Szeptember 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Soltész Miklós szerint Nyugat-Európa nem volt képes a kereszténységét egy magasabb szintre emelni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,212,165 forint, még hiányzik 1,787,835 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Soltész Miklós szerint Nyugat-Európa ugyan elérte a gazdasági határait – ez nem tudom, mégis hogyan mérhető -, de nem sikerült a kultúráját, közösségeit és a kereszténységét is hasonló szintre emelnie. Kérdés, hogy ezeket mégis hogyan emeli bárki is magasabb szintre? A keresztény ember egy magasabb szinten mi lesz? Kettes szintű keresztény? Ugyanez igaz a kultúrára is, amely nem lesz magasabb szintű, hanem változik, alakul, amihez sok esetben hozzátartozik, hogy egyre inkább multikulturális jelleget ölt. Persze ez nem mindig történik meg, de ritka az olyan, amikor egy kultúra úgy képes fejlődni, hogy semmilyen behatások nem érik. De lássuk, mi mi mindent hordott össze ez a nagyszerű ember:

A Közép-Európában és a Balkánon élőknek úgy kell elérniük a nyugat-európai országok életszínvonalát, hogy – velük szemben – mindvégig előtérben tartják a kultúrát és a kereszténységet – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Mohácson.

Soltész Miklós a helyi, elsősorban szerb nemzetiségi diákok részvételével zajló népzenei táborban tett látogatásán kiemelte: fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat, mert látjuk: Nyugat-Európa bár elérte gazdagságának határát, arra mégis képtelen volt, hogy ezzel párhuzamosan a kultúráját, a közösségeit és a kereszténységet is hasonlóan magas szintre emelje. Felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban Nyugat-Európában az egyes nemzetek értékeit, hagyományait kultúráját igyekeznek háttérbe szorítani, míg a kereszténységet amolyan “múzeumi tárgyként” kezelik.

Vélekedése szerint a Közép-Európában és a Balkánon élőknek az a feladatuk, hogy életszínvonal és gazdaság tekintetében oly módon közelítsék meg vagy érjék el Nyugat-Európa országait, hogy közben nem követik el azok hibáit, s nem feledkeznek meg a kultúra, a kereszténység, a nemzet, a nemzetiségek és a hagyományok előtérben tartásáról. E gondolatiságnak megfelelően a magyar kormány az országban élő nemzetiségeket is kiemelten támogatja, ennek részeként hagyományőrző kulturális eseményeik, táboraik megtartását idén 850 millió forinttal segítette – mondta az államtitkár.

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere elmondta, hogy városukban évszázadok óta élnek együtt békességben magyarok, horvátok, szerbek és romák, a helyhatóság pedig évről évre jelentős támogatással segíti a nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolását. Sztipanov Szlobodánné, a Mohácsi Szerb Önkormányzat alelnöke az MTI érdeklődésre elmondta: a kormányzat több százezer forinttal támogatta a hétfőn kezdődött és péntekig tartó, négy éve minden nyáron megrendezett nemzetiségi népzenei tábort, amelyen idén tizenöt diákkorú zenész és néptáncos vehet részt. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!