Február 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tornaszoba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,711,144 forint, még hiányzik 1,288,856 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kezdjük mindjárt az elején, mert ezt nem lehet elégszer elmondani: a kormánynak nincs pénze. Az államnak van pénze, ami közös pénz, az emberek adóiból, és például hitelekből van. Miután a hiteleket is az adófizetők törlesztik, az sem a kormány pénze, hanem a miénk. A kormánynak jogosítványa van arra, hogy gazdálkodjon a mi pénzünkkel. De azért egyszer majd el kell ám számolni azzal, hogy a jó gazda gondosságával tette-e ezt, vagy nem. Akkor is, ha most úgy tűnik, soha nem fog eljönni az elszámolás pillanata. El fog jönni.

Miközben nyilván nagyon fontos az iskolák fejlesztése – falun és városon egyaránt -, néhány dolgot nem árt tisztázni. Először is azt, hogy ötmilliárd forint alig több a semminél. Másodszor azt, hogy tornaszobát nemhogy nem érdemes felújítani, hanem meg kellene szüntetni, mert alkalmatlan arra, hogy ott bárki sportoljon. A tornaszoba – mint a neve is mutatja – egy apró helyiség, ahol legfeljebb megfulladni tudnak a gyerekek, normálisan mozogni biztosan nem.

Végül: a falvak leszakadását nem a tornaszobák vagy tornatermek barkácsolása fogja megállítani. Munkahelyek kellenek, normális infrastruktúra kell, magas színvonalú oktatás, hozzáférés mindenhez, ami egy városi elit iskolában természetes. Ameddig egy településen nincs orvos, gyógyszertár, bolt, csak közmunka van, naponta egyszer jár a busz és amelyik gyerek oda születik, annak esélye sem lesz bejutni a felsőoktatásba, addig elsősorban ezekkel a problémákkal kellene foglalkoznia a kormánynak.

És végül: gusztustalan dolog ezt is kampánycélra használni. Lehet, hogy a vidéki emberek sokszor rettentő hátrányban vannak a nagyvárosokhoz képest, de azért nem hülyék. Nem veszik be, hogy a jó kormány már megint két marokkal szórja rájuk az áldást, és mindjárt jó lesz nekik is.

Milliárdokat fordít a kormány iskolák fejlesztésére a Magyar Falu Programon keresztül

    Iskolaépületek felújítására és iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztésére 2020-ban első alkalommal adhattak be pályázatot a Magyar Falu Program keretein belül a területileg illetékes tankerületi központok az 5000 fő, vagy ez alatti állandó lakossal rendelkező települések vonatkozásában.
Az iskolák felújítását és korszerűsítését, illetve az ezzel kapcsolatos berendezések, eszközök beszerzését támogató pályázaton a Miniszterelnökség 166 nyertest hirdetett, a rendelkezésre álló keretösszeg ötmilliárd forint.
A vidéki kistelepüléseken lévő, elavult állapotú iskolai tornatermek, tornaszobák fejlesztésére két és fél milliárd forintot fordít a kormány, amelyből 93 darab nyertes pályázatot támogat.
A nyertesek listája elérhető a kormany.hu honlapon.
A Magyar Falu Program célja a vidéki kistelepülések hátrányainak mérséklése, a helyi életminőség javítása, a népességcsökkenés megállítása. A program indulása óta a nyertes pályázatok száma meghaladja a 12.000-et, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot.

Gyopáros Alpár,
Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztos (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!