December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pölöskei Gáborné: ma már többen jelentkeznek technikumba, mint gimnáziumba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Hello szakma nevű, debreceni pályaválasztási rendezvényen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelőse helyettes államtitkára – aki Áder János testvére, és nem maradt az út szélén április 3-a után sem -, elmondta, hogy mennyire örül annak, hogy ma már egyre többen választják a szakképzést. Noha az kétségtelen, hogy szükség van ilyen végzettségű fiatalokra is, kérdés, hogy mennyire jó hír az, hogy ma már a technikumokba többen jelentkeznek, mint gimnáziumokba.

Persze jól láthatóan a kormány célja az, hogy a szakképzés irányába terelje a fiatalokat, kérdéses, hogy ez az irány mennyire helyes, miközben az európai országok inkább azzal vannak elfoglalva, hogy egyetemet végzett fiatalokat képezzenek. Lehet, hogy a kettő között van valahol a megoldás, de ezt talán meg kellene vizsgálni ahelyett, hogy ész nélkül az egyik, vagy a másik irányba tereljük a fiatalokat.

A szakképzésnek van jelene és van jövője – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben, a második alkalommal megrendezett Hello szakma – út a jövőbe pályaválasztási rendezvény megnyitóján. Pölöskei Gáborné azt mondta, a pályaorientációs kiállítás és fórum segítséget nyújt az általános iskolát befejező fiataloknak, hogy megismerjék mennyi lehetőség van a szakképzésben, milyen sokszínű a szakképzés, amely valódi karrierlehetőséget rejt magában. Azok számára, akik 14 évesen még bizonytalanok abban, milyen szakma iránt érdeklődnek, bevezették az orientációs évfolyamot, ezekre az idén mintegy 250 diák jelentkezett – mondta. Megjegyzete: ez – ahogy a képzésben már résztvevő diákok fogalmaztak – egyfajta ajándék év, mivel nincsenek tantárgyak, készség- és kompetenciafejlesztés van, ami után könnyebben dönthetnek a fiatalok a szakmaválasztásról.

Pölöskei Gáborné szavai szerint a legtöbben a technikumokat választják, ma már többen jelentkeznek technikumba, mint gimnáziumba. “Ehhez olyan karrierutat kell kialakítani, ami a technikumot összeköti a felsőoktatással, akár olyan szinten, hogy a tartalmakat összehangolja”, vagy akár kredit-beszámítást is lehetővé tesz – ecsetelte. Az ötéves technikumi képzés két év ágazati alapképzéssel indul, majd ezt követően történik a szakmaválasztás és kezdődik meg a hároméves szakmai oktatás – mondta. Hozzátette: aki pedig jó mesterember akar lenni, a szakképző iskolák hároméves képzésére kell beiratkoznia, amely egyéves ágazati alapképzéssel kezdődik. Pölöskei Gáborné azt mondta, a szakképzés sok lehetőséget rejt magában, az elmúlt években a cégek segítségével megújították a tartalmakat, s a duális képzés keretében a gazdaság szereplői is részt vesznek a szakemberképzésben.

A helyettes államtitkár szerint megéri a szakképzésbe jelentkezni, mert van jelene, és van jövője. A fiatalokat ösztöndíj is várják: az általános szakképzési ösztöndíjat mindenki megkapja, aki belép a képzésbe, a duális képzésben a munkaszerződéssel csaknem százezer forintot kaphatnak a diákok havonta, aki pedig olyan szakmát tanul, ahol nincs duális képzés, teljesítménye alapján kap tanulmányi ösztöndíjat – sorolta Pölöskei Gáborné. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a várost régen és ma is a tudás vitte, illetve viszi előbbre, a helyi oktatásban mindig erős volt a szakképzés. Debrecen kiszámítható jövőképet, a működő és betelepülő cégek pedig minőségi munkahelyeket kínálnak a régióban élő fiataloknak – tette hozzá.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) főigazgatója kiemelte: a kétnapos rendezvényen életpálya-lehetőségeket mutatnak be a fiataloknak, például azt, hogy a szakmai végzettséget miként lehet összekötni az egyetemi képzéssel, illetve a helyi cégek munkahely kínálatával. A Hello szakma rendezvényen 80 kiállító mutatkozik be, a vállalkozások mellett tizenhárom képzőhely kínálatával ismerkedhet meg az a 4500 jövőre végző általános iskolás, akiket a térségből várnak a találkozóra. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!