November 28,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szijjártó: Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,207,742 forint, még hiányzik 1,792,258 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó, nincs kedvem röhögni, még kínomban se. Végül is ahol a belügyminiszter kompetenciája sunyi módon szigorítani módosítani a terhességmegszakítás szabályait, vagy ahol a honvédelmi miniszter feladata az, hogy az elszabadult rezsiköltségek miatt bezárást fontolgató sportlétesítmények, sportközpontok potenciális bezárását firtató képviselői kérdésre felöklendezze, hogy ha a baloldalon múlt volna, akkor a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók a magyar embereket terhelnék, a kormány szerint meg az egyetlen megoldás minden keservünkre a béke, ott alighanem már a sánta kutya se csodálkozik el azon, hogy a külgazdasági és külügyi toporzékolásért felelős miniszter okoskodik honvédelmi kérdésekben.

Szijjártónak egyébként is testhezálló feladat a csillagos eget súroló nagyotmondás, de úgy érzem, ezúttal még a sokévi átlagos teljesítményéhez képest is elragadtatta magát. Szóval nem tudom, miért (biztos a kormányszóvivőné urának egyéb halaszthatatlan közfeladatai akadtak), de Szijjártó Péterre hárult a feladat, hogy a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonákat meglátogassa a litvániaia siauliai légibázison, és a kétségtelenül fontos küldetést teljesítő magyar katonákat használja propagandacélokra. Egyáltalán nem lebecsülve a magyar katonákat, tök vicces, amikor a háborúból való kimaradással és a békepártisággal kampányoló, Moszkva-barátságért felelős külügyminiszter Magyarország haderejével büszkélkedik, ami nélkül a NATO nem lenne ilyen erős. Végül is értem, innen indultunk több mint fél évvel ezelőtt, pont kerek ez a történet:

Az külön jó hír, hogy a sorok között legalább bevallotta a miniszter úr, hogy tökmindegy, hogy a magyar kormány mit akar, semmi ráhatása nincs a békére, a helyzet egyre rosszabb.

És végül: úgy hírlik, Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik kelet-közép-európai országnak. Olyan NATO-tagokról (!) és regionális biztonsági partnerekről van szó, akiknek az esetében a legnagyobb az orosz agresszió kockázata. Tudja esetleg a miniszter úr, hogy Magyarország miért nincs a támogatott országok között? Ugye nem azért, mert a NATO legnagyobb erejét jelentő Egyesült Államok szerint Szijjártó és kormánya megbízhatatlannak számít a semmivel nem indokolható Kremlhez dörgölőzése miatt? Ugye nem azért, mert Szijjártó még az amerikai elnökválasztási kampányba is beleavatkozott, pedig ő aztán nagyon érzékeny az ezeréves szuverenitására? De akkor miért? Csak nem azért, mert olyan erős a magyar haderő, hogy minden segítség nélkül is meg tudjuk védeni magunkat?

Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős, a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonák pedig a szövetség védelmén keresztül hazánk biztonságát is óvják – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a litvániai siauliai légibázison.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a litván légierő repülőbázisán tett látogatásán elmondta, hogy a kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója.

Köszönetet mondott helytállásukért, higgadtságukért a magyar katonáknak, és rámutatott, hogy a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetése.

Leszögezte, hogy a katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között. „Önöknek úgy kell garantálniuk a biztonságunkat, néha akár testközelből is az orosz légierővel, hogy az a bizonyos húr ne pattanjon el”.

„Mi azt szeretnénk, hogy béke legyen, de egyelőre a katonai helyzet nem így áll, azt látjuk, hogy a háborús helyzet egyre súlyosabb. Most a legfontosabb az, hogy a konfliktus eszkalálódását meg lehessen előzni.”

„Erős ország nincsen erős honvédelem nélkül, és a hadseregen belül erős légierő nélkül. Ezért továbbra is a lehető legtöbb forrást szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy a magyar honvédség a NATO-n belül továbbra is erős és számunkra büszkeségre jogot adó hadsereg legyen”.

A katonai szervezetet annak tagállamai alkotják, ezért „büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy el lehessen mondani, hogy a NATO a legerősebb katonai szövetség a világon”.

„Jogosan mondhatjuk, hogy Magyarország nélkül, Magyarország hadereje, légiereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős”. Másfél-két év múlva ismét visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba, a jelenlegi helyzetben ugyanis ezen misszió fontossága és létjogosultsága nagy valószínűséggel még jelentősebb lesz az elkövetkezendő időszakban. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!