Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szép szavak ezek, de a valóság kicsit más

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,405 forint, még hiányzik 1,267,595 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy mennyire fontos az őslakos népek jogainak tiszteletben tartása, védelme és érvényesítése. Ez nagyszerűen hangzik ugyan, de mégis mit tesz ezért az unió? Mert lehet itt nyilatkozgatni, de valódi lépéseket nem tettek annak érdekében, hogy ennek látszata is legyen. Az őslakosok a világ minden pontján magukra vannak utalva és elkeseredetten harcolnak a fennmaradásukért. Van, ahol a különböző kormányok támogatják őket és segítik fennmaradásukat, de a legtöbb esetben inkább az a jellemző, hogy harcolniuk kell azért, hogy fennmaradhassanak, megtarthassák nyelvüket és kultúrájukat. Az más kérdés persze, hogy az EU jogilag tehetne-e bármit is az uniós országokon kívüli államok egyes őslakosaival kapcsolatban.

Az Európai Unió elkötelezett az őslakos népek jogainak tiszteletben tartása, védelme és érvényesítése iránt – írta a világ őslakos népeinek augusztus 9-i világnapja alkalmából Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell sajtóközleményében rámutatott: az őslakos népek a világ szárazföldi területének mintegy negyedét lakják, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a biológiai sokféleség fenntartásában, ugyanakkor őket érintik leginkább éghajlatváltozás és a környezetkárosodás hatásai. Hangsúlyozta: az őslakos népek identitása gyakran szorosan kapcsolódik földjeikhez és évezredek során kialakult nyelvrendszeriekhez. “Több mint 4000 őslakos nyelv van veszélyben, mert sokat ezek közül nem oktatnak, és a közéletben sem használják őket” – hívta fel a figyelmet.

Borrell megerősítette az EU elkötelezettségét amellett, hogy elősegítse az őslakos népek vezetőinek és jogvédőinek részvételét a fejlesztési folyamatokban és a kulcsfontosságú globális döntéshozatali fórumokon. “Továbbra is elengedhetetlen az őslakos népekkel történő jóhiszemű egyeztetés elvének alkalmazása az őket érintő döntésekkel kapcsolatos szabad, előzetes és tájékoztatáson alapuló beleegyezésük megszerzése érdekében” – húzta alá. Emellett, tette hozzá, az EU lépéseket tesz az üzleti magatartás hatékonyabb szabályozása érdekében, hogy a fenntartható és felelős vállalati magatartást ösztönözze, többek között az őslakosok földterületeivel kapcsolatban is.

Borrel felhívta a figyelmet az őslakosok jogait védők helyzetére is. Mint írta, tavaly 358 jogvédő vesztette életét, közel 60 százalékuk az őslakosok jogait védte, egynegyedük pedig az őslakos közösségekhez tartozott. “Az EU továbbra is ki fogja aknázni a szakpolitikáiban és pénzügyi eszközeiben rejlő lehetőségeket az őslakos népek támogatása érdekében, valamint hogy véget vessen az elkövetők büntetlenségnek” – hangsúlyozta.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!