Március 1,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán szinte egyedül szállt szembe Európával

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,510,728 forint, még hiányzik 489,272 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormány továbbra is a jogállami kérdéssel van elfoglalva, azonban ahelyett, hogy felismerné, mégis mivel nem ért egyet az EU maradék 25 tagállamának kormánya, inkább sorosozik és bevándorlókról hadovál. Egyszerűen képtelenek felfogni, hogy az EU-nak azzal van baja, hogy Orbány és Kaczynski lényegében diktatúrát épített ki Európa kellős közepén, nem pedig azzal, hogy a magyar kormány nem kíván lehetőséget adni a bevándorlóknak. A jogállamiságról szóló vita még meghatározó időszaka lehet Orbán diktatúrájának, hiszen amennyiben elszámolták magukat, úgy könnyen lehet, hogy a saját, lassú bukásukat idézték elő az elmúlt hetekben. Mert lehet, hogy körülbelül egy-másfél millió magyar velük van, de az szinte biztos, hogy több millió európai polgár van ellenük. Az ellen, amit képviselnek ma Európában, és ami egyre inkább rombolja a kontinens országainak megítélését. Orbánból a legtöbbeknek elege van, még ha ezt nem is képes beismerni az állampárt.

A Magyarországi Európai Tanács nevű szervezet ezzel kapcsolatban egy közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyet meglepetésre le is hoztak. Meglepetésre, mert igencsak erős szavakat használnak az Orbán-rezsimmel összefüggésben, amit cenzúrázni szoktak. Ezúttal azonban valamiért nem, ezért hát lássuk, miről szól az írás:

Nincs engedmény! A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata a jogállamiságról 1. rész 2020. november 27.

1. A Magyarországi Európa Társaság ragaszkodik a jogállamiság koncepciójához egyrészt mint korunk működő liberális demokráciáinak sarokkövéhez, másrészt mint az Európai Unió és tagállamai politikai-alkotmányos felépítésének alapértékéhez. Az Európai Unióban a jogállamiság kikezdhetetlen, egyértelmű kategória, amint azt a csatlakozó országok számára a koppenhágai kritériumok, valamint az Alapjogi Charta, a Velencei Bizottság véleményei és jogállamisági ellenőrzőlistája, továbbá az Európai Bizottság jogállamisági mechanizmusának bevezetése óta született dokumentumok részletezték. Nem valamilyen homályos elképzelésről van szó, mint azt ellenségei sugallják – ahogy nincs keleti (vagy regionális) jogállamiság kontra nyugati változat sem.

2. Az európai intézményeknek, a demokratikus európai politikai szereplőknek, a politikai pártoknak és a civil szervezeteknek fel kell ismerniük, hogy a jogállamiság elvei és gyakorlata elleni folyamatos támadások az Európai Unió létét veszélyeztetik. Az Európa-barát erőknek határozottan fel kell lépniük és harcolniuk az illiberális és populista követelések képviselőivel szemben a közös európai értékek védelmében.

3. Tanulva az elmúlt évtized kudarcaiból, amikor  nem sikerült megakadályozni egy – később két – illiberális rezsim kialakulását az Európai Unión belül, eljött az ideje a rendelkezésre álló régi és új eszközök, mechanizmusok alkalmazásának a történelmi jelentőségű európai építkezés alapértékeinek megőrzése, illetve a politikai vírus terjedésének visszaszorítása, s végül legyőzése érdekében.

4. Üdvözöljük az új jogállamisági feltételrendszerről szóló friss és régóta várt európai uniós döntést, amelynek eredményeként jogállamisági kritériumok betartásához kötik a többéves keretköltségvetés és a NextGenerationEU program előnyeinek kiaknázását! Sürgetjük az Európai Tanácsot, a Tanács elnökségét, az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy ne fogadjon el további engedményeket csak azért, hogy elkerüljék a magyar (és a lengyel) kormány vétóját. Orbán és Kaczyński már eddig is túl messzire ment: az EU nem válhat új autoriter vezetők túszává.

5. Amennyiben Magyarország elveszít bizonyos pénzügyi támogatásokat az uniós költségvetésből és a jelenleginél is jobban elszigetelődik az európai közösségen belül, akkor ezért a magyar politikai vezetést, nem pedig “Brüsszelt” vagy az egységes Európa híveit kell hibáztatni!

Kiadó: Magyarországi Európa Társaság (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!