Augusztus 23,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tényleg komolyan gondolják, hogy itt bárkinek van önálló döntési lehetősége, akit nem Orbán Viktornak hívnak?

Jó reggelt kívánok mindannyiunknak! Egyidejűleg kívánjunk további szép álmokat Bálintnak, aki felmentést kapott a szombat reggel alól. Nagyon szívesen, máskor is. 🙂 Mindeközben például a magyar nyilvánosság még mindig nem kapott felmentést Bayer Zsolt alól, bár az IDEA Intézet közvélemény-kutatása szerint még a fideszes szavazóknál is kiverte a biztosítékot azzal a hangnemmel, amivel belerongyolt Nagy Blanka gimnazistába. A felmérés alapján kijelenthető, hogy

a Fidesz-KDNP szavazóinak 52 százaléka nem vagy inkább nem tartja elfogadhatónak Bayer Nagy Blankának címzett szavait. Az ellenzéket támogatóknak pedig a 84 százaléka képviseli ezt az álláspontot.

Mielőtt egyik ámulatomból beleesnék a másikba, azért azt leszögezném, hogy ha Fidesz-KDNP szavazóinak 104 vagy 164 százaléka találna kivetnivalót Bayer vérgőzös szavaiban, talán az is kevés lenne. Szerintem nincs elfogadható szintje Bayer Zsoltnak (a miniszterelnök úr valami hasonlót mondott a korrupcióról és nem röhögte el magát közben), bár ha ahhoz viszonyítjuk ezt az 52%-ot, hogy példásul Gulyás Gergely miniszter egyenesen arányosnak minősítette a lovagkeresztes sztárpublicista jelzőit, akkor már ez is valami.

Mióta a mostanság méltatlanul elfeledett Lázár János helyét átvette a Miniszterelnökség élén, és teljes valójában megmártózott a Fidesz csúcsvezetésében betöltött szerephez oly elengedhetetlen arroganciában, mondott ő már ennél vadabbakat is. Például miután mostanság – Verhofstadt és Sargentini mellett – megjelent Magyarország főellenségei sorában Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, egyben a szocialisták EP-listavezetője is, őt ütik-vágják minden fronton az állampárt képviselői. Ehhez a kórushoz csatlakozott Gulyás is, aki emlékeim szerint nyílt levelet is írt a gaz brüsszelitának, ám tegnap újabb csúcsára hágott fel annak a mérhetetlen pofátlanságnak, amely nélkül a Fideszben egyetlen káder sem érvényesülhet.

Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke „úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét”, hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője. (…) ezt az Európai Bizottság szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé. Hozzátette: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban. 

Vagyis a magyar kancelláriaminiszter, a fideszes személyre szabott jogalkotással, az egyik napról a másikra suttyomban megszavazott, a haveri-baráti kör és udvartartás képére és hasonlatosságára fércelt törvények futószalagon gyártásával kilencedik éve operáló kormánypárt sztárjogásza azon van felháborodva, hogy mások is ugyanúgy módosítanak törvényeket, ahogyan a Fidesz legalizálta a korrupciót, amivel pontosan azóta nincs semmi baj, mióta legális. A bevándorláspárti jelzőt ezek után már nem kommentálom, mert ez az egész óvodás bevándorlózás eddig is, ezután is világ szégyene. Annak fényében különösen, hogy két napja Gulyás főnöke még az európai sokszínűségről zengett ódákat Pozsonyban, amelyek szerint jól is van az úgy, hogy nem mindenki gondolkodik egyformán ugyanazokról a kérdésekről, különösképpen a bevándorlásról. Remélem, senki nem vette komolyan a Merkel oldalán éppen jó fiút játszó gyáva köpönyegforgatót.

És már csak kettőt kell aludnia ennek a drága aranyembernek, ameddig végre Mike Pompeo kebelére borulhat az amerikai-magyar kapcsolatok szárnyaló-virágzó jellegének nagyobb dicsőségére. Már most is elég nagy valószínűséggel állítható, hogy mind a CEU ügyére, mind a magyar demokrácia állapotára magasról tesznek az amerikaiak (talán még egy harmatgyönge ejnyebejnyét sem érnek nekik ezek a kérdések), az egyedüli, ami számít, az Orbán Oroszországhoz és Kínához dörgölőzése. Vagyis senkit nem érdekel, hogy Orbánék hogyan verik szét a magyar demokráciát, a Moszkva és Peking irányába tett gesztusok, az egyre növekvő orosz és kínai befolyás az, ami zavarja Washingtont. Úgyhogy bár enyhén szólva is ciki a felcsúti (fél)istenségre nézve, hogy az amerikai külügyminiszter találkozik a kormány Soros-zsoldosoknak bélyegzett főllenségeivel is (TASZ, Helsiniki Bizottság), semmiféle csodára, vagy váratlan fordulatra nem érdemes számítani a magyar jogállamisággal kapcsolatos pusztítás tekintetében. Minden marad a régiben a pofavizit után is.

Ami egészen borzasztó annak tükrében (is), hogy a Palkovics nevű technológiai és innovációs miniszter – korábbi ellenkező előjelű állításaival ellentétben – miként veri szét Orbán nevében a szemünk láttára a Magyar Tudományos Akadémiát. Hogy ez ráadásul egy miniszteri telefonbeszélgetésből derült ki, az már az a szint, amire nem találták ki még a megfelelő szavakat. Mert az egy dolog, hogy abszolút botrányos körülmények között hallgattatnak el mondjuk egy rádióadót (engem valamiért a Népszabadság alattomos bezárására emlékeztet mindaz, ami a Music FM körül történik, miszerint egy 7 éve működő rádiót nyírt ki a Médiatanács, a rádió munkatársai ráadásul nem férnek hozzá a személyes holmijaikhoz), de az, hogy egy igazi mesterterv alapján nyírják ki a tudományos életet, és kényszerítik ki előre megfontoltan azt, hogy az ország szürkeállománya küföldre vándoroljon, az egészen elképesztő.

Ennél csak az tragikusabb, hogy olvasom: Orbánhoz fordultak a hazacsábított kutatócsoportok, hogy állítsa meg Palkovicsot. A Lendület kutatócsoportok vezetőiről van szó, annak a Lendület Programnak a résztvevőiről, amely programot a magyar tudománytámogatás sikertörténetének tekinthettünk (eddig legalábbis). Ez az a kutatási lehetőség, ami sok fiatal tehetséget hazacsábított, hogy Magyarországon hozzanak létre kutatócsoportot, és állami támogatással itthon folytassák a tevékenységüket, és amelynek keretében 2009 óta 164 kutatócsoport jött létre. Semmiképpen nem szeretném megsérteni ezeket a kiváló embereket, de tényleg komolyan gondolják, hogy itt bárkinek van önálló döntési lehetősége, akit nem Orbán Viktornak hívnak? Komolyan azt gondolják, hogy Palkovicsot Orbán fogja megállítani abban, hogy a kutatóintézetek elvegyék az Akadémiától és a forráskivonásokkal kivéreztessenek jól működő programokat? Ezt egyszerűen senki nem gondolhatja komolyan, aki az elmúlt években nem a Holdon élt. Ez a végtelen naivitás egyszerűen megmagyarázhatatlan számomra.

Mindeközben Süli János az ötmilliós fizetéséért cserébe azt magyarázza – az orosz függőségről jut eszembe -, hogy a paksi beruházás jelen állás szerint legalább 16 hónapos késésének egyik oka: senki sem számolt azzal, hogy ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját. Nem értem, hogy akkor a magyar kormány miről és miért írt alá szerződést az oroszokkal, ha nem számoltak a következményekkel? Ha jól értjük azt, amit a tárca nélküli Süli a Hír Tv-ben előadott, akkor semmilyen mozgástere nincs a magyar kormánynak, mindenben az oroszok diktálnak, miattuk késik a beruházás, de a magas kamatot és a korábban bevállalt készenléti díjat a magyar állampolgárok fizetik úgy, hogy ráadásul az orosz fél ragaszkodik a titoktartáshoz. Ezt eddig is tudtuk, csak nem sejtettük, ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy Jávor Benedek pert nyert a kormány és a Roszatom ellen: nyilvánosságra kell hozniuk a paksi bővítés szerződéseit. Azt hiszem, ez itt megint egy magas labda lehetne a komplett ellenzéki palettának, nagyon félek tőle, hogy nem sikerül lecsapni. Ha mégis, akkor majd ráérünk örülni.

Ez volt a ma reggeli napindító, később jön a folytatás. Nyugodt hétvégét mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS