szavát (és lesz elég ereje végigvinni az elképzeléseit), akkor máris biztosak lehetünk abban, hogy a fideszes kommunikátorok és a pártpropaganda szorgos zsoldosai új ellenséget találtak maguknak.

Bővítenie kell a jogállamiság védelmére szolgáló eszköztárát az Európai Uniónak, hatékony megelőző intézkedéseket kell lehetővé tenni, hogy ne csak az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás álljon rendelkezésre – mondta Didier Reynders leendő uniós igazságügyi biztos a Le Soir című belga lapnak adott interjújában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a jogállamiság területét felosztotta a belga Didier Reynders és Vera Jourová cseh alelnök között. Előbbi igazságügyi biztos lesz, s hozzá tartozik majd a jogállamiság is, utóbbi pedig az “értékek és átláthatóság” nevű portfólióért lesz felelős. Egyelőre azonban nem teljesen világos, hogy pontosan melyikük miért fog felelni.

Ezzel kapcsolatosan a belga külügyminiszter rámutatott, hogy ő fogja átvenni Frans Timmermans jelenlegi első alelnök feladatait a jogállamiság terén, ő képviseli majd a testületet a hetes cikkes eljárásokban, emellett pedig új mechanizmusokat fog kidolgozni a demokrácia védelmében.

Leszögezte továbbá, hogy mindig támogatta Timmermans fellépését ezen a téren, nem a megközelítésével volt probléma, hanem a mostani hiányos eszköztárral, ugyanis nincsenek olyan közösségi mechanizmusok, amelyek lehetővé tennék a súlyosabb jogállamisági problémák kialakulásának megelőzését. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!