Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szlávik: Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szlávik János nyilatkozata nagyszerű, csak az a kérdés, hogy a háziorvos valóban kiválaszhatja melyik oltást szeretné használni, vagy inkább arról van szó, hogy azzal olthat, ami épp érkezik? Nem azt mondom, hogy ez a kormány hibája, de nem kellene ismét a háziorvosok helyett nyilatkozni valami olyasmivel kapcsolatban, ami vélhetően a valóságban egészen máshogy néz ki.

Ha Sputnyik oltás érkezik, és semmi más, akkor a háziorvos nyilván azzal fog oltani. Még akkor is, ha esetleg a Pfizert használná szívesebben, mivel azt már beizsgálta az európai hatóság. Tény, hogy léteznek különböző ajánlások az oltásokkal kapcsolatban, de nem mindegy, hogy van-e valódi választási lehetősége a háziorvosoknak ebben a kérdésben. Mert ha mondjuk hetekig, hónapokig nem érkezik olyan oltás, amivel lehet a krónikus, idős betegeket is oltani, akkor milyen döntést hozhatnak? Az EU-s vakcinabeszerzés akadozik, ami áprilisra javulhat számottevően. Addig viszont sajnos egyáltalán nem kiszámítható az, hogy mely oltások közül lehet válogatni.

Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok – mondta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton.

Szlávik János kifejtette, hogy az oltások különbözőek, eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni. Van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják. A gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének – tette hozzá.

A főorvos szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal. A védelemre szükség is van, hiszen a kórházban fekvők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken. Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél – mondta a szakember. Szlávik János abban bízik, hogy a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek – hangsúlyozta. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!