November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lehetne esetleg, hogy a komplett kormány ellovagol a véreres naplementébe?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Javaslom, először olvassuk végig a hírt, aztán kifejtem a kínjaim mibenlétét.

ITM: tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre
    Budapest, 2021. november 21., vasárnap (MTI) – Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat. A Programozd a jövőd! című projektben induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.
    A közlemény szerint Schanda Tamás kiemelte: a digitális gazdaság a magyar gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja, az ágazat további megerősítésének pedig elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakmai utánpótlás.
    A pályázaton Budapest és Pest megye kivételével az ország bármely részében működő általános és középiskolák részt vehetnek. Az intézményeknek vállalniuk kell, hogy legalább tíz tanulónak minimum tíz alkalomból álló foglalkozássorozatot szerveznek. A sikeresen pályázók minden segítséget megkapnak a felkészüléshez – ismertette a tárca, hozzátéve: a nyertes intézmények hat laptopot, tíz mikrokontrollert és négy robotkészletet vehetnek át, a foglalkozásokat vezető pedagógusok pedig kéthetes online kurzuson sajátíthatják el a továbbadandó ismereteket.
    Tudatták: jelentkezni december 5-ig lehet, a támogatói döntések még idén megszületnek, az iskolai szakköröket ezután két körben, jövő januártól május végéig tartják meg.
    Az elmúlt egy-másfél évben az IT-szektorban jött létre a legtöbb új munkahely, a Diplomás Pályakövetési Rendszer tavalyi adatösszesítése szerint pedig az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, és közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben – írták Schanda Tamást idézve, aki azt is kifejtette: a pálya megismerhetővé és vonzóvá tétele a nemzetgazdaság versenyképességének tudásalapú megerősítését, az innovációs teljesítmény javítását is szolgája. Emellett a szakkörök sok fiatalt indíthatnak el a biztos elhelyezkedéshez és kimagasló keresetekhez vezető úton, így újabb pályázati fordulók kiírását tervezik.
    Az űrlap és a pályázati feltételek a https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=mO-uuV7TFU6jgZnneIXTXRpXx9-zCq1Ip-evJ3Tc8MxUREhSOVc0NEFCUEYzTU5NOUVSQ0kzWUhKSiQlQCN0PWcu oldalon érhetők el.

Van tehát ez a nagyszerű pályázat. Azt már nem is mondom, hogy igen nagy szükség lenne a fejlesztésre, ennek remek demonstrálását sikerült kivitelezni az MTI munkatársának, aki első nekifutásra nem tudta normálisan bemásolni a linket, azt egy órával később sikerült csak kijavítani.

Van tehát némi uniós forrás (bár a közleményből nem derül ki, hogy erről van szó), ehhez valamennyit hozzácsap a kormány közpénzből, és akkor az van, hogy megyénként lehet pályázni – majd mindjárt mondom, pontosan mire -, de nem kap ám mindenki a jóból, mert csak 10 megyéről van szó, márpedig az országban Pest megyét leszámítva is 18 megye van.

A pályázat tárgya a következő: a tíz nyertes iskola kap KÖLCSÖN hat laptopot, 10 ilyen izét:

És négy ilyet:

A gyártó 10 éveseknek ajánlja a játékot, a pályázat pályaválasztás előtt álló, tehát feltételezhetően 14 éves fiatalokról beszél. Ezeket a nagylelkű ajikat a program végén vissza kell adni. Nem viccelek, megnéztem a hivatalos kiírást.

Tehát 10 gyerek kap 6 laptopot, 10 akármit, ami önmagában nem nagyon jó semmire, és 4 készlet spéci Legót. A pedagógusokat két héten át fogják kiképezni arra, hogy lehet ezekkel játszani. A leírt célok, pláne a diplomás informatikusok kurvajól keresnek rész nagyon remek, de tegye már fel a kezét az, aki komolyan elhiszi, hogy amennyiben otthon nincs számítógép a családban sem, nemhogy külön a gyereknek, akkor annak a kiskrapeknek bármi esélye van akár csak az érettségire is, nemhogy diplomára! Tényleg elhiszi valaki, hogy ezeknek a gyerekeknek a jövőjét megoldja, ha 10 alkalommal használhatnak – másodmagukkal, mert még 10 laptopra sem telik, a hatból egy alighanem a tanárnál lesz – egy kölcsönlaptopot?

Ha jól számolok, és feltételezem, hogy nem a legolcsóbb szar laptopot szerzik be – az optimizmus csírája még él bennem -, akkor sem került többe ez az egész bohóckodás 3 millió forintnál. Összesen. Iskolánként. Aminek egy részét – nem derül ki, mekkora részét – az Unió fizeti. Már csak az a kérdés, nekünk mennyibe fog ez kerülni? A visszavett eszközökkel mihez kezdenek? Megint megpályáztatják, hogy többnek tűnjön a nagyvonalúság? Kidobják? Megeszik? Nem lehetne esetleg, hogy a komplett kormány ellovagol a véreres naplementébe? Csak kérdem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!