Május 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Thierry Breton: Európában az oltóanyaggyártás havonta megduplázódik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 699,171 forint, még hiányzik 2,300,829 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó hírek érkeztek Brüsszelből. Ameddig Orbán a kínai vakcinára fekteti a hangsúlyt, és azt szeretné, ha mindenkit azzal oltanának be, addig az EU belső piacért felelős európai uniós biztosa elmondta, hogy az EU felnőtt lakosságának legalább 70 százalékát július közepéig sikerülhet beoltani. Folyamatosan bővül a blokk oltási kapacitása, hiszen új gyárakkal gazdagodik az EU, és a már meglévők kapacitását is növelik. Európa területén havonta megduplázódik az oltóanyagtermelés, ami valóban egy nagyszerű hír. Ilyen ütemben haladva tényleg előfordulat, hogy már idén nyáron úgy érezhetjük magunkat, mintha újra egy normális világban élnénk.

Az Európai Unió képes lesz elegendő koronavírus elleni oltóanyagot gyártani, hogy megvalósítsa azt a célját, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július közepéig beoltsák – közölte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos a To Vima című görög napilapnak adott, vasárnap megjelent interjúban.

Thierry Breton kijelentette: az Európai Bizottság biztos abban, hogy az Európai Unió területén gyártott oltóanyagokkal megvalósítható az európai felnőtt lakosság immunizálására vonatkozó, július közepéig elérni kívánt cél. Az uniós bizottság a második negyedévre több mint 400 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beadásával számol, ehhez azonban a “tagállamoknak készen kell állniuk az oltási kampányaik felgyorsítására” – húzta alá.

Kiemelte: Európában az oltóanyaggyártás havonta megduplázódik a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzemében. Az év végéig újabb gyártósorok üzembe helyezésével az éves termelési kapacitás el fogja érni a hárommilliárd adagot – tette hozzá Breton. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: átlépte a 150 milliót az uniós tagországokba szállított oltóanyagdózisok száma, ami ez idáig 123 millió ember beoltását tette lehetővé a közel 450 millió lakosú Európai Unióban. Kiemelte, hogy az EU a beoltottság tekintetében a világ harmadik régiójává vált az Egyesült Államok és Kína után.

Arra is emlékeztetett, hogy az uniós bizottság április közepén kötött megállapodást a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyagaik szállításának gyorsításáról. A szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték leszállítani a szerződésben szereplő 200 millió adag mellett, az oltóanyag azonban már a második negyedévben a tagállamok rendelkezésére áll majd. Az unió ez idáig a Johnson & Johnson (400 millió adag) az AstraZeneca (400 millió adag), a BioNTech/Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. A brüsszeli bizottság arra számít, hogy napokon belül újabb megállapodást tud kötni a Pfizerrel 1,8 milliárd adag oltóanyag leszállításáról a 2021 és a 2023 közötti időszakra. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!