Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán: Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, mi kultúrnemzet vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor adjunk a magyar kultúrának, mint kispénzű miniszterelnök a 65 ezer forintos sertésölő csizmának. Ez a helyzet. Ha nem éppen disznót vág, akkor ad a magyar kultúrának. Ahol a politikát újabban csak egy lépés választja el a költészettől és a tágabban értelmezett irodalomtól, vagyis ahol reggeltől estig ropognak a kultúrharc fegyverei, ott nem áll olyan távol egymástól a disznóvágás meg a (magas)kultúra. Például a Magyar Zene Háza átadási ceremóniája, amelyet ügyesen pont mára időzítettek, mert ugyan a választási feketekampány hivatalosan csak április 3-a előtt 50 nappal kezdődik, de addig is minden alkalmat ki kell használni a kampányolásra.

Az alábbi csak a rövidített változata a szózatnak, amit hamarosan hosszabban is beletöröl az arcunkba az MTI, amiből kiderül, hogy a Magyar Zene Házának ünnepi átadásáról is a hanyatló Európa jutott eszébe a drága embernek. A nagyotmondások szintén fel se tűnnek, ami feltűnik, az a leplezetlen melldöngetés a 40 ezernél is több halálos áldozatot követelő, kormányzatilag félrekezelt járvány árnyékában. Hogy itt bezzeg nincsenek bezárások, itt lenyűgöző új intézmények épülnek az akciós csirkefarhátas nyomorúságon.

Hát ja, végül is kultúrnemzet vagyunk. Így is lehet fogalmazni, ha a megfelelő irányból nézzük. Például az embertelenség és a gátlástalanság irányából.

Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, „válság ide vagy oda” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.

A kormányfő kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást. „Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk” politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve – fogalmazott.

Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben „nálunk itt áll teljes fényében” ez a lenyűgöző új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas kulturális beruházásnak – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban – igaz, holtversenyben – az első helyen állnak az Európai Unióban. 2010-ben ugyan a középmezőnyben voltunk, „de jött a nemzeti alkotmányos fordulat”, és sikerült visszakapaszkodni az élre – mondta. Hozzáfűzte: a magyarok önképének fontos része, hogy „mi kultúrnemzet vagyunk”. (via MTI)

Címlapkép (mert gumicsizmás, disznóvágásos képet mégse tehettem): A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!