Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Relativitáselmélet az asztalon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,405 forint, még hiányzik 1,267,595 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, nem tűnik túlságosan izgalmasnak az alábbi hír, pedig az. Húsbavágóan az. Az aszály önmagában is iszonyatos károkat okozott, sok gazda elveszítette a termést, így a bevételét is. Akinek maradt valami, az sem tudja megfizetni a brutálisan drága szereket, tehát nem vesz. Ez idáig senkit nem izgat, de mindjárt érdekesebb lesz, ha jövőre 1000 forint lesz egy kiló krumpli, 3000 egy liter étolaj, 200 forint lesz egy tojás, 5000 egy kiló csirkecomb, 1200 egy liter tej. Ugyanis minden mindennel összefügg. Ha most nem tudnak vetni a gazdák, jövőre nem lesz semmi, amit le lehetne aratni, be lehetne takarítani. Ha a növény nem kap megfelelő tápanyagot, akkor még az sem fog eleget teremni, amit elvetettek. Még akkor sem, ha nem ette meg a gomba vagy a bogár, mert kezelést sem kapott.

Kevés lesz az élelmiszer, miután az állatok takarmányozásához is a mezőgazdaság termeli meg a szükséges alapanyagot, az is drága lesz, tehát a hús, a tej, a tojás is drága lesz. Úgy értem, ha most sírunk, hogy mennyit ment fel az élelmiszerek ára, jövőre vissza fogjuk sírni az idei árakat. Ez már messze nem az ágazat gondja, hanem mindenkié. Örülök neki, ha a miniszterelnök nem izgatja fel magát ilyen csacsiságokkal, és vidáman osztja az észt az USA-ban a hasonszőrű cimboráinak. Elég is az ennek az országnak, ha a kormány megduplázza a hit- és erkölcstanoktatásra szánt keretet, mostmár 13 milliárdért tanulhatják a gyerekek, hogy ne lopj!

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

 Az összefoglaló szerint februártól folyamatosan esik a műtrágya eladás volumene, míg az árak folyamatosan nőnek. Ennek oka a földgáz árának drasztikus emelkedése, amely a legnagyobb költségtényező a műtrágya előállításánál.
    A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33, illetve 54 százalékos visszaesést mértek. A második negyedéves értékesítés 89 százalékát ez a két termék adta.
    A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a káliumklorid esetében történt. Az előző terméknél 70, míg a másodiknál 76 százalékos volt a keresletcsökkenés.
    A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el belőle a forgalmazók, mint a bázisidőszakban, annak ellenére is, hogy az ára 3,6-szeresére nőtt egy év alatt. Április és június között ennek a műtrágya típusnak a tonnánkénti ára 170 ezer forintról 342 ezer forintra ugrott.
    A szuperfoszfát iránt megnövekedett igény annak köszönhető, hogy a száraz tavasz arra ösztönözte a gazdákat, hogy növeljék a foszfor utánpótlását, felgyorsítva a növények virágzását, a termés képződését.
    A növényvédő szerek iráni kereslet 20 százalékkal esett a második negyedében. Az értékesítési árak típusonként nagyon eltérő mértékű emelkedést mutattak. A gombaölő szereknél éves szinten 5 és 38 százalék közötti volt az éves drágulás üteme. A rovarölő szerek mérsékelten drágultak, az Agrokén kivételével.
    A gyomirtó szerek átlagosan 9 és 34 százalék között drágultak, kivéve a Fozát 480 típusú szert, amelynek ára egy év alatt több mint 3,2-szeresével nőtt. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!