Február 21,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Soros támadja a Stop Sorost!

A hazai sajtót a napokban bejárta a hír, miszerint a Stop Soros törvénycsomag pont akkor baromság, mint amekkorának azt gondoltuk. Kivitelezhetetlen, teljes mértékben értelmetlen badarság. A kormány ezt persze nem fogadja el, a törvénycsomagot ért kritikákra pedig még csak meg sem próbál reagálni, vagy ha igen, akkor sem biztos, hogy kellett volna. Lássuk hát mit gondolnak a Stop Sorosról a hazai civil szervezetek.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy vissza kell vonni a “Stop civil” névvel illetett dokumentumot, amelyet kategorikusan elutasítanak.
Úgy látják, nem önmagában álló a kormány kezdeményezése, hanem egy többéves folyamat része, amely még 2013-14-ben, a norvég civil alap elleni támadásokkal kezdődött. Ez volt az első olyan eset, amelynek során a kabinet megkérdőjelezte a független civilek munkáját, és egyebek mellett adóellenőrzésekkel sújtotta őket, megpróbálva ellehetetleníteni a működésüket.

Móra Veronika a tavaly elfogadott “civilellenes törvényt” nevezte a következő lépésnek. Úgy vélekedett, már akkor sejteni lehetett, hogy további intézkedések következnek.
A mostani törvénycsomagot azért tartják kártékonynak, mert minden civil szervezetre vonatkozna, jelentősen szigorítva a közhasznú jogállás megszerzésének és megtartásának feltételeit. A kormány csak azon szervezeteket tekintené közhasznúaknak, amelyek forrásaik többségét Magyarországról szerzik, pedig nem ez a mércéje annak, hogy mennyire dolgoznak az emberekért, a társadalomért – jelentette ki.

Megjegyezte: a civilek egyebek mellett időseket gondoznak vagy fákat ültetnek. Segítenek a szegényeknek és a fogyatékossággal élő embereknek, akiknek más nem. Így a civilek munkájának megnehezítésével a rászorulókat zárnák el annak a lehetőségétől, hogy kissé jobb legyen az életük.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) társelnöke azt mondta, a törvénycsomag célja eltántorítani az állampolgárokat attól, hogy aktívan részt vegyenek a közügyek intézésében. A jogszabály elsődlegesen azért hazug, mert már a címe sincs összhangban a tartalmával – tette hozzá. A “civilellenes törvény” 2.0-s verziójának nevezte a dokumentumot, olyan jogszabálynak, amilyet egy demokratikus ország vezetése nem fogadhat el.

Szavai szerint a törvénycsomag annak az esélyét veszi el a civilektől, hogy megbeszéljék egymással az ügyeiket.
Olyan országban szeretnének élni, ahol nem lehetetlenítik el, nem félemlítik meg őket, ahol bátran vállalhatják a véleményüket – sorolta Pardavi Márta. Önkényesnek azért tartják a törvénycsomagot, mert úgy vélik, a kormány azt akarja megszabni, hogy mely ügyek mentén szerveződhetnek aktívan az állampolgárok. Ez önkényes megkülönböztetés, mert minden társadalmi probléma fontos. A civil szféra sokszínű, és tevékenységei között semmilyen kormány nem állíthat fel fontossági sorrendet – hangoztatta a társelnök.

Fontos a civil szektor bátorságának megőrzése; most kell kiállni, mert olyan társadalomban szeretnének élni, amelybe az állam nem hozza vissza a “rossz emlékű listázást” – nyomatékosította Pardavi Márta. Zádori Zsolt, az MHB sajtósa arról beszélt, hogy ők még nem találkoztak olyan legálisan működő civil szervezettel, amely illegális bevándorlást szervezne.
Kérdésre válaszolva azt mondta, bár ők tudják magukról, hogy nem ilyenek, a jogszabály felhatalmazná az állami hatóságokat, hogy így minősítsék őket.

Móra Veronika egy másik kérdésre felelve reális veszélynek nevezte, hogy csökkennek majd a civil szféra külföldi forrásai. Holott egy olyan szervezet, amely képes a határokon túlról támogatást szerezni, inkább díjat érdemelne, semmint megbélyegzést – vélekedett.

Erre vajon mit fog reagálni a Fidesz? Gondolná az ember. Mutatom.

Budapest, 2018. január 19., péntek (OS) – Az beszél, akinek a háza ég – Reagálás a Magyar Helsinki Bizottság és már szervezetek sajtótájékoztatójára

Az beszél, akinek a háza ég.  A magyarországi Soros-szervezetek támadják a STOP SOROS törvénycsomagot.
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Ezzel vitatkozzunk kedves barátaim! Csak megkérdezném, létezik még olyan valaki idehaza, aki ne lendült volna támadása vagy a nemzettel, vagy a nemzeti kormányunkkal szemben?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS