Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Onkológus kerestetik!

A melanoma a bőr legfelsőbb rétegét alkotó hámsejtek között lévő pigmenttermelő sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, vagyis rák.

A melanoma növekedése közben egyre könnyebben válik felismerhetővé, így amikor eléri a bőr középső rétegét (irha), akkor tovább terjedhet a vérrendszerbe, nyirokerekbe, ahonnan viszont még tovább fejlődhet, áttevődve a különböző belső szervekre. Ezt hívjuk metasztázisnak, vagyis áttétnek.

Ahogy nő az áttét, úgy erősödik az érintett szerv(ek) működészavara. Egy kritikus szint felett mindez a beteg halálát okozza. A melanoma nagyon gyorsan is tud nőni és napjainkban még nem gyógyítható.

A melanoma Magyarországon is, de más országokban is egyre gyakrabban fordul elő és egyre fiatalabb korosztályokat érint. Felismerésével és az időben elvégzett korrekt sebészeti kezeléssel a betegek eredményesen gyógyíthatók.

Fontos tehát, hogy a melanoma kialakulási és fejlődési stádiumait és várható további alakulását minél pontosabban meg tudjuk határozni, kategorizálni.

A jelenleg használatos stádiumbesorolási rendszer neve a TNM (TumorNyirokcsomó-Metasztázis). A T az elsődleges tumor, az alapbetegség nagyságának a mértékét osztályozza, az N a nyirokcsomó státuszát, az M pedig az áttétel szintjeinek mértékét.

A T négy stádiumra van felosztva T1-től T4-ig, ami a rosszindulatú betegség erősödését jelzi. A nyirokcsomó helyzetének romlása ugyanilyen irányba N1-től N3-ig úgy, hogy közben az elfekélyesedés alakulását is figyelemmel kísérik. Az áttét stádiumainak alakulását pedig az M1-től M3-ig mérik, azzal, hogy ezen belül különbséget tesznek a jobb prognózisú távoli áttétek (pl. bőr-, lágy- rész- és nyirokcsomó), illetve a tüdő és egyéb belső szervek áttételei között.

Most helyettesítsük be:

  • a T-betűt a Társadalmi rendszerrel, (ahol a T1 a liberális demokratikus, T2 a hibrid, T3 az autokrata, T4 a diktatórikus),
  • az N betűt a Nemzeti jövőképpel, (ahol az N1 a van és közös, N2 van, de részben közös, N3 van, de nem elfogadható),
  • az M betűt pedig Magánszemély jövőképével (ahol M1 van és potitív, M2 van de bizonytalan, M3 van de reménytelen).

Mit csináljon egy M1-es páciens, hol talál megfelelő onkológust? Hiszem, hogy van valahol.

másikszempont

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS