December 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán nélküli Fidesz nevű állat márpedig nincs

Úgy hírlik, hogy Varga Mihály (a kollégáim definíciója szerint közepes képességű könyvelő) választókerületében – amely a Rózsadombot és Óbuda egy részét foglalja magában – meglehetősen érdekes vita bontakozott ki a Gulyás Mártonék Közös Ország Mozgalma által szervezett rendezvényen. Ezek azok a vitafórumok, amelyekre a fideszes jelöltek következetesen nem szoktak leereszkedni (igaz, ezúttal a Jobbik jelöltje is kihagyta a lehetőséget), a vita ugyanis nem az a műfaj, aminek ők a művelői közé tartoznak. Most kivételesen nem is ez a lényeg. Sőt, most azzal sem foglalkoznék, hogyan feszültek egymásnak a DK (Niedermüller Péter), az LMP (Ungár Péter), az Együtt (Mihalik Zoltán) és a Momentum (Benedek Márton) képviselői az egészségügyet, a közlekedést, a közoktatást, vagy a béreket/adókat érintő kérdések mentén.

kom

A közel két órás fórum utolsó perceire reflektálnék röviden, amikor Gulyás Márton feltette a zárókérdést a jelölteknek:

– Amennyiben egy olyan koalíciós kormányzás lenne, amiben benne van a Fidesz, és egy ellenzéki párt létre tudja hozni ezt a kormányerőt, és cserébe tudja garantálni, hogy nem Orbán Viktornak fogják hívni Magyarország következő miniszterelnökét, akkor az önök pártja vállalna-e egy ilyen koalíciós kormányzást az orbántalanított Fidesszel?

Benedek (Momentum): Amennyiben egy független intézményeket és a liberális demokráciát és jogállamiságot helyreállító alkotmányt létre tudunk hozni a koalíciós pártokkal, azt én mindenkire kiterjeszteném. Liberális demokrácia, jogállamiság, független intézmények. Orbánnal asszem, hogy ez elképzelhetetlen, egy orbántalanított Fidesszel (…) ez megér egy tárgyalást.

Mihalik (Együtt): Az Együttnek a rövid válasza erre az, hogy nem. Én nem teszek különbséget ebben jó fideszes és rossz fideszes között. Én azt gondolom, hogy ezek kiépítettek egy mocskos rendszert, és nincs különbség abban, hogy egyébként ezt valaki a tetejéről támogatja, vagy kerületi vezetőként támogatja. (…) A válasz az, hogy nem.

Ungár (LMP): Az orbántalanított Fideszre azt tudom mondani, hogy ilyen állat nincs, és újra azt tudom mondani, hogy nem, nem, soha.

Niedermüller (DK): Nem, nem és nem. 

Akkor nézzük meg, miről is van itt szó. Ami engem illet – Gulyás Márton iránti minden tiszteletem mellett – már a kérdést sem értem, és nem nagyon szeretnék arra gondolni, hogy ő ezt egy pillanatig is komolyan vehető opciónak tartja. Mármint az orbántalanított Fideszt.

Egyfelől Orbán nélkül nincs Fidesz, ebben a számomra elfogadhatatlan különutasságra berendezkedett LMP jelöltjével értek egyet (minő perverzitás). Úgy vélem, hogy aki az elmúlt években nem dugta homokba a fejét, sőt, aki Orbán Viktor közéleti szerepvállalását Nagy Imréék újratemetéséig képes visszavezetni, annak ez alapvetés: Orbán nélkül nincs Fidesz. Ilyen állat valóban nincs. Aki csak az elmúlt nyolc év utáni elmúlt nyolc évben figyeli az eseményeket, láthatja: Orbán van, és kéztördelő, lefetyelő, lojális alattvalók vannak. Következésképpen nem értem, miért kell erről egyáltalán beszélni.

Ha az volt a cél, hogy kiderüljön: a Momentum valószínűleg nem fogja lefejelni a parlamenti küszöböt, akkor szerintem ez kiderült. Azt én ugyanis nem tudom értelmezni, hogy aki az elmaradt rendszerváltás pártjaival nem tud/akar semmiféle közösséget vállalni (ami egy teljesen legitim és elfogadható döntés egyébként), az éppen miért a Fidesszel lenne hajlandó kivételt tenni, ha a sors úgy hozná? (Nem fogja.) Azért kell leváltani a Fideszt, hogy visszaemeljük a hatalomba?

Remélem, azt Benedek Márton sem gondolja komolyan, hogy a jogállamot, a liberális demokráciát, a független intézményeket azzal a párttal fogják visszaállítani, amelyik párt szétverte azokat. És kik verték szét? Azok a semmihez nem értő, tehetségtelen szolgák, akiket Orbán személye tart egy helyen, akik fegyelmezetten követik a parancsait, akik néhány kivételtől eltekintve egy önálló gondolat megfogalmazására is alkalmatlanok, akik szakmailag, emberileg olyannyira könnyűsúlyúak, hogy csak a tekintélyelvűség okán nem csúszott még szét a személyiségük.

Mégis mely orbántalanított Fideszre gondolnak az urak? A Németh Szilárdokkal, Kósa Lajosokkal, Tállai Andrásokkal, Fazekas Sándorokkal, Deutsch Tamásokkal, Rogán Antalokkal fémjelzett Fideszre? Ugye ez csak egy hülye vicc, egy rossz pillanatban feltett, értelmetlen és tárgytalan kérdésre adott minősíthetetlen válasz volt? Vagy nem? Majd Németh Szilárddal állítják vissza az európai értékeken és jogállamiságon alapuló liberális demokráciát? Egyébként igen, valahol ez lenne a normális. Az, amiről Benedek Márton beszél. Hogy persze, minden párttal tárgyalunk. Békeidőben ez alapvetés lenne. De itt és most nem ez a normális, nem ez az alapvetés.

Mert itt naponta azt látjuk, hogy az önjáróvá vált fideszes gazemberség az élet minden szintjére és területére beette magát, mindenhol az állampárt vezényszóra cselekvő, elvtelen szolgái játsszák az urat a maguk kis szemétdombján, akik azt ismételgetik, amit Rogánék leírtak nekik a sorvezetőre. Rögtön a a kilégzés-belégzés utasítás alatt két sorral. És ezzel nem azt állítom, hogy a Fideszben soha nem voltak, vagy most nincsenek értelmes, jóravaló emberek, de mégis milyen koalíció képzelhető el azokkal, aki az elmúlt nyolc év megannyi pusztítása után még mindig nem álltak fel, akik még mindig az arcukat adják mindenhez, amit Orbán megálmodott, akik még mindig testükkel védik Orbán korrupt rezsimjét, akik meg tudják magyarázni maguknak, hogy milyen helyes volt beszántani a Népszabadságot, hogy mennyire szükséges volt elszabadítani és kezelhetetlenné tenni az idegengyűlöletet, az agressziót, a nemzeti paranoiát?

Hát nem tudom, kissé csalódás ez így. Bár azt tegyük hozzá, hogy egy jelölt nyilvános vitán elhangzott válasza egy teoretikus kérdésre, semmit nem jelent, és nem feltétlenül következik belőle az, hogy a Momentum számára ez reális opció. De azért annyi jelzésértéke mégis van, hogy vagy én értem félre teljesen ezt a helyzetet/kijelentést/álláspontot, vagy sokkal nagyobb a baj, mint gondoltam. Szerencsésebb és megnyugtatóbb volna a kettő közül az első.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.