Március 31,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tényleg minek kell még történnie, Weber úr?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,837,291 forint, még hiányzik 1,162,709 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mi tagadás, a miniszterelnök urat ezen a héten visszafordíthatatlanul a vállaira vette az európai világhír. Egészen pontosan, mióta a magyar kormány- és állampárt jó ötletnek találta szembeköpni az Európai Néppárt tavaly novemberi kongresszusán saját maga által is aláírt határozatot (amellyel Orbánék kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak az összeesküvés-elméletek terjesztésétől és a nyílt támadások indításától az Európai Bizottság, az Európai Parlament vagy az egész európai együttműködés ellen), és legújabb plakátkampányukban a Bizottság elnökével, valamint Soros Györggyel riogatják a migránshergeléssel egyébként is négy éve táplált híveiket.

Azt már eddig is tudtuk, hogy az Európai Bizottság szokatlanul gyorsan reagált (magyar nyelvű plakát formájában is), a Néppárt elnöke, Joseph Daul, az Európai Néppárt hosszú Twitter-posztban fejtette ki, mi a véleménye a mutatványról, a posztot pedig kisebb-nagyobb meglepetésre Manfred Weber is megosztotta. A plakát főszereplője, Jean-Claude Juncker pedig egyértelműen fogalmazott: Orbán a barátja, de nincs keresnivalója a néppártban.

Aztán eltelt még egy kis idő, és a német CDU elnöke (aki már nem Merkel, bár a kancellár maga is elítélte a Juncker elleni fideszes kirohanást) tegnap azt állította, hogy ha a Fidesz nem tisztázza magát az általuk terjesztett kijelentések alól, akkor bizony ki kell zárni a néppártból. És bár ez sem annyira kézenfekvő, de a Fidesz és Orbán szövetségesének számító CSU is elfogadhatatlannak nevezte Orbánék kampányát.

Az Európa önjelölt megmentőjét dícsérő politikusok sorához ma egy újabb arc csatlakozott nem sokkal azután, hogy a doktor úr megtartotta soros pénteki igehirdetését a sajátjának tekintett közpénzrádióban, ahol arra a felvetésre, hogy az Európai Néppárt rendkívüli frakcióülést tart a plakátkampány miatt, Orbán úgy reagált: remek, ez nagyon helyes (…) Hajrá, készen állunk.

Az MTI beszámolója szerint – meglepő, de lehozták – Annalena Baerbock, a német Zöldek vezetője a düsseldorfi Rheinische Post című lapnak adott nyilatkozatában úgy vélte: a plakátkampány rágalmakat fogalmaz meg az Európai Unióval és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével szemben, és méltatlan egy európai kormányzó párthoz.

Ilyenkor felmerül az emberben, hogy minek kell még történnie ahhoz, hogy Manfred Weber végre helyre tegye párttársát, Orbán Viktort, és kizárja a Fideszt az EPP-ből.

Az MTI nem válaszolta meg a kínzó kérdést (kivételesen tényleg nem az ő dolguk), viszont amellett, hogy a német szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag bajor konzervatív alelnöke, Hans-Peter Friedrich szavait idézik – aki határozottan visszautasította Juncker felvetését, miszerint a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból – ezt írják:

Maga Weber a pénteki Süddeutsche Zeitungban megjelent nyilatkozatában a plakátkampányban Junckerrel szemben megfogalmazott állításokat elfogadhatatlannak nevezte. A ZDF német közszolgálati televízió csütörtök este sugárzott Maybrit Illner című műsorában a Fidesz kizárásáról nem beszélt, hanem azt mondta, hogy európai alapértékekből Orbán Viktor sem kaphat kedvezményt, sem a néppárton belül, sem azon kívül. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy úgy véli, a magyar miniszterelnöknek változtatnia kell a jelenleg követett irányon. (MTI)

Ha már az Egyesült Államok elnöke nem is lehet, de mert sikerült ilyen szép disztingvált felháborodást okoznia Európában (ezt hívják fideszújbeszélül meghatározó világpolitikai szereplésnek), állapítsuk meg, hogy az MTI alighanem nem fejtette ki a valóság minden szálát. Ugyanis a ZDF oldalán ez olvasható a Weberrel készült interjú kapcsán:

Az Európai Néppárt (EPP) vezetője, Manfred Weber (CSU) először fenyegette nyíltan Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz kizárásával a konzervatív frakció közösségéből. 

A Fidesznek 13 helye van az Európai Parlamentben. Egy 750 fős parlamentben nem ezek a hangok fognak dönteni Európa jövőjéről – válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy a Fidesz kizárása milyen hatással lenne a néppárt választási eredményére.

Az tény és való, hogy Weber csúcsjelölt úr már annyi mindent mondott, Orbán meg annyi vörös vonalat átlépett már, hogy lehetetlen komolyan venni ezeket homlokráncoló ejnyebejnyéket, az viszont valóban először fordul elő, hogy egyáltalán szóba hozza a lényeget. Az én olvasatomban ez ennyit jelent: tényleg az van, hogy egy tucatnyi elvetemült kelet-európai politikus (fideszül: Orbán-zsoldos) kedvére zsarolhatja a 750 fős Európai Parlamentet? És ha nem, akkor a 214 fős frakcióval rendelkező, az EP legnagyobb pártszövetségét adó Európai Néppártot miért? Kínzó kérdések ezek, tudom.

Csak azt nem tudom eldönteni, hogy a csúcsjelölt úr eme 750 versus 13 felvetése azt jelenti-e, hogy a néppárt bőven életben maradna a Fidesz nélkül is, vagy még mindig ott tartunk, hogy 13 elvetemült annyira nem oszt, nem szoroz, hogy akár maradhatnak is? Mert akkor tényleg hagyni kéne a fenébe ezt az európai alapértékesdit, ennek így semmi értelme.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!