Július 25,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szili Katalin: Egy jó szakképesítés felér egy diplomával

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,237,949 forint, még hiányzik 1,762,051 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újabban már Szili Katalin is azon van, hogy ráerőltesse az emberekre a szakképesítést, amely miközben ugyan egyes esetekben valóban jó döntés, sokak számára viszont nem annyira. Jobb lenne, ha a diploma mellett döntenének. Miért is mondom ezt? Lássunk egy részletet az Eduline cikkéből, amely a 2016-os fizetéseket hasonlította össze:

Az általános iskolai végzettséggel rendelkezők havi átlagkeresete bruttó 172 726 forint volt. A szakiskolai vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők bruttó 198 503 forintot, az érettségizettek pedig bruttó 236 339 forintot vittek haza átlagosan havonta. A főiskolai végzettségűek havi átlagkeresete bruttó 369 358 forint, az egyetemi diplomával rendelkezőké pedig bruttó 506 201 forint volt.

Hogy akkor mégis milyen értelemben ér fel egy szakképesítés egy diplomával? Nyilván vannak olyan munkahelyek, ahol jóval többet lehet keresni, mintha az ember diplomás munkanélküli lenne, csak hát ha valaki nem talál magának semmit idehaza, akkor valószínűleg kiköltözik külföldre, ahol megbecsülik a tudást. Igaz ez persze a szakmunkásokra is, de összességében mégis jobban megéri, ha az ember értékes diplomát szerez, hiszen a fizetése jóval magasabb lehet. Értem én, hogy a kormány célja az, hogy minél kevesebb diplomásunk legyen, de ezt majd a szülők és a diákok fogják eldönteni, nem pedig a kormány.

Egy jó szakképesítés felér egy diplomával, ezért támogatja a Nemzetpolitikai Államtitkárság a kárpátaljai magyarok szakképesítésének megszerzését – közölte a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-vel.

Szili Katalin telefonon azt mondta: a Mátészalkai Szakképzési Centrumban 2019 óta kárpátaljai magyarokat is képeznek, a kétéves képzést elvégző 80 embernek szerdán adták át a szakképzési okleveleket. A program célja, hogy a képzésben résztvevők az identitásuk megőrzése mellett a szülőföldjükön boldogulhassanak – tudatta. Elmondta: az államtitkárság 2015 óta körülbelül 1,7 milliárd forintot biztosított többi között bérre, beruházásra, működtetésre és a hallgatók támogatására Kárpátalján a szakképzés bővítéséért. Ezzel azóta körülbelül ötszáz diáknak segítettek – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy 2015-öt a külhoni magyar szakképzés évévé nyilvánították, amelyben az egyik legfontosabb döntés az Egén Ede Szakképzési Centrum kialakítása volt Kárpátalján. Egy akkori felmérés szerint a képzést keresők általában 30 kilométeres körzetben keresték a lehetőségeket, ezért Ugocsa, Bereg, Ung és Máramaros térségben külhoni magyar szakképzési centrumokat alakítottak ki – ismertette, hozzátéve: ebbe kapcsolódott be 2019-ben az anyaország is a Mátészalkai Szakképzési Centrummal. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!