Május 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tartalék nélkül

Ma reggelre (és eddig a percig) nem érkeztek meg a folyószámlákra a nyugdíjak, és a hírek szerint egyéb juttatások és esetenként fizetések sem.

A bankszámlákra érkező nyugdíjakat a nap folyamán megkapják az érintettek – közölte a Magyar Államkincstár pénteken az MTI-vel

Nincs fennakadás a kifizetésben, a jóváírás a bankoknál technikai okok miatt napközben történik meg – tették hozzá.

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.

A Giro Zrt. arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről. 

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá. (MTI)

Több bank úgy nyilatkozott, hogy ebből ma már nem lesz pénz, majd hétfőn. Most félretéve minden összeesküvés-elméletet, csak abba gondoljunk bele, micsoda ország az, ahol egy idős ember sírva panaszkodik, mert a hétvégére nem tud élelmet vásárolni. Mert ez történik, sokan bajba kerülhetnek ha a mai napon nem fut be a nyugdíj. A falvakban élők már akkor is bajban vannak, ha valamikor délután jelenik meg a számlájukon a pénz, ugyanis a falusi boltok nem este tízig tartanak nyitva.

A helyzetet súlyosbítja, hogy decemberben – hála a nagylelkű kormánynak – előbb érkeztek a járandóságok. Ha valaki úgy gondolta, hogy most dőzsöl egy jót és két kiló krumplival többet vásárolt a szokásosnál, vagy megengedett magának egy ünnepi csirkefarhát levest, most nagyon nagy bajban van.

Hány ember éli úgy az életét, hogy semennyi, két napra való tartaléka sincs? Félek, hogy sok. Aki a minimum-nyugdíjból próbál megélni, vagy akinek a nyugdíja az 50 ezer forintot sem éri el – és sok, nagyjából 60 ezer ilyen nyugdíjas van -, az hogyan is oszthatná be úgy, hogy baj esetére maradjon egy kis tartalék? Mi a fene történne, ha napokra, vagy akár hetekre leállna a kifizetés valamilyen okból? Hányan halnának éhen?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.