Február 21,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szijjártó Péter boldog

A magyar-amerikai kapcsolatok jók, nem úgy, mint Magyarország kapcsolata a legtöbb európai szomszédjával, mondta Szijjártó Péter a Politico kérdésére. Az interjú apropóját Szijjártó washingtoni látogatása képezte, amikor is Wess Mitchell helyettes államtitkárral találkozott Magyarország külügyminisztere.

Az interjú során kifejtette: „korábban elég sok, az Európai Unió által készített jelentést láttunk, azonban mind elfogult volt”. Szijjártó Péter szerint a nyugat-európai nemzeteknek megértőbbnek kellene lenniük a közép-európai partnereikkel szemben. „Több nyugat-európai ország is szeretne egy olyan korszakba lépni, melyet legjobban talán úgy lehetne jellemezni, hogy posztkeresztény, posztnemzeti. De ezt mi nem akarjuk. Tudja, Európa elvileg egy keresztény kontinens.”

Szijjártó elmesélte, mennyire örül a mostani washingtoni találkozónak, ugyanis elmondása szerint a korábbi Obama-féle adminisztrációval nem volt ilyen felhőtlen a kapcsolat, mint a mostani Donald Trump által vezetettel. A problémát pedig Szijjártó szerint az okozta, hogy „bármilyen megbeszélésre is érkeztek, a téma mindig a magyar belügyekre terelődött, a két ország közötti kapcsolatokról pedig nem akartak beszélni.”

Szijjártót a Politico újságírója megkérdezte arról a demokraták által készített jelentésről, melyben Orbán Viktor Putyin egyik legnagyobb európai támogatójaként szerepel. Szijjártó a következőket reagálta: „Tudja, külügyminiszterként részt vettem minden Orbán Viktor és Vladimir Putyin közötti találkozón az elmúlt hét évben, de azok, akik a jelentéseket írták nem voltak ott, vagy én nem emlékszem, hogy ott lettek volna.”

„Nagyon egyszerű megvádolni bennünket onnan, az óceán túlfeléről, de meg kell hogy értsék, ha van egy 10 milliós ország, mely pár száz(?) kilométerre van az orosz határtól, a földgáz 85%-át onnan vásárolja, az infrastruktúra hiánya miatt párbeszédet kell folytatnia. Párbeszédet, pont. Semmi többet. Párbeszédet.”

Forrás: Politico.eu

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS